Menu

Jak rekonstruovat panelákový byt?

Aktualizováno dne 20.8.2021

Vzpomínáte si na depresivní panelákové byty s umakartovým jádrem a socialistickou architekturou? Dnes je naštěstí bydlení v paneláku mnohem atraktivnější a dávno už není záležitostí pouze chudší vrstvy obyvatel. Zajímá vás, jak rekonstruovat panelákový byt? Inspirujte se, jak jej proměnit v bydlení snů.

Jak rekonstruovat panelákový byt?
13 minut čtení
Bydlení

Na mnoha portálech o bydlení se setkáváme se zázračnými proměnami, kdy šikovný architekt dokáže z obyčejného bytu udělat palác snů. S úpravami bytu se pojí ale i řada dalších záležitostí, jako je financování, provedení i potřebná stavební povolení. V článku nastíníme nejčastější záležitosti, se kterými se majitelé setkávají a poradíme, jak rekonstruovat panelákový byt krok za krokem.

interiérový designer

Předem definovaná zakázka

Většina stavebních firem s vámi probere rozsah rekonstrukčních aktivit, materiál i kalkulaci. Při plánovaní zakázky trvejte i na těch nejmenších detailech - pokud například s firmou nesepíšete smlouvu o obložení koupelny bílými kachličkami a ve výsledku budou kachličky spíše smetanové barvy (tzn. tmavší typ bílé), budete mít smůlu. Při zadání zakázky si tudíž přesně definujte typ barvy a číslo ze vzorníku.

Firma vám v začátku rozpracuje podrobnou cenovou kalkulaci. Doporučujeme neplatit dopředu celou částku, ale stanovit si několik splátek, které budete platit v závislosti na prováděných činnostech. Vyhnete se tak situaci, kdy firma odvede polovičatou práci a vy z ní pak budete muset zaplacené peníze pracně vydobývat zpět (mnohdy i soudně).

rekonstrukce koupelny

Financování rekonstrukce

Ne každý má dostatek peněz, aby mohl celou rekonstrukci panelákového bytu zaplatit sám. Rekonstrukce se většinou financují v rámci hypotéky nebo spotřebitelského úvěru (půjčky). Jaké mají oba typy financování vlastnosti?

1.) Financování rekonstrukce hypotékou

  • typicky levnější než spotřebitelský úvěr (půjčka)
  • banky požadují doložit 20 % z vlastních zdrojů
  • běžně ji trvá vyřídit déle než půjčku

Tip! Chcete se podívat, jaké podmínky by vám poskytly jednotlivé banky? Stačí si porovnat hypotéky zde:

porovnej hypotéky

2.) Financování rekonstrukce půjčkou

  • dražší než hypotéka
  • možnost většího výběru od vícero finančních institucí
  • není nutnost sdělovat účel půjčky

Tip! Zjistěte, kolik za půjčku zaplatíte u různých bankovních a nebankovních firem. Rozdíl v RPSN může být až stovky procent!

Porovnej půjčky

nová podlaha

Jak rekonstruovat panelákový byt: Technické rady

Ještě před samotnou rekonstrukcí je vhodné vědět následující informace, ať posléze nemusíte byt upravovat a opětovně předělávat.

1.) Výměna oken

Výměnu oken je nutno provést v souvislosti se zateplením fasády (v případě pouhé výměny oken se bude na skle srážet voda a bude docházet k nadměrné vlhkosti a tvorbě plísní).

Tip! K zateplení panelákového bytu ještě jistě oceníte naše další rady:

* Bydlení na půdě? Kvalitní izolace je základ!
* Tepelná izolace domu: Vyplatí se pěna, vata nebo polystyren?

2.) Světové strany

Vemte v potaz světové strany. Ložnice by měla být situována na sever, naopak místnosti, ve kterých přes den pobýváte nejvíc (kuchyně, obývák) na jih.

3.) Bourání příček

Pro některé typy činností (například bourání příček) je potřeba stavební povolení.

4.) Zvuková izolace

U volby podlahy se zaměřte nejen na estetický vzhled, ale i zvukově izolační vlastnosti (například PVC tlumí hluk, kdežto tvrdé krytiny typu dlaždic zvuk naopak umocňují).

5.) Životnost podlahy

Krytina z masivního dřeva je mnohem kvalitnější a má delší životnost, než plovoucí podlahy.

Tip! Před tím, než se pustíte do výběru podlahové krytiny, doporučujeme si ještě přečíst:

* Jak postupovat při výběru dřevěné podlahy do interiéru?
* S jakými typy podlahových krytin se snese podlahové vytápění?

rekonstrukce bytu

Kdy je potřeba stavební povolení?

Váš byt 3+1 nemusí nutně zůstat navždy pouze třípokojový. Můžete v něm vyčarovat více pokojů, anebo naopak některé zvětšit a užít si prostorných místností.

Některé stavební úpravy však mají své limity. Pokud hodláte bourat některé stěny, nebo stavit nové, vždy si přivolejte statika, aby vám poradil. Při bourání nosných příček totiž může dojít ke zhroucení stěny i u sousedů nad vámi, v dlouhodobém horizontu i ke zhroucení celé stavby.

Panelákový byt má totiž jiné vlastnosti, než zděný. Pro mnoho domácích kutilů může být matoucí tenkost stěn. I stěna v šířce 14 centimetrů může být totiž nosnou příčkou.

Kdy je tedy potřeba stavební povolení? Je to u zásahů do nosných příček, u stavebních úprav, které ovlivní požární bezpečnost, nebo při zásahu do elektrických rozvodů. Naopak pokud budete bourat nenosnou příčku, nebo stavět novou, postačí vám na úřadě jen ohlásit drobnou stavbu.

rekonstrukce bytu

Volba stavební firmy

Kvalita vaší rekonstrukce bude záviset především na volbě stavební firmy. Někdy se nabízí řešení v podobě výpomoci od kamarádů. Zde ovšem vyvstává riziko méně odborné práce a možných časových průtahů.

Proto doporučujeme raději zvolit služby odborné stavební firmy, než kamaráda „Franty odvedle.“ Před uzavřením smlouvy si danou firmu pořádně prověřte a vyptejte se na její předešlé projekty. Profesionální firma nemá problém se pochlubit svými předchozími rekonstrukcemi. Vizitkou dané firmy je i kvalita zákaznického servisu - jak rychle a srozumitelně odpovídá na emaily a telefonáty.

Z hlediska financí a času je výhodnější  najmout si na celou rekonstrukci jednu firmu, která zaštítí všechny činnosti. V případě spolupráce s více skupinami řemeslníků na sebe jednotlivé činnosti nemusí časově navazovat.

nová kuchyně

Tipy, jak rekonstruovat panelákový byt

V následující fotogalerii se můžete přesvědčit, že i ten nejomšelejší panelákový byt může získat přepychový design. Jaké úpravy udělají z vašeho panelákového bytu luxusní sídlo?

malá koupelna

1.) Malá, ale účelně zařízená koupelna

Panelákové koupelny se většinou vyznačují menší rozlohou. I na malém prostoru lze umístit vše potřebné, nebo koupelnu opticky zvětšit díky zrcadlům či originálním zrcadlovým dlaždicím.

Tip! Před rekonstrukcí koupelny ještě doporučujeme zamyslet se nad tím, jestli mít vanu či sprchový kout a jak naložit s odpadem. Pomohou vám s tím i naše články:

* Rekonstrukce koupelny: Kolik stojí? Na co si dát pozor?
* Vana nebo sprchový kout?

malý byt

2.) Místnosti navíc

Pomocí sádrokartonových zdí, posuvných stěn nebo skleněných ploch můžete vaše místnosti rozdělit. Takové uspořádání se hodí například pro rozdělení dětského pokoje na dvě místnosti, nebo oddělení pracovní a odpočinkové zóny.

Tip! Více inspirace i nápadů na řešení rozložení místností a zón v malých bytech najdete zde:

* Řešení pro malé byty: Inspirace, jak čarovat s prostorem
* Interiérový design a garsonka: Jak oddělit spaní od zbytku prostoru

malá kuchyň

3.) Výrazná kuchyně

Panelákové kuchyně rozhodně nejsou žádnou prostornou stravovací místností. Pozornost od stísněného prostoru odvedete tím, že kuchyň zařídíte ve výrazných barvách, nebo doplníte nápadnými designovými doplňky.

Tip! Do kuchyně by se vám ještě mohly hodit naše další tipy:

* Atypické kuchyně: 10 originálních nápadů na řešení prostoru
* Cigaretový kouř v bytě? Poradíme vám, jak se ho zbavit

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.