Menu

Ručení další nemovitostí při hypotéce: jaké jsou výhody a úskalí tohoto řešení?

Aktualizováno dne 20.8.2020

Spousta zájemců o vlastní bydlení má v dnešní době nízké šance na jeho získání. Cestu k jejich vysněnému bytečku či domku jim znemožňují hned dvě monstrózní překážky — vysoké ceny nemovitostí a nutnost mít naspořeno určité procento vlastních zdrojů. Řešením může být ručení jinou nemovitostí při hypotéce.

Ručení další nemovitostí při hypotéce: jaké jsou výhody a úskalí tohoto řešení?
9 minut čtení
Hypotéky

Jen pro zopakování: banky se v současné době řídí několika doporučeními ČNB, týkající se bonity žadatele.

  • Výše hypoteční splátky nesmí být vyšší, než 45 % čistého příjmu žadatele.
  • Objem dluhu nesmí být vyšší, než devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele.
  • Žadatel musí mít vlastní zdroje ve výši minimálně 10 % z ceny nemovitosti.

Zatímco první dvě podmínky pro většinu žadatelů nepředstavují problém, větší oříšek je s posledním pravidlem. Zvláště mladí lidé si za svůj krátký kariérní život nestihli našetřit potřebné finance. 10 % přitom není málo. Pokud mladá rodina kupuje dům či byt v hodnotě například 4 milionů Kč, musí mít naspořeno 400 000 Kč.

Stoprocentní hypotéky existují

Přestože jsou banky v současné době limitovány nařízeními od ČNB, jsou v některých případech schopné poskytnout úvěr na bydlení ve výši celé kupní ceny. Jedním z těchto případů je ručení další nemovitostí při hypotéce.

Tzn. pokud si vezmete úvěr na bydlení a budete ručit další nemovitostí (například domem či bytem rodičů), banka vám v takovém případě půjčí 100 % ceny nemovitosti, tudíž nebudete muset nic doplácet ze svého. Jelikož součet hodnot obou nemovitostí (vysněného bytu i další nemovitosti) převyšuje požadovanou částku.

Ilustrujme si to na konkrétním případu. Marek a Klára jsou mladý pár, který uvažuje o koupi bytu v Praze. Tento byt stojí 4 miliony Kč, tzn. aby si jej mohli koupit, potřebují mít našetřeno minimálně 10 % z této ceny, tzn. 400 000 Kč. Ovšem hypotéku s LTV 90 % můžou banky poskytovat jen zhruba 15 % žadatelů. Je velmi pravděpodobné, že ve skutečnosti jim banka poskytne 80 % hypotéku, tudíž budou muset mít naspořeno 800 000 Kč.

Porovnat nabídky hypoték

Bohužel tuto sumu zatím našetřenou nemají. Naději na získání úvěru jim však můžou dát Markovi rodiče, kteří vlastní byt v hodnotě 3 miliony Kč. V takovém případě mladí žadatelé získají úvěr ve výši 4 milionů Kč, aniž by museli něco doplácet.

Součet hodnot 4.000.000 + 3.000.000 = 7.000.000 Kč

Požadovaná hypotéky 4.000.000 = 57 % LTV (z hodnot obou nemovitostí)

Tedy druhá nemovitost jim pomůže k získání hypotéky a ještě se jim výrazně sníží LTV (Loan To Value, neboli poměr výše úvěru k hodnotě zástavy). Díky tomu dosáhnou na výhodnější úrokovou sazbu.

Jak funguje ručení nemovitostí při hypotéce?

V případě, že žadatel najde někoho, kdo by mu byl ochotný ručit svou vlastní nemovitostí, je potřeba bance doložit zástavní smlouvu, podepsanou vlastníkem nemovitosti. Zástavní smlouva má formu notářského zápisu a v podstatě umožňuje věřiteli zpeněžit zastavenou věc v případě, že dlužník není schopen splácet závazek.

Právě tato skutečnost představuje velkou psychickou bariéru, proč se mnozí žadatelé bojí poprosit o ručení své rodiče. V případě, že by nebyli schopni hypotéku splácet, rodiče o nemovitost přijdou. Řada žadatelů se tudíž této možnosti vyhýbá, protože nechtějí poškodit vztahy v rodině a jít do rizika, že své rodiče můžou v krajním případě připravit o „střechu nad hlavou.“

Další nevýhodou tohoto řešení je i nemožnost disponovat s danou nemovitostí v době zástavy. Pokud by se rodiče dostali během života do finančních potíží a nutně potřebovali peníze, nemůžou svou nemovitost prodat.

Tyto obavy lze vyřešit sjednáním pojištění schopnosti splácet hypotéku. Rodiče může uklidnit i fakt, že většinou nemusí svým domem či bytem ručit po celou dobu splácení hypotéky. Nemovitost totiž většinou bývá po nějaké době ze smlouvy vyvázána.

Vyvázání nemovitosti

Řada lidí žije v mylné představě, že jim rodiče budou ručit nemovitostí po dobu dvaceti a více let. Není to však pravda – tato nemovitost se ze smlouvy vyváže, jakmile dojde ke splacení 10 až 20 % z ceny nemovitosti. Tím se splní požadované kritérium banky pro splacení vlastních zdrojů ve výši 10-20% LTV.

Zaměřme se na již zmiňovaný případ Marka a Kláry. Předpokládejme, že budou vzorní platiči hypotečního úvěru. Za jak dlouho si budou moct Markovi rodiče oddechnout, že už jim nehrozí ztráta jejich bydlení? Po splacení požadovaných 10-20%, což může nastat růstem hodnoty nemovitosti a splácením jistiny, k tomu může dojít třeba i za 3 roky.

Výše úvěru Doba splácení Výše měsíční splátky Kdy dojde k vyvázání zastavené nemovitosti
4 000 000 Kč 20 let 20 676 Kč Za 3 roky a 2 měsíce

Tento případ je jen orientační a doba vyvázání se u jednotlivých bank liší. Podstatné však je, že je mnohem kratší, než si většina lidí myslí a rozhodně zde nedochází k zástavě nemovitosti na dvě až tři dekády.

Jakou nemovitost lze zastavit?

Některé rodiny nemají ve vlastnictví jen domy a byty, ale i rekreační objekty a další typy nemovitostí. Které z nich je možno použít k ručení? Obecně vzato je možné ručit bytovou jednotkou, rodinným domem, ateliérem, rekreačním objektem či pozemkem. Tato nemovitost však musí splňovat určité podmínky, které vyjmenováváme níže.

  • Hodnota nemovitosti musí být minimálně ve výši, kterou stanoví banka (tzn. 10 až 20 % z ceny nemovitosti, na kterou si žadatelé berou hypoteční úvěr).
  • Typ nemovitosti hraje velkou roli v tom, zda ji banka přijme jako zástavu. Domy a byty jsou bankami všeobecně považovány za vhodnou zástavu. Horší je to s rekreačními objekty. Některé banky je umožňují zastavit, zatímco jiné je považují za velmi nestandardní ručení, tudíž žadatelům dají přísnější podmínky na maximální možné LTV. Podmínky bank se liší i v oblasti pozemků mnohé banky je považují za zástavu jen tehdy, pokud se jedná o stavebí parcelu.
  • Nemovitost musí být po právní stránce v pořádku. Tzn. nesmí být zatížena věcným břemenem či zástavními právy dalšách bank či institucí.

Na hypotéku možná dosáhnete, ani o tom nevíte

Nejsou vaši rodiče svolní k ručení a vám se na účtu neválí pár statisíců navíc? Nemusí to nutně znamenat, že byste na sny o vlastním bydlení měli úplně zapomenout. U hypotečních úvěrů to není vždy o tom, kolik máte naspořeno, ale o tom, jak se vyznáte na bankovním trhu.

Chcete vědět, u jaké banky vám bude stačit pouhých 10 % z ceny nemovitosti, a jak zvýšit vaše šance na získání hypotéky? Spolehněte se na znalosti profesionálních hypotečních poradců. Na našem portále si můžete porovnat ceny hypotečních úvěrů a zjistit, kde vám poskytnou výhodnou hypotéku. K ruce dostanete i hypotečního poradce, který vám pomůže se v nabídce úvěrů zorientovat a zvýšit vaše šance na schválení. Porovnat hypotéky

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…