Menu

Jak se dostat na letiště Václava Havla? Aktualizované informace 2021

Aktualizováno dne 13.7.2021

Kufry jsou sbalené, cestovní horečka vrcholí a vy už se nemůžete dočkat, jak osvěžíte své tělo v malebné přímořské zátoce. Najednou však vyvstává zádrhel ve shánění taxíku na poslední chvíli. Hlavou se vám honí nejchmurnější představy o tom, jak let z Prahy zmeškáte. Předejděte tomuto scénáři tím, že si zjistíte, jak se dostat na letiště Václava Havla. Ušetříte si tak nemalé množství peněz i nervů.

Jak se dostat na letiště Václava Havla? Aktualizované informace 2021
14 minut čtení
Cestovní pojištění

Váš způsob dopravy bude záležet na tom, kolik peněz a času chcete do transportu investovat. Svou roli bude hrát i fakt, zda žijete v Praze, nebo pocházíte z nějakého jiného města. Sesbírali jsme několik způsobů, jak se dostat na letiště Václava Havla pro Pražáky i přespolní. Pevně věříme, že si z možností vybere úplně každý.

letiště praha

Městskou veřejnou dopravou na letiště

Kolik stojí jízdenka na letiště?

Pokud jste Pražák a máte předplacenou Lítačku, můžete ji jednoduše využít na cestu na letiště. Přespolní si potom musí pořídit 90minutovou jízdenku:

  • 90minutová jízdenka zakoupená v trafice nebo automatu do 31.7.2021: 32 Kč
  • 90minutová jízdenka zakoupená v trafice nebo automatu od 1.8.2021: 40 Kč
  • 90minutová sms jízdenka zakoupená do 31.7.2021: 32 Kč
  • 90minutová sms jízdenka zakoupená od 1.8.2021: 42 Kč

Sms jízdenku pořídíte snadno s jakýmkoliv mobilním telefonem. Stačí odeslat zprávu ve tvaru DPT32 nebo DPT42 (číslice značí cenu jízdného) na telefonní číslo 902 06. Zprávu je nutné odeslat před nástupem do městské hromadné dopravy a počkat na potvrzující sms. Bez potvrzení v telefonu hrozí vám pokuta.

Jak se odstat na letiště městskou hromadnou dopravou?

Podívejte se na 3 nejvíce využívané možnosti a sami si vyberte, která je pro vás nejvhodnější.

1.) Autobus 119 ze stanice Nádraží Veleslavín

Stačí se metrem dopravit na stanici Nádraží Veleslavín (zelená linka), a přestoupit zde na autobus číslo 119, mířící na letiště. Zatímco cestování metrem s kufrem může být trochu nepohodlné, v autobuse z Veleslavína jsou speciální prostory na zavazadla.

  • Časová náročnost cesty: 30 - 40 minut (počítáno při cestování z Prahy 1)
  • Jízda autobusem: 17 minut
  • Časový internal: autobus odjíždí každých 3 - 10 minut

2.) Autobus 100 ze stanice Zličín

Zličín je konečnou stanicí metra linky B. Pokud jste přespolní a cestujete z Hlavního nádraží, volte ovšem možnost 1. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří bydlí v blízkosti stanice Zličín.

  • Časová náročnost cesty: 50 - 60 minut (počítáno při cestování z Prahy 1)
  • Jízda autobusem: 16 minut
  • Časový internal: autobus odjíždí každých 10 - 20 minut

3.) Noční linka na letiště

Pokud se chystáte na letiště Václava Havla cestovat mezi 0:15 a 5:00 ráno, zvolte tuto variantu. Noční autobus na letiště najdete pod číslem 910 na zastávkách metra Kačerov, Budějovická, Pankrác, Pražského povstání, Vyšehrad, I. P. Pavlova, Karlovo náměstí a Palackého náměstí.

  • Časová náročnost cesty: 60+ minut (počítáno při cestování z Prahy 1)
  • Jízda autobusem: 45 minut ze zastávky I.P.Pavlova
  • Časový internal: autobus odjíždí každých 30 minut

Na jakém terminálu vystoupit?

Na letišti Václava Havla najdete 3 terminály, ujistěte se tedy, že vystoupíte na tom správném. Například Terminál 3 je poměrně daleko od ostatních terminálů a pokud na něm omylem vystoupíte, budete si muset počkat na další autobus nebo zavolat taxi.

Oproti tomu, když se spletete mezi Terminálem 1 a 2, žádná tragédie se nekoná - terminály jsou hned vedle sebe a chybu napravíte bez problému pěšky. Při cestě autobusem z centra Prahy zastavíte na terminálech v následujícím pořadí:

Tip! Co dělat, když si cestou na letiště uvědomíte, že jste si zapomněli sjednat cestovní pojištění? Na naší stránce si během 5 minut můžete porovnat nabídky různých pojišťoven a sjednat to, které vám bude cenově nejvíc vyhovovat. Navíc si jedním klikem sjednáte i připojištění na COVID-19.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Praha hlavní nádraží

Airport Express (autobus AE)

Pokud hledáte způsob, jak se dostat na letiště Václava Havla přímo z hlavního nádraží, můžete využít služeb soukromého dopravce. Autobusy s označením AE zastavují před budovou hlavního nádraží (před Fantovou kavárnou).

  • Časová náročnost cesty: 40 minut
  • Časový internal: Jezdí od v časovém rozmezí od 5:30 do 22:00 a jejich frekvence se liší dle denní doby. V brzkých ranních hodinách jezdí zrhuba jednou za 30 minut, ve špičce (8:00 - 19 :00) každou čtvrthodinu.
  • Cena: Jízdenku si můžete koupit u řidiče za 60 Kč, poloviční za 30 Kč (děti do 6 let mají jízdné zdarma, za zavazadla také neplatíte).

parkování na letišti

Vlastním autem na letiště

Nic se nevyrovná pohodlí automobilové dopravy, díky které nemusíte být závislí na odjezdových časech autobusů a rovněž vám odpadne namáhavé trmácení se s kufry veřejnou dopravou.

Dlouhodobé parkování na letišti (dny)

U tohoto typu dopravy budete zřejmě řešit, jak vás cenově vyjde parkování na letišti a jak bude o váš automobil během vaší nepřítomnosti postaráno. Letiště Václava Havla nabízí kryté parkovací domy s kamerovými systémy. Vybrat si můžete ze dvou parkovacích balíčků, které se cenově liší dle vzdálenosti od terminálu a poskytovaných služeb.

Parkovací balíček Vzdálenost od Terminálů Služby Cena
Smart 3 min chůze k Terminálu 2 Kryté parkování
Kamerový systém
Nonstop asistence
Pojištění
Vozíky na zavazadla
od 990 Kč na 8 dnů
Comfort 1-3 min chůze k Terminálům Kryté parkování
Kamerový systém
Nonstop asistence
Pojištění
Kompletní mytí a čištění vozidla (doplňková služba)
Nabíjení elektromobilů zdarma
Vozíky na zavazadla
od 1290 Kč na 8 dnů

* Ceny se mohou nepatrně lišit v závislosti na délce vašeho parkování.

Krátkodobé parkování na letišti (hodiny)

Ideální varianta pro ty, kteří chtějí doprovodit své blízké do odletové haly nebo naopak vyzvednout někoho v hale příletové. Vybrat si můžete mezi parkovacím domem PC nebo parkovištěm PB. Cena je u obou stejná a to 60 Kč na hodinu.

Bezplatné stání na letišti (minuty)

V případě, že nejedete celá rodina a chcete na letiště pouze někoho zavézt, 15 minut stání jednou za 24 hodin je na expresních parkovištích zdarma. Pokud by se vám zastávka trochu protáhla, zaplatíte 100 Kč za 30 minut.

taxi na letišti

Na letiště taxíkem nebo Uberem 

Jedná se o nejdražší, ale zároveň velmi pohodlný způsob, jak se dostat na letiště Václava Havla. Pojedete pohodlně autem a zároveň nemusíte řešit parkování na letišti. Ceny taxi služeb se můžou velmi výrazně lišit v závislosti na firmě a typu vozidla. Na letiště se tudíž můžete dostat od částky, začínající na 370 Kč, nebo za transport zaplatit klidně i 900 Kč.

U Uberu záleží především na vytíženosti vozů a denní době. Nicméně pokud pojedete z Hlavního nádraží, cesta na letiště vás vyjde pravděpodobně na něco kolem 500 Kč.

autobusová zastávka

Regiojetem (pro lidi mimo Prahu)

Pokud nejste Pražan, kromě dopravy na letiště musíte navíc vyřešit cestu z vašeho města do Prahy. Mnohého turistu napadne možnost, že si koupí jízdenku u firmy Regiojet a zvolí možnost dopravy až na letiště.

Špatnou zprávou je, že doprava nebude realizována přímým autobusem. Společnost Regiojet sice zajíždí na různá letiště (například ve Vídni, Berlíně a dalších městech), v Praze však pouze zprostředkovává dopravu již zmíněným Airport Expressem. Tzn. zakoupíte si jízdenku například z Olomouce na pražské letiště, a v Praze budete muset přestupovat a pokračovat z hlavního nádraží Airport Expressem. Cena jízdenky Regiojet bude navýšena o 60 Kč, což je standardní cena jízdenky Airport Express.

Tip! Na cesty by se vám mohly hodit i naši další praktičtí průvodci:

* Seznam věcí na dovolenou
* Jak najít ztraceného člena rodiny?
* Do jaké země si vzít občanku, pas či sjednat vízum?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…