Menu

Solární panel na auto: Různé typy, cena a doplňkové příslušenství

Aktualizováno dne 16.8.2022

Zní vám solární panel na auto trochu jako z jiného světa? Představujete si film, ve kterém je auto pokryté od střechy po kola solárními panely a jede si v běžném provozu po dálnici? Tak toto je opravdu jen sci-fi.

Solární panel na auto: Různé typy, cena a doplňkové příslušenství
13 minut čtení
Povinné ručení

Závody aut na solární pohon? To už taková science fiction není. World Solar Challenge probíhá v Austrálii už přes 30 let a jede se přes celý kontinent z Darwinu do Adelaide. Kde auto závodníků večer zastaví, odtud ráno zase vyráží. Závod má délku přes 3 000 kilometrů a průměrná rychlost vítěze je přes 85 kilometrů v hodině. To je úctyhodný výkon, když se vezme v úvahu, že auta v noci stojí. Solární panel na auto si můžete pořídit i u nás. K čemu?

solární panel na auto

Solární panel na auto

Automobilky provádí studie a testování efektivity tohoto způsobu pohonu. Prozatím ale není solární panel na auto žhavým kandidátem na alternativu k benzinu či naftě. Málokdy jsou totiž ideální podmínky pro pořádný výkon. Auta projíždí stínem, na nebi je oblačnost, není ideální venkovní teplota. Za jízdy navíc neovlivníme ani orientaci auta ke slunci. Největší účinnost je při kolmém dopadu slunečních paprsků. V noci, a nebo pokud slunce svítí jen málo, nedochází k dobíjení baterie, nebo je účinnost jen velmi malá.

Solární panel na auto by vyrobil za slunečného počasí tak 150 wattů na metr střechy. A to je dostačují na svícení LED světly nebo dobíjení notebooku. Kdy tedy dává solární panel na auto smysl?

Solární panely jsou ideální pro situace, kdy jste s autem dál od civilizace a chcete být autonomní jednotkou. Bavíme se tedy o karavanech a obytných vozech. Solární panely na karavan a obytný vůz přemění energii ze slunečního záření na energii elektrickou a zajistí vám potřebnou nezávislost. Díky připojenému regulátoru si dobijete ve voze baterie a energii pak můžete využívat na osvětlení obytného vozu, na čerpadlo na vodu, nebo na vytápění.

Tip! Ať už je váš vůz vybavený solárními panely či nikoliv, nezapomínejte, že nesmí vyrazit na pozemní komunikaci bez povinného ručení. To nejvýhodnější povinné ručení si snadno spočítáte a do 5 minut zřídíte zde:

Spočítejte si povinné ručení

solární panel na auto

Solární panel na auto - příslušenství

Pořídit si solární panel na auto není tak složité, jak by se mohlo zdát. Najdete mnoho firem, které se zabývají instalací a rády vám s výběrem poradí. Zvládnete i montáž svépomocí.

Co je potřeba pořídit?

  • solární panel
  • solární regulátor
  • MC4 konektory
  • solární kabely
  • střešní průchodku
  • profily pro instalaci panelů

K čemu je to všechno potřeba?

Profil pro instalaci slouží k uchycení solárních panelů na střechu obytného vozu nebo karavanu. Držáky se na střechu lepí např. konstrukčním lepidlem a není nutné vrtat do střechy auta. Konstrukční lepidlo je elastické, tlumí vibrace, nevyvolává korozi, je adhezní na nejrůznější materiály (kovy, dřevo, hliník, plasty), zabíhá do spár a je přelakovatelné.

Solární kabely vedou od solárních panelů k solárním regulátorům. Musí být UV odolné a mít dobrou izolaci. Solární kabely dejde do tzv. husího krku. Chrání kabely před třením o karoserii vlivem nárazů a obecně provozem vozidla. Solární kabel se spojuje se solárními panely pomocí MC4 konektorů. K práci se vám budou hodit i krimpovací kleště na MC4 konektory. Pomocí těchto kleští nalisujete MC4 konektory k solárnímu systému.

Střešní průchodka slouží pro správné utěsnění průchodu kabelu karoserií vozu.

Tip! Pokud se zajímáte o energie, bude se vám také hodit porovnávač dodavatelů ve vašem kraji. Zdarma ho vyzkoušejte níže a zjistěte, který dodavatel zrovna teď nabízí nejlevnější elektřinu:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

solární panely na auto

Ceny příslušenství pro solární panel na auto

Důležitým prvkem pro autonomii vašeho karavanu nebo obytného vozu je regulátor. Regulátor MPPT se řadí mezi chytré. Tento regulátor si ověřuje, jak je baterie nabitá a dobíjí ji, pokud potřebuje dobít. Pokud už nabitá je, odpojí se, aby nedocházelo k jejímu zbytečnému vybíjení. Druhou možností jsou PWM regulátory, které hlídají mezní napětí baterie a mají nižší účinnost a k běžnému užívání stačí. Jaké jsou orientační ceny zmíněného příslušenství si představíme v tabulce níže.

Příslušenství Orientační cena
Rohový profil 4 ks 850 Kč
Rovný profil 2 ks 400 Kč
Konstrukční lepidlo 300 ml 600 Kč
Průchodka dvojitá 350 Kč
Kabelová průchodka na jeden kabel 25 Kč
Husí krk (chránička kabelů) 20 Kč
Solární kabel s průřezem 6 mm2 40 Kč
MC4 konektory pro solární panely (pár) 200 Kč
Krimpovací kleště 400 Kč
MPPT regulátor 3 000 Kč pro 10 A, ale i 9 000 Kč pro 50 A
PWM regulátor 1 000 Kč

Tip! Solární panely a příslušenství k nim můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na soláry a příslušenství teď najdete například na:

* Svet-svitidel.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* Banggood.com - až 12 % z nákupu zpět

solární panely na přívěs

Jaký solární panel na obytné auto?

To nejdůležitější je samozřejmě solární panel. Jak ho vybrat? Na střechu si dejte solární panel s výkonem 1,3 násobku kapacity baterie obytného vozu nebo karavanu. Pokud máte 100 A baterii, panel by měl mít výkon přibližně 130 W. V této kombinaci se vám baterie nabije do maximální kapacity. Pro svícení, dobíjení počítače vám vystačí právě jeden panel s výkonem 120 W. Pokud chcete mít energii i pro ledničku a televizi, sáhněte po 180 W panelu.

Na střechu se samozřejmě dají zapojovat další panely. Zapojením dalších panelů už posunete váš obytný vůz či karavan k soběstačnosti. Dosáhnete v pohodě i výkonnosti 240 W nebo 360 W.

Výkyvy počasí vám pomůže překlenout elektrocentrála. Jde už o finančně náročnější, zato pohodlné řešení. Energii si schováte do zásoby na špatné počasí. U domácích solárních elektráren máte ještě možnost virtuální baterie. Podívejte se i na ceník elektřiny pro soláry.

Typ solárního panelu Cena
Monokrystalický solární panel napětí 12 V, výkon 90 W, 36 článků 3 000 Kč
Monokrystalický
215 W / 24 V, 72 článků v sérii
6 000 Kč
Polykrystalický 270 W, 20 V, 72 článků 6 000 Kč
Polykrystalický panel 12 V, 115 W, 36 článků v sérii 3 000 Kč
Monokrystalický flexibilní panel 100 W, 12 V 5 500 Kč
Amorfní MT Black Line, napájení 12 V , 72 solárních článků, jmenovitý výkon 130 Wp, denní výkon 520 Wh 15 000 Kč
Amorfní MT Black Line, napájení 12 V, 72 solárních článků, jmenovitý výkon 80 Wp, denní výkon 320 Wh 10 000 Kč

Jaký je mezi panely rozdíl?

Důležitá je technologie solárního panelu. Existují monokrystalické solární panely. Jsou dražší, ale také nejefektivnější a zabírají nejméně místa. Polykrystalické panely jsou oproti nim levnější. Krystalické panely však ztrácejí výkon ve chvílích, kdy je pod mrakem,nebo je přístup paprsků zastíněný. Krystalické panely navíc potřebují odvětrávání zespodu.

Další možností jsou amorfní panely. Jsou dražší, ale velmi odolné a produkují energii i při zastínění. Navíc jsou tenčí a lehčí. Jsou však o něco méně efektivní než krystalické panely.

Jiný úhel pohledu na solární panel na auto je přes jeho montáž. Montované panely jsou vhodné pro nabíjení i během jízdy. Vybírejte rozhodně panely ve tvrzeném skle, pokud máte v plánu cestování celoroční. U nich nehraje roli roční období a pokud svítí slunce vyrábí energii i při minusových teplotách.

Naproti tomu flexi panely se hodí především v letní sezoně. Při horkém počasí však pro slabé odvětrávání trpí na menší účinnost. Nejsou zcela vhodné ani do vyšších mrazů. Existují i přenosné panely, které si můžete po zaparkování umístit kamkoliv potřebujete.

Ještě váháte? Dejte solárním panelům šanci. Na karavanech a obytných vozech si s nimi zařídíte ještě větší pohodlí. Pokud vás trápí cena, můžete si je pořídit na půjčku. Zadejte si do naší kalkulačky měsíční splátky, které vám budou vyhovovat.

Tip! Nejvýhodnější půjčku získáte porovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí. Postačí vám k tomu jeden klik zde:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…