Menu

Jak zlepšit imunitu a vyhnout se tak sezónním nemocem?

Aktualizováno dne 1.4.2022

Nechcete patřit mezi ty, kteří mají křehkou imunitu a jsou tudíž náchylnější k nákaze chřipkou a dalšími sezónními nemocemi? V tomto článku vám poradíme, jak zlepšit imunitu, posílit své tělo a snížit tak riziko různých onemocnění.

Jak zlepšit imunitu a vyhnout se tak sezónním nemocem?
13 minut čtení
Životní styl

Možná znáte ten typ lidí, kteří jsou každou chvíli nemocní, protože chytí snad každou virózu, která poletuje vzduchem. Imunitní schopnosti jsou nám sice do jisté míry dány geneticky, ale velkou měrou je můžeme ovlivnit správným stylem stravování. Podívejte se na naše tipy, jak zlepšit imunitu a vyhnout se tak sezónním nemocem.

food blogger

Jak zlepšit imunitu pomocí vyvážené stravy?

Aby vaše tělo správně fungovalo, dodávejte mu všechny potřebné živiny. Pestrost jídelníčku má přímý vliv na vaši imunitu. Jaké živiny by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět? Jak zlepšit imunitu? Kde najdete nejvíce bílkovin, vitamínů a minerálů?

bílkoviny

Dostatek bílkovin ve stravě

Nejbohatším zdrojem bílkovin je libové maso, vejce, mléčné výrobky. Pokud jste vegetariání či vegani, ani tak nemusíte z hlediska bílkovin strádat. Bílkoviny rostlinného původu naleznete například v luštěninách (čočce, hrachu), tvrdých plodech (ořechy, mandle) a obilovinách.

Potravina Bílkoviny v gramech na 100 g
Sušené maso 59 g
Sója 35 g
Chobotnice 30 g
Švýcarský sýr 27 g
Pšeničný klíček 27 g
Arašídy 26 g
Tuňák 24 g
Kuřecí prsa 23 g
Losos 23 g
Fazole (pinto) 21 g
Mandle 21 g

Tip! Chcete mít vždy po ruce kvalitní zdroj potřebných živin? Tisíce lidí si oblíbilo proteinový koktejl DailyMix. Koktejl představuje unikátní mix proteinů, minerálů a vitamínů. Namixujete si jej za chvíli a ochutíte libovolnou příchutí. 10% cashback na nákup DailyMixu si potom můžete vybrat ZDE.

vitamíny ve stravě

Pořádná dávka vitamínů

Nedílnou součástí vašeho každodenního jídelníčku by mělo být ovoce a zelenina. V jakých potravinách naleznete nejdůležitější vitamíny?

Druh vitamínu

K čemu je dobrý?

Kde ho najdete?

Vitamín A

Důležitý pro kvalitu kůže a správnou funkci zraku. Je také účinný antioxidant.

Vyskytuje se v mrkvi, zelené a žluté zelenině, v rybím oleji a vejcích

Vitamín B

Pomáhá vstřebávat živiny z potravy, podporuje činnost červených krvinek

Získáte jej z obilných i zeleninových klíčků, soji, listové zeleniny

Vitamín C

Je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.

Obsahují jej citrusové a bobulové plody, řeřicha, klíčky

Vitamín D

Slouží pro správnou funkci svalů a zvyšuje odolnost vůči infekcím.

Největším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ovšem nachází se i v rybím tuku, mořských rybách a mléčných produktech.

Vitamín E

Dodává tělu energii a vitalitu, působí příznivě na nervovou soustavu.

Nachází se v obilných klíčcích, brokolici, zelené zelenině a celozrnných obilovinách.

Věděli jste, že... si můžete vitamíny v tabletách nebo prášku koupit přes cashback v online lékárně a dostat tak část peněz zpět? Vyzkoušejte např.:

* DrMax.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Pilulka.cz - až 10 % z nákupu zpět

zdravé tuky

Zdravé tuky

Aby se mohly vitamíny v těle rozpustit, je zapotřebí konzumovat tuky. Celá jedna skupina vitamínů (A, D, E, K) je rozpustná v tucích. Nejzdravějšími tuky jsou omega-3 mastné kyseliny, vyskytující se v mořských rybách. Omega-3 mastné kyseliny můžete získat i z potraviny rostlinného původu - například ořechů nebo semínek. Další výhodou Omega-3 je, že působí přirozeně protizánětlivě.

minerály ve stravě

Minerály ve stravě

Nedílnou součástí vaší stravy by měly být minerální látky. Nejdůležitějšími z nich je vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík. Současný styl stravování obsahuje dostatečné množství většiny těchto prvků, až na hořčík.

Mnozí experti tvrdí, že... současná populace má hořčíku nedostatek. Jak jej dostat do těla? Konzumujte ořechy, banány, maso a ryby, zeleninu (především špenát) a luštěniny.

mikrobiom

Zkvalitněte svůj střevní mikrobiom

Vliv střevního mikrobiomu a imunity je tématem, které v posledních letech hýbe vědeckým světem. Střeva jsou orgánem, do kterého věda stále ještě plně nepronikla, ale z dostupných vědeckých závěrů je patrné, že hrají velkou roli v obranyschopnosti lidského těla.

Jak podpořit rovnováhu střevní mikroflóry?

Konzumujte dostatek vlákniny (v podobě celozrnného pečiva, müsli, ovoce a zeleniny). Rovněž podpořte vaše tělo konzumací kefírů a jogurtů s živými kulturami.

kvalitní suroviny

Vsaďte na kvalitní suroviny!

Pokud jste právě například v karanténě, máte zřejmě více času, proto se neodbývejte v jídle a pusťte se do přípravy poctivých domácích pokrmů. V této době je vaše zdraví tím nejdůležitějším, co máte. Zapomeňte proto na mraženou pizzu, předpřipravné lasagne ze supermarketu a další průmyslově zhotovené produkty. Průmyslově zpracovávané potraviny jsou totiž po nutriční stránce mnohem chudší. Je narušena jejich chemická a biologická struktura, takže po jejich snězení sice člověk zažene hlad, ale nezíská moc energie.

Navíc je jejich trvanlivost uměle prodlužována pomocí různých chemických přísad. Zrádné na nich je to, že při jejich dlouhodobé konzumaci vám můžou chybět důležité živiny, což se může projevit na zhoršující se kvalitě vašich kostí, větší fyzické i psychické únavě a také na zhoršené obranyschopnosti.

chia pudink

Objevte sílu superpotravin

Jsou účinné, jsou doslova nabité minerály a vitamíny, a některé národy je využívají už po staletí. Řeč je o superpotravinách. Mnozí je sice kritizují proto, že se nejedná o vědecký, ale marketingový pojem, ale tento výraz není jen nějakým módním výstřelkem. Poprvé se tento název objevil už v roce 1915 v Oxfordském anglickém slovníku. Některé z těchto potravin se navíc úspěšně využívaly pro léčbu už po staletí - například už za dob starého Egypta. Jaké superpotraviny se vyplatí zařadit do vašeho jídelníčku?

spirulina

Spirulina

Jedná se o vodní sinici, kterou v obchodech koupíte v podobě tobolek nebo prášku. Obsahuje velký podíl bílkovin a je tudíž velmi výživná. Díky obsahu chlorofylu má antioxidační a protizánětlivé účinky.

chia semínka

Chia semínka

Semena pocházejí z rostliny šalvěje, která roste v horských oblastech střední Ameriky. Jejích léčivých účinků údajně využívali již staří Aztékové. Jejich hlavní přínos je ve vysokém podílu vlákniny, což má blahodárný vliv na trávicí soustavu. Obsahují rovněž podíl omega-3 mastných kyselin, což má pozitivní vliv na srdce a cévy.

goji

Kustovnice čínská (Goji)

Jak už název napovídá, jedná se o plody, pocházející z Dálného východu. Plody této keřovité rostliny byly využívány starými Číňany jako elixír mládí. Jsou totiž silným antioxidantem a zpomalují proces stárnutí kůže. Zároveň představují bohatý zdroj vitamínu C - uvádí se, že tyto plody jsou na něj 500 krát bohatší, než třeba pomeranče.

Jak vidíte, způsobů, jak zlepšit imunitu, je spousta. Podělte se s námi níže v komentářích, který vás nejvíce zaujal, jaký vyzkoušíte a jaký v žádném případě ne.

Tip! Součástí péče o zdraví bývá i vhodné životní pojištění, které se postará o peněžní kompenzaci v případě léčení úrazu, pracovní neschopnosti, aj. Před tím, než si toto pojištění pořídíte, doporučujeme však nejdříve porovnat aktuální nabídky trhu zde:

Najděte nejlepší životní pojištění

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.