Menu

10 neuvěřitelně snadných tipů, jak ušetřit za elektřinu

Aktualizováno dne 5.12.2022

Jste pokaždé v šoku, když vám přijde vyúčtování za elektřinu a z obálky na vás vykoukne vysoký nedoplatek? Možná si umiňujete, že v příštím zúčtovacím období vaši spotřebu snížíte. Nebojte, nemusíte se výrazně uskromňovat, abyste uspořili. Způsoby, jak ušetřit za elektřinu, totiž můžou být velmi jednoduché a nemusíte je v běžném životě vůbec pocítit.

10 neuvěřitelně snadných tipů, jak ušetřit za elektřinu
15 minut čtení
Energie

Nejlepší způsoby, jak ušetřit za elektřinu jsou takové, které váš život vůbec neovlivní a kvůli kterým nemusíte měnit své každodenní návyky. V tomto článku si vezmeme na paškál různé úsporné metody a také mýty a polopravdy, kterým lidé při šetření energií často věří, ale úspora energie v domácnosti k nim má daleko.

energetický štítek

1.) Úspora hned při koupi

Energetické štítky a jak se v nich vyznat

Ideální je začít se zajímat o úsporu elektřiny už při výběru spotřebiče. Není totiž zboží jako zboží - některé spotřebiče budou elektřinu ze zásuvky jen úsporně upíjet, zatímco jiné hladově vysosnou její velké množství. Rozdíl mezi nimi poznáte podle energetických štítků. Spotřebiče se dělí do skupin, označených písmeny A až G (bývalo A+++ až D).

Jak už jste zřejmě vytušili, do nejzelenější kategorie (A) patří nejúspornější spotřebiče, naproti tomu červené D je energeticky nejnáročnější. Z energetického štítku vyčtete nejen informace o třídě spotřebiče, ale i o jeho roční spotřebě v kWh a dalších užitečných parametrech (například u ledniček poměr chladící a mrazící části, roční spotřeba vody u myčky, atd.)

Výpočet úspory

Nezapomínejte si ale jednoduchým výpočtem z roční spotřeby v kWh, jestli se Vám spotřebič opravdu finančně vyplatí. Mnohdy úspora mezi A a B dělá jen několik kWh, ale finančně si připlatíte několik tisíc. Životnost spotřebičů se standardně bere 5 let. Takže když ročně ušetříte například 60 kWh, za 5 let je to 300 kWh a při průměrné ceně 5 Kč, je úspora na spotřebě 1.500 Kč. Pokud spotřebič koupíte o 3.000 Kč dražší, tak vlastně neušetříte.

Tip! V případě, že potřebujete vyměnit své staré spotřebiče za nové, využijte k tomu cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněž zpět. Cashbacky na elektroniku teď najdete například na:

* Mall.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Okay.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Philips.cz - 5 % z nákupu zpět

pokoj s pračkou a sušičkou

2.) Jak ušetřit za elektřinu chytrým praním?

Úsporným stylem praní můžete ušetřit nejen vaše peníze, ale i oblečení. Oděvy kvalitně vyperete i při nižší teplotě a otáčkách. Pokud oblečení není příliš zašpiněné, bude mu stačit i praní na 30 stupňů a při 800 - 900 otáčkách. Tímto šetrným stylem praní spotřebujete méně elektřiny, a zároveň budete šetrní k textilním vláknům. Díky tomu bude vaše oblečení delší dobu vypadat jako nové.

lampička v ložnici

3.) Sviťte menšími lampami

Pokud večery trávíte u televize nebo nad knížkou, nepotřebujete mít váš byt rozzářený jako nákupní centrum před Vánoci. Dostatek světla vám zajistí i menší lampičky. Nejenže ušetříte energii, ale zároveň se vám bude lépe usínat. Vědci přišli na to, že až třetina populace má nekvalitní spánek kvůli tomu, že se před spaním vystavuje příliš intenzivnímu umělému světlu. Na základě toho mozek vyhodnotí, že je ještě den, a nezačne vytvářet melatonin, který je ke spánku potřebný. Je doporučováno zhruba dvě hodiny před usnutím používat tlumenější světla.

změna dodavatele

4.) Najděte si levnějšího dodavatele

Před několika lety začali na českém trhu kromě velkých hráčů působit i alternativní poskytovatelé energií, kteří umí lidem nabídnout bezkonkurenční ceny. Přesto mnozí Češi zůstávají po mnoho let u jednoho dodavatele a na energiích tak zbytečně přeplácí.

Větší množství firem na energetickém trhu však znamená větší cenovou variabilitu. To znamená, že běžný uživatel může ušetřit nemalé peníze, když vymění dražšího poskytovatele za levnějšího. Například v tomto roce mohla průměrná česká domácnost ušetřit přechodem k levnějšímu dodavateli elektřiny až 9.157 Kč ročně.

Tip! Srovnávat dodavatele energií a jejich ceny nemusíte jednoho po druhém, do našeho nezávislého srovnávače stačí zadat jen několik detailů a zdarma hned zjistit, na kolik vás vyjde nejlevnější možná energie na doma:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

notebook na vánoce

5.) Úsporně na počítači

Dalším způsobem, jak ušetřit za elektřinu je používáním notebooku namísto stolního počítače. Na notebooku spotřebujete méně energie a zároveň na něm můžete pracovat i z pohodlí gauče, nebo z jakéhokoliv příjemného místa. Pokud si od počítače potřebujete na nějaký čas odskočit, přepněte jej do režimu spánku.

Tip! Pokud si chcete koupit nový notebook nebo jakýkoliv jiný spotřebič, můžete k tomu využít i rychlou půjčku na cokoliv:

Najděte nejlepší půjčku

muž ve sprše

6.) Ohřívejte nízkonákladově

Jedním z nejvýraznějších konzumentů elektřiny v domácnosti je bojler. Váš ohřev vody může být levnější, pokud v nastavení bojleru snížíte ohřívací teplotu. Výrobci doporučují ohřívat vodu na 60 stupňů, aby se předešlo výskytu bakterie Legionella. Ta se však množí v teplotách nižších než 50 °C. Tudíž můžete šetřit elektřinu tím, že budete ohřívat jenom na 50 stupňů. Výskytu bakterie zabráníte tím, že jednou za 14 dní provedete dezinfekci bojleru vyšší teplotou.

žena peče v troubě

7.) Využívejte nízký a vysoký tarif

Podívejte se do vaší smlouvy o dodávce energií. Je možné, že máte dvoutarifní sazbu za elektřinu, tzn. v různých částech dne máte jinou cenu za kWh. Pokud tomu tak je, pouštějte energeticky náročnější spotřebiče (pračka, myčka, bojler, trouba) v čase, kdy máte energii levnější.

Chcete vědět více... o tom, jak ušetřit na elektřině? K využívání nízkého tarifu jsme pro vás připravili podrobného průvodce ZDE.

moderní kuchyně

8.) Dejte si pozor na teplotu

Vnější teplota lednice

Některé spotřebiče jsou energeticky náročnější, pokud musí překonávat velký teplotní rozdíl. To platí především o ledničce, která musí pracovat intenzivněji, pokud do ní vložíte teplé jídlo. Lednička by rovněž neměla být umístěná poblíž tepelného zdroje (například vedle topení nebo trouby), protože pak musí vynaložit příliš energie na ochlazování.

Vnější teplota bojleru

Rovněž bojler umístěný v chladném sklepě není příliš chytrá volba, protože v chladném prostředí se bude potýkat s tepelnými ztrátami a o to víc peněz vás tento ohřev bude stát.

elektrická indukce

9.) Vařte levně

Při vaření pokrmů použijte méně vody a hrnec zakrývejte pokličkou. Bez pokličky je totiž na přípravu jídla potřeba čtyřnásobné množství energie. Pokud vaříte jídlo s dlouhou dobou přípravy, přizvěte na pomoc papiňák.

Tip klienta z komentářů níže: "Dost lze ušetřit při vaření např. vajec (1 min natvrdo), brambor, těstovin, atd. Stačí je krátce povařit a nechat odstát ve vařicí vodě. Vše chce odzkoušet a zjistit tak, kdy přesně vypnout sporák, aby ingredience tzv. došla. Takto vařím již dlouho a mám zjištěno, že se tím ušetří cca 25-30 % energie. Celý život jsem byl energetik, takže šetření mám v krvi."

myčka na nádobí

10.) Udržujte spotřebiče ve formě

Pokud jsou vaši elektroničtí pomocníci zanedbávaní, jejich činnost je náročnější a spotřebují více energie. To platí o ledničce, která má při velkých nánosech námrazy velkou spotřebu. Myčce usnadníte její provoz tím, že budete pravidelně čistit filtr. Rovněž se vyplatí čistit nánosy prachu na osvětlení, aby vám prach nestínil a vy tak nemuseli k osvětlení místnosti používat více světel.

mikrovlná trouba

Bonus: Mýty o úspoře elektřiny

Kromě užitečných rad kolují mezi lidmi různé mýty a polopravdy. Které to jsou?

  • Zhasínání je neekonomické. Podle některých teorií se na zhasnutí a rozsvícení spotřebuje více energie, než kdyby se nechalo svítit. Není to však pravda a pokud se do rozsvícené místnosti plánujete vrátit později, než za 5 minut, je výhodné světlo zhasnout.
  • Lednice by měla být poloprázdná. Zdá se logické, že čím méně potravin v lednici bude, tím méně energie potřebuje na jejich chlazení. Opak je však pravdou - v téměř prázdné lednici není dostatek předmětů, které by chlad udržovaly. Ideálním řešením je mít lednici naplněnou zhruba z 80 %.
  • Mikrovlnná trouba je neúsporná. Protože je mikrovlnná trouba zvukově výraznější než ta klasická, evokuje představu, že spotřebovává spoustu energie. Klasická trouba je však na množství energie mnohem náročnější.
  • Nabíječka v zásuvce nespotřebovává žádnou elektřinu. Přestože mobil nebo notebook odpojíte, nabíječka ponechaná v zásuvce stále spotřebovává malé množství energie. Pokud to tak děláte často, ročně můžete za elektřinu utratit stovky korun navíc.

Nyní již víte, jak ušetřit za elektřinu i jaké mýty o její úspoře kolují. Pokud i vy máte nějaké zaručené tipy, neváhejte se s námi podělit v komentářích níže. Ty nejlepší rádi zveřejníme!

Ze světa šetření... by se vám ještě mohly líbit naše další články a doporučení:

* 8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně
* Jak šetřit? Zkuste těchto 5 jednoduchých tipů!
* Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.