Menu

Územní studie: Vše, co potřebujete vědět o pozemku s podmínkou územní studie

Aktualizováno dne 6.4.2021

Ceny stavebních pozemků podle dat Hypoteční banky v posledních 10 let podražily o neuvěřitelných 85 %. Důvodem je zejména skutečnost, že je stavebních pozemků málo a poptávka převyšuje nabídku. Co dělat v případě, že se vám poštěstí narazit na vhodný a cenově dostupný stavební pozemek, který je ale zatížený zpracováním územní studie?

Územní studie: Vše, co potřebujete vědět o pozemku s podmínkou územní studie
6 minut čtení
Hypotéky

V případě, že z územního plánu obce vyčtete, že je určena povinnost vypracovat územní studii, tato skutečnost vám stavbu domu může zkomplikovat. Pro stavební úřad je totiž územní studie neopomenutelným podkladem a úřad může o konkrétním pozemku rozhodovat až po jejím zpracování. Je tedy třeba počítat nejen s tím, že se stavba domu může protáhnout, ale také s možností, že za pozemek nakonec zaplatíte o něco více, než jste původně čekali. Co to vlastně územní studie je, kdo je pořizovatel územní studie, kdy je nutné ji vypracovat a jaká je její cena?

Tip! Chcete vědět, kolik peněz vám banka půjčí na stavební pozemek? Zjistěte to díky hypoteční kalkulačce pro rok 2021.

Porovnej hypotéky

pozemek

Co je územní studie?

Územní studie je jedním z územně plánovacích podkladů, který je určený k ověření možnosti a podmínek změn. Územní studie slouží jako podklad k pořizování politiky územního rozvoje a také jako podklad k pořízení územně plánovací dokumentace a jejich změn. Územní studii je možné využít také jako podklad pro rozhodování v území.

dokumenty

Kdy je nutné vypracovat územní studii?

Podle stavebního úřadu je nutné územní studii pořídit v případě, kdy je to uloženo územně plánovací dokumentací, tedy územním plánem. Jinými slovy řečeno, bez územní studie je možné stavět rodinný dům v zastavitelném území pouze tam, kde není územním plánem stanovena podmínka vypracování územní studie.

Tip! Teď už zhruba víte, co obnáší pořízení pozemku s podmínkou vypracování územní studie. Možná také přemýšlíte nad tím, jaký dům pořídit, aby byl co nejlevnější. Přečtěte si tyto články:

Malé domy na klíč do 1 milionu
Mobilní domy k trvalému bydlení překvapí cenou a pohodlím

dům

Kdo je pořizovatel územní studie?

Pořizovatelem územní studie je příslušný obecní úřad nebo úřad územního plánování, kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností. Za tento úřad jednají úředníci nebo jiné fyzické osoby, které splňují kvalifikační požadavky pro výkon územně plánovací činnosti. I přesto, že pořízení územní studie zajišťuje obec, může stanovit tomu, kdo záměr podal, úplnou nebo částečnou úhradu nákladů na územní studii.

peníze

Jaká je cena územní studie?

Abychom vám cenu ještě více přiblížili, uvádíme nabídku ceny územní studie vypracované pro město Nová Paka, která se zabývala komplexním řešením revitalizace veřejného prostoru s výměrou zhruba 2300 m2. Nabídková cena za zpracování této územní studie byla 80 000 Kč.

„Odpověď na otázku, kolik stojí územní studie, není vůbec jednoduchá. Územní studie se totiž běžně nevypracovává pouze pro jediný stavební pozemek, ale pro celou oblast, na které se nachází hned několik pozemků. Cena územní studie se navíc odvíjí hned od několika parametrů, ať už je řeč o specifikách dané oblasti nebo také o prestiži projektanta nebo architektonické kanceláře, která projekt zpracovává. Obecně se dá říci, že se cena územní studie může pohybovat v řádu desetitisíců nebo statisíců korun.“ Projektant Ing. Adolf Fabian

Územní studie může být pořízena i z vlastního podnětu pořizovatele nebo obce. Ano, je možné jí zpracovat i v jiných případech než je uložení zpracování v územním plánu. Může sloužit i jako podklad nového projektu nebo pro změnu již platného územního plánu. Tedy například ne každé území s územní studií je v souladu s platným územním plánem. 

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.