Menu

Vše, co jste chtěli vědět o LED osvětlení

Aktualizováno dne 9.3.2021

Objev žárovky, která s využitím wolframového vlákna přeměňovala elektrickou energii na světlo, byl bezesporu jedním ze zásadních milníků lidských dějin. Jenže vývoj jde kupředu, a tak se na trhu postupně objevily vyspělejší a účinnější technologie. Mezi nimi aktuálně dominuje LED osvětlení, které láká nejen na příjemnější a přirozenější světlo, ale především na dlouhou životnost a s ní související úsporu.

Vše, co jste chtěli vědět o LED osvětlení
11 minut čtení
Energie

Zvažujete pořízení LED osvětlení také vy, ale nejste si jistí, zda je ledka skutečně to pravé pro vaši domácnost? Odpovíme vám na otázky, které by vás před nákupem mohly zajímat a objasnit nejasnosti.

led osvětlení

Co je LED osvětlení?

Zkratka LED pochází z anglického názvu "Light-Emitting Diode", česky elektroluminiscenční dioda. Jak už český překlad napovídá, ledka přeměňuje elektrickou energii přímo na světlo, ne jako její předchůdce, klasická žárovka. Ta funguje na principu zahřívání wolframového drátu. Oproti klasické žárovce tedy LED žárovka nevydává žádné teplo.

led žárovka

Jaká je životnost LED žárovek?

Výrobci zpravidla uvádějí, že životnost současných LED světelných zdrojů startuje na 50 000 hodinách. Pokud bychom tento údaj převedli na dny, došli bychom k neuvěřitelným 2 083 dnům nepřetržitého světla.

Jen málokterá místa ovšem bývají osvětlena 24 hodin denně, a proto je pravděpodobné, že například v běžné domácnosti vydrží LED žárovka ještě několikanásobně déle. Klasická wolframová žárovka, která sice stojí pár korun, oproti tomu vydrží svítit v průměru jen 1000 hodin.

led zářivky

Opravdu s LED osvětlením ušetřím?

Z předchozího paragrafu plyne, že díky padesátinásobně delší svítivosti než kterou nabízí klasická žárovka, jednoznačně ušetříte. I když mnozí s pořízením LED žárovek, jejichž pořizovací cena se pohybuje v řádu stokorun, stále váhají, ukazuje se, že částka investovaná k jejich nákupu se majitelům velmi poměrně rychle vrátí, a to i díky nižší spotřebě elektřiny.

Kromě úspory navíc můžete na několik let zapomenout na nepříjemnosti, které vám už určitě někdy způsobila nenadále prasklá žárovka, kterou jste neměli čím nahradit. Už žádné tápání a zakopávání ve tmě!

Tip! Chcete ještě více ušetřit na elektřině? Vyzkoušejte porovnávač dodavatelů energií. Změnou dodavatele můžete ušetřit i přes 9000 Kč ročně.

Porovnej dodavatele

led svítidla

Jak vybrat správnou LED žárovku?

Zatímco výkon klasických žárovek označovaly watty (W), pro vyjádření intenzity neboli svítivosti LED osvětlení se používají lumeny (lm). Nahrazujete-li stávající žárovky, jejichž výkon znáte, pomůže vám při výběru tabulka níže, v níž najdete, jaký ekvivalent byste měli zvolit:

Klasická žárovka LED žárovka
15 W 90 Im
25 W 200 Im
40 W 400 Im
60 W 700 Im
75 W 900 Im
100 W 1300 Im

Zajímat by vás mělo také napájení, které se udává ve voltech (V). Nejčastěji jde o 220 V, případně o 12 V. Stejně tak se před nákupem vyplatí i kontrola patice světla – to abyste k í vybrali pasující závit žárovky. V Česku se nejčastěji setkáte se čtyřmi typy závitu:

  • E27 - klasický velký závit
  • E14 - klasický úzký závit
  • GU10 - bodové světlo
  • MR16 - bodové světlo pro napětí 12 V

Všechny tyto informace byste měli snadno najít na krabičce s žárovkou.

led a klasické žárovky

Bude světlo jiné než to, které produkují „obyčejné“ žárovky?

Ačkoliv lidské oko není vždy schopné rozdíl rozeznat, barva světla LED žárovky se v barevném spektru pohybuje blízko barvě denního světla, která je pro náš zrak mnohem přirozenější. Denní světlo odbourává napětí v očích a zároveň snižuje nepříjemné pocity, které někdy může vyvolat nesprávně zvolené umělé světlo.

Kromě toho můžete zapomenout na nepříjemné problikávání nebo postupný nástup světla, LED žárovky se okamžitě rozsvítí do maximální intenzity.

Odstín LED osvětlení

„Odstín“ světla vydávaného LED žárovkami označuje termín teplota chromatičnosti a udává se v kelvinech (K):

  • 3 000 K - teplá bílá barva se hodí pro příjemné a útulné osvětlení obýváku nebo ložnice
  • 4 500 K - neutrální bílá dobře poslouží při vaření v kuchyni
  • 6 000 K - studená bílá zvýší vaši soustředěnost v pracovně

led osvětlení v kuchyni

Klesá u LED osvětlení časem jeho intenzita?

V průběhu let skutečně může dojít ke snížení světelného toku žárovky. Ke propadu intenzity světla ovšem dochází prakticky u všech světelných zdrojů. U kvalitních LED žárovek ale tento propad není dramatický, světelný tok žárovky ke konci její životnosti obvykle klesne na 70 % původní hodnoty. U starších typů žárovek přitom světelný tok často klesl na pouhých 30 % avizované hodnoty.

Kondici ani životnosti LED žárovky rozhodně neprospěje dlouhodobé přehřívání. Nízké teploty pod nulou jí naopak nečiní nijak zásadní problémy.

barevné led osvětlení

Tipy a triky k LED osvětlení

Dejte šanci barevnému LED osvětlení

Pokud se vám zdá klasické bílé světlo trochu nudné, pořiďte si LED žárovku, u níž můžete pomocí dálkového ovládání snadno měnit barvu. Podobný kousek můžete pořídit okolo 200 korun.

Proč si nedopřát trochu červeného, zeleného nebo modrého světla? Barevné LED osvětlení pozitivně působí na psychiku člověka a navíc ho nepochybně ocení i vaše děti!

  • červené světlo - bojuje proti únavě, dodává energii a má afrodiziakální účinky
  • žluté světlo - propojuje mysl a tělo, má antidepresivní účinky
  • oranžové světlo - podporuje tvůrčí myšlení
  • modré světlo - pomáhá vám se lépe koncentrovat, uklidňuje a prý potlačuje chuť k jídlu
  • zelené světlo - pomáhá usnout a nastoluje pohodu

Věděli jste, že... si můžete pořídit LED osvětlení i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na LED osvětlení teď najdete na:

* Svet-svitidel.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* Svetla24.cz - 8 % z nákupu zpět

Zkuste moderní technologii v retro hávu

Společnost Osram, která patří mezi přední světové výrobce žárovek, představila u příležitosti svého kulatého výročí Edition 1906 – sérii LED žárovek v atraktivním retro designu. Pokud se vám moderní LED osvětlení až tak moc nezamlouvá, měli byste těmto kouskům dát rozhodně šanci. Skvěle dotvoří třeba minimalistický interiér ve strohém skandinávském stylu. Cenově se pohybují mezi 200 a 300 korunami.

Ovládejte světlo chytrým telefonem

Pokud bez smartphonu nedáte ani ránu, můžete s jeho pomocí ovládat také osvětlení ve vašem bytě či domě. Stačí si pořídit chytrou LED žárovku kompatibilní se speciální mobilní aplikací. Světlo a jeho intenzitu pak můžete ovládat odkudkoliv. Ceny chytrých žárovek startují přibližně od 500 korun, což s ohledem na komfort, který nabízejí, není nikterak likvidační částka.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.