Menu

Jak pěstovat rajčata a další ovoce a zeleninu? Vyplatí se to?

Aktualizováno dne 13.4.2021

Všichni chceme mít šťavnaté ovoce a zeleninu. A ne vždy, je v obchodě seženeme za rozumné peníze. Dá se vůbec na vlastních výpěstcích ušetřit? Jak pěstovat rajčata či okurky, aby se to vyplatilo? A co ještě se dá v domácích podmínkách pěstovat?

Jak pěstovat rajčata a další ovoce a zeleninu? Vyplatí se to?
7 minut čtení
Životní styl

Snaha optimalizovat rodinný rozpočet pomocí pěstování plodin má své limity. Ano ušetřit lze, ale jen za určitých podmínek. Motivace pro pěstování zeleniny a ovoce je ale většinou jiná. Je to touha po autentické chuti ovoce a zeleniny, které sklidíme zralé. Chceme si užít plnou chuť, mít možnost utrhnout si rajče či okurku kdykoliv. Mít na stole v sezóně čerstvou zeleninu a ovoce. Podívejme se, jak pěstovat rajčata a další zeleninu na zahrádce či dokonce na balkoně.

rajčata

Jak pěstovat rajčata, zeleninu a ovoce – náklady a ceny v obchodech

Ceny ovoce a zeleniny v sezóně sklizně jsou o něco nižší, než ty, které vládnou v obchodech nyní. Kilo paprik se mimo sezónu prodává za 170 Kč, nicméně v sezóně cena klesá i k 60 až 70 Kč za kilo. U rajčat, okurek či třeba jahod je to podobné. Zdá se, že se pěstováním dá hodně ušetřit. Je potřeba si však uvědomit, co vše vstupuje do nákladů na pěstování.

Náklady na pěstování

  • cena semen či sazenic
  • cena zeminy pro výsev a pěstování
  • náklady na pěstební nádoby (lze rozpočítat do více let)
  • náklady na závlahu
  • hnojení a likvidace chorob a škůdců
  • čas pěstitele
  • cena pronájmu či koupě pozemku pro pěstování

Tip! Pěstujte rajčata a ušetřete. Nejlevnější je pěstování přímo ze semen. Úsporu v rozpočtu přinese i pěstování ve větším se zpracováním a konzervováním přebytků.

pěstování na balkóně

Co pěstovat na balkoně?

Jedlý balkon je velká výzva a lze jej proměnit na malou soukromou zahradu. Základem jsou různé druhy bylinek, které uplatníte v kuchyni po celý rok. Skvěle vypadají a jednoduše se v balkónových truhlících pěstují jahody. Ze zeleniny jsou vhodná keříčková rajčata, papriky, chilli, salát nebo zakrslé ovocné stromky. Dají se pěstovat i brambory v pytlích.

Tip! Balkon vždy lehce navýší cenu bytu, a pokud právě vybíráte bydlení, můžete si vypočítat hypotéky pro různé varianty bytů s balkonem i bez. Pokud balkon využijete k obohacení domácího jídelníčku, část investice se vám vrátí.

Porovnej hypotéky

zelenina a ovoce

Co pěstovat na zahradě?

Na zahradě můžete pěstovat prakticky cokoliv. Přihlédnout se musí jen k lokalitě, velikosti a času, který chcete pěstování věnovat. Na zeleninové zahrádce můžete mít vlastní hrášek, mrkev, ředkvičky či kedlubny. Zvláštní kout si zaslouží bylinková zahrádka. Rozmanitost a počet ovocných stromů pak záleží velikosti zahrady. S návrhem funkční, ale i krásné zahrady nejlépe poradí zahradní architekt.

skleník

Co pěstovat ve skleníku?

Ve skleníku nejčastěji pěstujeme rajčata, papriky a okurky. Daří se v něm různým odrůdám salátů, ale třeba i kedlubnům. Výhodou skleníku je, že lze s pěstováním začít brzy z jara a první sklizeň vitamínů může přijít už za pár týdnů.

Tip! Mohlo by vás ještě zajímat....

*Rostliny v interiéru: 5 důvodů, proč by neměly chybět ani v tom vašem
*Územní studie: Vše, co potřebujete vědět o pozemku s podmínkou územní studie
*8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně

zahrada

Co s čím pěstovat?

K pěstování ovoce a zeleni jsou různé přístupy. Někdo nedá dopustit na přísně oddělené řádky plodin, jiný rád využije synergie některých druhů. Vyplatí se poctivě střídat plodiny v záhoncích v jednotlivých sezónách. Doporučuje se střídat vysoké a nízké rostliny, ale také rostlinky s hlubokými a mělkými kořeny.

Kombinace konkrétních plodin

  • Celer vysazený mezi košťáloviny (zelí, kapusta, květák) pomůže s ochranou proti škůdcům.
  • Česnek pak zvyšuje odolnost proti houbovým chorobám.
  • I zelí a rajčata nasazená vedle sebe se budou vzájemně chránit.

Tip! Chcete si pořídit pouze malou zahrádku? Pokud nepotřebujete přímo hypotéku, ale stačil by pouze úvěr, poradíme vám, který je pro vás ten nejvýhodnější na trhu.

Porovnej půjčky

Pěstování vlastního ovoce a zeleniny je skvělý aktivní odpočinek. Musíte však na to mít povahu a chuť obětovat kus volného času. Konkrétních postupů, jak pěstovat rajčata a další zeleninu je spousta. Zisk se zde však nepočítá jen v penězích, ale také v prospěšnosti zdravých a čerstvých plodin, které budete mít po celý rok na vašem stole. Počítá se také kontrola nad tím, jak rostliny rostou a jak jsou či nejsou hnojeny.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.