Menu

Jak zabalit kufr do letadla a ušetřit peníze na letence?

Aktualizováno dne 27.4.2021

Patříte k těm, kteří při cestě na letiště přemítají, co všechno si zapomněli přibalit? Ovládněte umění přípravy zavazadla a zbavte se těchto stresů jednou provždy. Podívejte se, jak zabalit kufr do letadla, abyste měli vše potřebné, ale vaše zavazadlo nevážilo přebytečné kilogramy navíc.

Jak zabalit kufr do letadla a ušetřit peníze na letence?
14 minut čtení
Cestovní pojištění

Ať už letíte na vlastní pěst do ciziny poprvé, nebo se tak vydáváte poněkolikáté, letištní předpisy můžou zamotat hlavu nejednomu cestovateli, obzvláště co se týká pravidel ohledně toho, co si s sebou můžete přibalit. Ulehčete si život a nechte se inspirovat našimi tipy, jak zabalit kufr do letadla. Budou se vám hodit ať už cestujete nalehko jen s příručním zavazadlem nebo v plné polní s odbaveným.

cestování covid

Příruční vs. odbavené zavazadlo

Při odbavení se rozlišují dva typy zavazadel - příruční zavazadlo (leteckými spolčnostmi nazýváno například hand luggage, cabin bagagge nebo carry - on baggage) a odbavené zavazadlo (checked baggage). Příruční zavazadlo si s sebou můžete vzít na palubu, zatímco to odbavené dají do podpalubí. Hlavní rozdíl spočívá ve výčtu položek, které si smíte a nesmíte do těchto zavazadel vzít.

Jak zabalit kufr do letadla, aby odpovídal letištním pravidlům? Odpověď na tuto otázku přináší tato přehledná tabulka.

Věc Příruční zavazadlo Odbavené zavazadlo
Spreje (na vlasy, deodoranty) ANO (v maximálním objemu 100 ml) ANO
Holicí strojky NE ANO
Volné žiletky, břitvy NE ANO
Tekutiny (voda, sprchový gel, tělové mléko) ANO (v maximálním objemu 100 ml) ANO
Nůžky, nože NE ANO
Jehlice na pletení NE ANO
Elektronická zařízení (telefon, notebook, tablet, atd.) ANO ANO (pouze bez napájecích baterií)
Powerbanka ANO NE
Dron ANO (se souhlasem letecké společnosti) ANO (pouze bez napájecích baterií)

Rozdíl tedy spočívá hlavně v omezeném množství tekutin, které si můžete vzít do příručního zavazadla. V příručním zavazadle by tedy žádná vaše lahvička neměla přesáhnout 100 ml. Ve výsledku si tedy můžete vzít několik takových lahviček, ale všechny se musí vlézt do sáčku o objemu 1 litru.

Jak to je s roztokem na kontaktní čočky, sirupům proti kašli a dalšími zdravotními pomůckami? U těchto tekutin je možné překročit limit 100 ml.

Tip! Chcete si s sebou na dovolenou přibalit i výhodné cestovní pojištění? Pojištění, které nabízí cestovní kanceláře, bývá většinou předražené. Porovnejte si u nás ceny a ušetřete! Cestovní pojištění můžete pořídit už za 7 Kč na den!

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

letiště koronavirus

Jak ušetřit peníze na letence s příručním zavazadlem?

Mezi všemi těmi ověšenými turisty, kteří za sebou vláčejí objemné kufry, se občas vyskytnou dobrodruhové, kteří cestují jen s desetikilovým příručním zavazadlem. Mezi ostatními těžkopádnými cestovateli působí jako zjevení, protože se pohybují s neuvěřitelnou lehkostí a starosti s hlídáním několika kufrů jsou jim zcela vzdálené. Překvapivě se nechystají jen na prodloužený víkend do Londýna, ale třeba na tři týdny na Srí Lanku.

Proč by se někdo vzdával komfortu a snažil se všechno své živobytí nacpat do jednoho malého kufříku? Nikdy totiž nevyužijete 100 % obsahu vašeho zavazadla (možná znáte z vlastní zkušenosti, kdy po návratu vybalujete věci a s překvapením zjišťujete, že mnohé kousky oděvů jste na sobě neměli ani jednou).

Druhým důvodem je mnohem nižší cena letenky. Mnohé nízkonákladové společnosti mají propastné cenové rozdíly, které se odvíjí podle velikosti zavazadla. Ilustrujme si to na příkladu ceny zpáteční letenky do Portugalska přes společnost Ryanair.

1 příruční zavazadlo o hmotnosti 10 kg 2 odbavená zavazadla, každé o hmotnosti do 20 kg
3912 Kč 5466 Kč

Chtěli byste za letenku platit méně a užít si lehkosti cestování s menším zavazadlem? Minimalistické cestování může být překvapivě pohodlné...

Tip! Šikovný příruční kufr nebo batoh si můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na příruční zavazadla teď najdete například na:

* Bonami.cz - 3 % z nákupu zpět
* Decodoma.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Bagin.cz - 10 % z nákupu zpět

kufr na cesty

Jak zabalit kufr do letadla minimalisticky a levně

Vše potřebné na cesty můžete skutečně sbalit do malého příručního kufříku a nemusíte letět jen do tropických oblastí, kde vám stačí plavky a fotoaparát. Pokud se budete držet následujících tipů, podaří se vám zabalit příruční zavazadlo se vším všudy:

seznam na cesty

1.) Seznam nejnutnějších věcí na cesty

Zaznamenejte si věci, bez kterých by se vaše dovolená nemohla uskutečnit. Nezbytnosti, které byste neměli zapomenout při cestě do zahraničí jsou:

  • cestovní doklady
  • platební karty
  • léky
  • brýle (kontaktní čočky)
  • mobilní telefon

Vše ostatní jde dokoupit a sehnat na místě, mnohdy i levněji než v Česku. Pokud se vám tedy do kufru už nevleze velká láhev šamponu nebo opalovací krémy, zauvažujte, zda není výhodnější tyto věci dokoupit až na místě.

prací prášek

2.) Prací prášek - nejlepší kamarád na dlouhé dovolené

Možná se budete divit, ale mnozí lidé jsou schopni strávit měsíční pobyt na Bali jenom s deseti kilogramy oděvů. Vemte si s sebou prací prášek (nebo si kupte při první příležitosti v destinaci) a budete toho schopni taky.

Nehledě na to, že ve spoustě hotelů nabízí praní prádla jako službu. Nemusíte tedy vaše svršky přepírat v umyvadle, ale můžete si je nechat vyprat a vysušit hotelovým personálem. Spousta hotelů má i sušičku, tudíž nemusíte dva dny čekat, než prádlo uschne. Je to jednoduchý trik, jak se sbalit do příručního zavazadla a vycestovat na lehko.

cestovní zkumavky

3.) Jak zabalit kosmetiku do příručního zavazadla?

Na týdenní dovolené určitě nespotřebujete celou láhev sprchového gelu, nebo velkou tubu krému na opalování. Takto velká kosmetika vám zbytečně zabírá místo v kufru. Je sice možnost dokoupit kosmetiku v malých lahvičkách, určených do letadla, ale cena v poměru k objemu není příliš výhodná (tzn. malou lahvičku šamponu koupíte za zhruba 70 % ceny běžné lahvičky). Namísto toho přelijte vaši kosmetiku do zkumavek, které koupíte za pár korun v lékárně. Nebo si vyrobte vlastní obaly tím, že si nakoupíte tlustá brčka a jejich konce k sobě přilepíte tavnou pistolí.

univerzální oblečení

4.) Univerzální seznam oblečení na dovolenou

Přibalte si do kufru snadno kombinovatelné věci. Váháte mezi elegantními střevíčkami na klínku nebo pohodlnými nízkými sandály? Sáhněte po druhé variantě, protože si je budete moct vzít nejen k šatům, ale i sportovnímu oblečení. Mezi univerzální oděvní kousky patří například:

  • obyčejné džíny
  • černé tričko
  • bílá košile

Tyto oděvy můžete zkombinovat se sportovním oblečením, nebo jim dát slavnostnější ráz v kombinaci s elegantními kousky a vzít si je třeba na večeři v luxusní hotelové restauraci.

srolované oblečení

5.) Jak zabalit oblečení do kufru?

Dalším způsobem, jak zabalit kufr do letadla minimalisticky, je správné uskladnění oděvů. Oděvy srolované do ruliček zaberou až o 30 % méně místa, než ležérně poskládané oblečení. 

vrstvení oblečení

6.) Vrstvení oblečení

Část vašich oděvů můžete přepravit přímo na svém těle, aniž byste jimi museli zabírat místo v kufru. Ušetřit potřebný prostor můžete třeba mikinou uvázanou kolem pasu, klouboukem na hlavě, nebo cestováním v oděvech, který by v kufru zabíraly příliš mnoho místa (džíny, uzavřené boty, kabátek). Takovým opatřením nejenže ušetříte místo, ale bude vám teplo při cestě. Při čekání na taxík na letiště, nebo při přesunu na runway letištním autobusem vás aspoň neofoukne.

čtečka

7.) Čtečka knih

Nedokážete si představit dovolenou na pláži bez dobré knihy? Váš knižní pomocník bohužel zabírá hodně místa a poměrně dost váží. Nahraďte jej lehkou elektronickou čtečkou, do které si můžete nahrát klidně celou knihovnu!

Na cesty se vám budou ještě hodit... naši další praktičtí průvodci cestováním:

* Jak postupovat na letišti? Návod krok za krokem
* Na co máte nárok při zpoždění letu?
* Ztráta, poškození nebo zpoždění zavazadel na letišti. Jak postupovat?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…