Menu

Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout

Aktualizováno dne 6.4.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
12 minut čtení
Životní styl

Zatímco ještě před deseti lety musel pracovníkovi stačit stálý měsíční plat a stravenky, v dnešní době se výčet zaměstnaneckých výhod výrazně rozrůstá. Zaměstnanecké benefity 2024 jsou totiž motivující i pro zaměstnavatele. Některé nepodléhají zdanění a lze je započíst do nákladů.

Různé průzkumy ukázaly, že lidé nejvíce preferují ty benefity, které jim umožní skloubit pracovní a osobní život. Například průzkum pracovního portálu Jobs.cz odhalil, že lidé nejvíce touží po prodloužené dovolené (5 - 6 týdnů dovolené ročně). Portál Platy.cz zjistil, že pro zaměstnance je rovněž důležitá flexibilní pracovní doba a sickdays.

Pokud hledáte novou práci, kromě pracovní náplně a osobních sympatií vůči dané firmě by vás mělo zajímat i to, jaké benefity daná firma nabízí, protože ty do velké míry ovlivní váš pracovní život a zároveň jsou pro váš signálem, že si daný zaměstnavatel svých lidí váží. Rovněž u daných benefitů přemýšlejte, zda sednou na míru vaší osobnosti.

rodinná dovolená

Zaměstnanecké benefity 2024 - dovolená navíc

Extra dny volna

Ze zákona má zaměstnanec nárok na 4 týdny dovolené, ale v mnohých firmách je už dnes zvykem poskytovat 5 či 6 týdnů volna v roce. Toto ocení hlavně vášniví cestovatelé nebo rodiče malých dětí, kteří tak nemusí na celé prázdniny shánět hlídání svých ratolestí.

Neomezená dovolená

V některých firmách dokonce zavedli neomezenou dovolenou. Můžete se s ní setkat například ve firmě Artin, Eyelevels či Dayswaps. Neomezená dovolená však neznamená, že zaměstnanec tráví celý rok na Maledivách a svému nadřízenému posílá plážové fotky.

Je to spolupráce, založená na vzájemné důvěře a zodpovědném rozvržení jednotlivých úkolů. Tzn. zaměstnanec si může jednotlivé projekty rozvrhnout tak, aby toho v některé části roku stihnul hodně, přičemž v jiné části roku si může dovolit nepracovat.

Na co se zeptat při pohovoru?

Řada firem sice nabízí 5 - 6 týdnů dovolené, ale důležitý je nejen počet těchto dní, ale i jejich rozložení. Zeptejte se, jak dlouhou dovolenou v kuse můžete čerpat, a zda o ni můžete požádat v jakékoliv části roku. Pozor na firmy, které sice nabídnou velké množství dovolené, ale zaměstnanci ji nařídí čerpat po malých kouscích (například „tento měsíc si můžete vzít tři, příští měsíc čtyři dny volna.“).

Tip! Zaměstnanecké benefity 2022 a letošní dovolenou ještě podtrhnete rezervací přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Oblíbené dovolenkové cashbacky jsou:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Fischer.cz - 6 % z nákupu zpět
* Flixbus.cz - 5 % z nákupu zpět

práce z domu

Remote, práce z domu nebo home office

Co je remote, home office nebo práce z domu?

Tento exoticky znějící pojem se začíná rychle zabydlovat v mnoha pracovních inzerátech. Jedná se o úplnou či částečnou spolupráci na dálku. Toto pracovní uspořádání vám dává mnoho výhod. Jednou z nich je třeba možnost bydlení v levnějším městě. Můžete tak žít třeba v Pardubicích, ale přitom pobírat pražský plat. Další kapitolou je možnost dlouhodobého cestování či snadnější péče o děti, pokud onemocní nebo mají prázdniny ve škole.

Kde můžete pracovat z domu?

S remote se můžete setkat hlavně u:

  • IT pozic
  • v marketingu
  • admisnistrativě

Poslední dobou však firmy zjišťují, že vzdálená spolupráce může fungovat i v oblasti zákaznického servisu (tzn. pracovník klientům odepisuje či odpovídá na telefonáty z domova).

Na co se zeptat při pohovoru?

U remote či home office by vás mělo zajímat, jak je práce řízena. Jaké nástroje se budou používat pro kontrolu a rozvržení úkolů? Jak moc bude vaše práce týmová? Špatně organizovaná spolupráce s kolegy může totiž váš remote výrazně znepříjemnit.

životní pojištění

Příspěvek na pojištění

Druhy pojištění

Řada firem vychází vstříct těm zaměstnancům, kteří myslí na zadní vrátka a chtějí být pojištěni pro případ nenadálé životní situace, nebo se chtějí zajistit na stáří. Firmy zaměstnancům obvykle přispívají na životní pojištění nebo penzijní spoření.

Oproti ostatním benefitům má tento výhodu v tom, že se jedná o dlouhodobý dosah. Zaměstnavatel se tak přímo podílí na zajištění lepší budoucnosti pro svého zaměstnance. Po tomto benefitu se určitě vyplatí sáhnout.

Zvolit raději životní pojištění, nebo penzijní spoření?

Dal vám zaměstnavatel na výběr mezi životním a penzijním spořením? Doporučujeme sáhnout po penzijním spoření. U životního pojištění totiž většinou zaměstnavatel nabízí plošně jeden typ pojistky pro celou firmu. Problém u takové nabídky je, že každý člověk má individuální životní situaci, které by měl přizpůsobit i výběr své životní pojistky.

Tip! Doporučujeme tedy penzijní spoření od zaměstnavatele, a životní pojištění si sjednat a platit sami. Životní pojistka by měla být v každé rodině, protože nenadálá situace (úraz, vážná nemoc, invalidita) může s rodinným rozpočtem pořádně zamávat.

Životní pojištění přitom nemusí být vůbec drahá záležitost - stačí si porovnat ceny na trhu a vybrat tu nejvýhodnější variantu. Třeba na našem portále můžete životní pojištění získat už od 180 Kč/měsíčně.  

Najděte nejvýhodnější životní pojištění

plavání

Multisport karta

Co je Multisport karta neboli Multisportka?

V mnoha firmách je dnes samozřejmostí Multisport karta, díky které můžete jít jednou denně na sportoviště či do relaxačního zařízení. Navštěvovat tak můžete fitness centra, taneční školy, bazény, wellness centra a další.

Vyplatí se Multisport karta?

Vy jako zaměstnanec si na kartu budete nějakou částkou přispívat, a zbytek vám doplatí firma. Zamyslete se nad vaším volným časem a vašimi sportovními návyky a odpovězte si, zda ji skutečně budete využívat. Řada lidí totiž měsíčně platí za svou Multisport kartu třeba 700 Kč, a do fitness centra si zajdou třeba jednou za měsíc. Při průměrné ceně 100 - 300 Kč za sportovní lekci se vám Multisport karta vyplatí tehdy, pokud ji využijete aspoň třikrát do měsíce.

kancelář

Uvolněné pracovní prostředí

Co je plochá organizační struktura?

Řada firem začíná upouštět od stroze vypadajících kanceláří i sešňěrované hierarchie. Dnes už je běžné, že si lidé tykají i se svými nadřízenými a je zde nastavena plochá organizační struktura.

Uvolněné pracovní prostředí a pracovní prostory

Uvolněná atmosféra se odráží i na vzhledu pracovních prostor. Někde najdete odpočinkový pokoj plný sedacích boxů a velkých obrazovek, na kterých si můžete zahrát videohry. Jinde si můžete zahrát s kolegy basketbal ve firemní tělocvičně, zahrát stolní fotbálek či zaboxovat.

Poslední dobou začíná být v mnoha firmách oblíbená společná terasa, na které se pravidelně koná celofiremní grilování. Jedna nejmenovaná pražská IT firma má dokonce své sídlo v útulné vile, ve které je společná firemní sauna, zahrada i bazén.

Rozhdodujte se podle své osobnosti

Výše popsané pracovní prostředí najdete většinou ve startupech. Pokud v inzerátu uvidíte benefity typu uvolněné pracovní prostředí, pravidelné společné akce, firemní terasa na grilování nebo pravidelné párty u firemního bazénu, zamyslete se nad tím, zda vám takové pracovní prostředí vůbec bude vyhovovat. Pokud jste třeba introvert, nebo seriózní typ člověka, možná se budete v takovém prostředí cítit trochu nepohodlně.

Při výběru práce se tudíž vyplatí rozhodovat nejen podle pracovní náplně, mzdy a nabízených benefitů, ale také podle vašeho vnitřního pocitu. Vnímejte to, jak se při pohovoru v dané firmě cítíte. Našli jste s personalistou či majitelem firmy společnou řeč? Líbí se vám atmosféra v dané firmě? U každé takové návštěvy firmy si položte klíčovou otázku, zda by se vám líbilo trávit v tomto prostředí každý pracovní den. Díky tomu zvýšíte šanci na nalezení práce snů.

Ještě by se vám mohly líbit... naše další články z pracovního prostředí:

* Firmy, pro které je radost pracovat
* Úrazové pojištění zaměstnanců: Velký průvodce
* Paušální daň 2022: Jak na ni? Vyplatí se vám vůbec?

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.