Menu

Změna SPZ: Na kolik vás vyjde a kdy ji můžete uskutečnit?

Aktualizováno dne 17.5.2021

Státní poznávací značka ve zkratce SPZ nebo hovorově espézetka je písemno-číselné označení vozidla registrovaného v určitém státě. Státní poznávací značka nebo také registrační značka je složena z pěti čísel a dvou písmen nebo ze šesti čísel a jednoho písmene, vždy se ale jedná o sedm znaků.

Změna SPZ: Na kolik vás vyjde a kdy ji můžete uskutečnit?
7 minut čtení
Povinné ručení

Zdroj: Portalridice.cz

Podle zákona musí mít automobil státní poznávací značku jak zepředu, tak zezadu. Co však dělat v případě, že vám někdo registrační značku odcizí, upadne vám za jízdy nebo se poškodí tak, že je nečitelná? V tomto článku se dozvíte, co vše budete ke změně registrační značky potřebovat, kolik změna SPZ stojí a kdy ji můžete uskutečnit. Pokud uvažujete nad tím, že si pořídíte SPZ na přání, přijde vám vhod odstavec, ve kterém zjistíte, kolik registrační značka na přání stojí a za jak dlouho vám bude doručena.

změna SPZ

Zdroj: Autohled.cz

Co se stane, když nebudete mít SPZ?

Jízda bez státní poznávací značky je v České republice považovaná za přestupek, za který je zodpovědný řidič vozu. V případě, že zjistíte, že vám státní poznávací značku někdo ukradl nebo poškodil, měli byste to neprodleně ohlásit a s autem nevyjíždět. V případě, že byste s autem vyjeli na silnici, hrozila by vám pokuta ve výši 5 000 až 10 000 Kč a navíc zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. A jak je to se změnou státní poznávací značky při přepisu auta? SPZ se nemění. Více o přepisu auta se dozvíte v článku Jak na přepis auta krok za krokem.

Tip!  Havarijní pojištění vozidla není sice povinné, ale vyplatí se! Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

Co budete při změně SPZ potřebovat?

Co po vás bude úřad požadovat, aby vám mohl vystavit novou státní poznávací značku?

  • vyplněnou žádost
  • velký a malý technický průkaz
  • občanský průkaz
  • zprávu o odcizení registrační značky, kterou vystavila policie
  • v případě poškození obě státní poznávací značky, v případě ztráty nebo odcizení zbývající státní poznávací značku
  • plnou moc v případě, že nejste vlastníkem vozidla 

platba

Kolik stojí změna SPZ?

Změna SPZ je samozřejmě spojena s poplatkem. Při každé žádosti o výměnu registrační značky zaplatíte 200 Kč za každý jeden kus SPZ. Pokud vám tedy chybí obě státní poznávací značky u auta, připravte se na poplatek 400 Kč navýšený o správní poplatek ve výši 50 Kč.

registrační značka

Zdroj: Autoforum.cz

Jak dlouho změna SPZ trvá?

Administrativní úkon trvá asi 15 minut. Horší to je s frontou na úřadě, proto radíme, objednat se online. V dnešní době to lze udělat u většiny úřadů. Výroba nové již přidělené značky trvá zhruba jeden až dva týdny, po převzetí nové SPZ je třeba starou poškozenou registrační značku odevzdat ke skartaci.

Tip! Vlastnictví automobilu je spojeno s řadou povinností, nejenže musí mít každý automobil dvě registrační značky, ale musí být také pojištěný. Zjistěte si, zda na povinném ručení nemůžete ušetřit.

Porovnej povinné ručení

SPZ na přání

Zdroj: e15.cz

SPZ na přání

Od roku 2016 mají podle novely zákona č. 56/2001 Sb. řidiči možnost jezdit s registrační značkou s vlastním textem. Registrační značky s vlastním textem si mohou pořídit řidiči aut, motocyklů i mopedů za dodržení určitých pravidel, mezi které patří například to, že SPZ musí obsahovat alespoň jednu číslici a není možné použít neslušná nebo hanlivá slova.

Cena jedné státní poznávací značky na přání je 5 000 Kč, v případě automobilu vás tedy registrační značky přijdou na 10 000 Kč. SPZ na přání vám bude doručena do 15 dnů od podání vyplněné a podepsané žádosti na příslušném úřadu.

V případě, že ztratíte SPZ, poškodíte ji nebo vám jí někdo ukradne, okamžitě tuto skutečnost nahlaste příslušným úřadům. Jízda bez registrační značky by vás totiž mohla stát nemalé peníze i zákaz řízení až na 1 rok. Cena za změnu jedné SPZ je 200 Kč, správní poplatek je 50 Kč a výroba nové státní poznávací značky trvá v průměru 1 až 2 týdny.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…