Menu

Jak se bránit zneužití platební karty?

Aktualizováno dne 29.3.2022

Na vaše pečlivě naspořené úspory může číhat nebezpečí. Přestože současné bankovní systémy jsou vysoce propracované a snaží se co nejvíc eliminovat riziko zneužití platební karty, nejsou zcela imunní vůči lidskému pochybení na straně klienta. V tomto článku si řekneme, jak toto nebezpečí snížit.

Jak se bránit zneužití platební karty?
12 minut čtení
Karty

Oproti našim předkům máme obrovskou výhodu. Zatímco třeba před 200 lety si lidé schraňovali peníze „v matraci“ a riskovali, že kvůli krádeži nebo požáru přijdou o všechno, dnes máme k dispozici mnohem sofistikovanější zabezpečení. Přesto nemusí být vždy na 100 % bezpečné. Podívejte se, jak se bránit zneužití platební karty.

výpis z účtu

Kdy může dojít ke zneužití platební karty?

1.) Okopírováním údajů

V případě, že platíte kartou, může si nepoctivý obchodník údaje z karty ofotit a poté je zneužít. Stát se to může v případě, že obchodník s kartou odejde mimo dosah zákazníka. K přečtení údajů o kartě může dojít i tehdy, když máte zavirovaný počítač a škodlivý malware přečte údaje z karty, které zadáváte při placení na internetu.

2.) Skimmingem

Na bankomatu můžou podvodníci umístit skimmovací zařízení, které je schopné okopírovat údaje z karty a PIN.

3.) Zneužití karty lidmi z vašeho okolí

Nezanedbatelné procento lidí přijde o peníze z účtu kvůli tomu, že jejich kartu zneužije někdo z jejich okolí (například příbuzní, spolupracovníci, anebo i cizí lidé, kteří využijí toho, že si člověk někam odskočil a tašku s peněženkou nechal bez dozoru).

4.) Placením na nedůvěryhodných eshopech...

...a internetových firmách, které můžou údaje z karty zneužít a strhnout si vyšší částku, než je cena služby nebo produktu. Rovněž může dojít k vícečetnému strhávání peněz.

Tip! Na nákupy choďte jen do prověřených eshopů - u některých navíc dostanete i část peněz zpět.

bankomat

Jaké údaje z karty (ne)lze zneužít?

1.) Číselné údaje

Číslo karty, datum expirace a kód CVV (trojčíslí uvedené na zadní straně karty). Pokud má zloděj tyto tři údaje, může provádět platby na internetu. Nemůže však vybrat peníze z bankomatu.

2.) PIN kód

Samotný PIN ke kartě není nijak zneužitelný. Pokud zná zloděj váš PIN, ale nezná údaje o kartě a ani vaši kartu nevlastní, vaše peníze nemůže zneužít.

3.) Platební karta

Samotná karta je zneužitelná pro platby na internetu, bezkontaktní platby v obchodech i menší výběry z bankomatu (většinou do 500 Kč). Při větších výběrech, nebo platbě dražšího zboží je však nutné zadat PIN, který zloděj nemá.

4.) Číslo účtu

Samotné číslo bankovního účtu zneužít nelze, pokud nemá zloděj další přístupové údaje (hesla do internetového bankovnictví, údaje z karty, atd.)

peněženka na autě

Jak se bránit zneužití platební karty?

Existuje hned několik způsobů, jak snížit riziko zneužití platební karty na minimum. Pojďme se na ně společně podívat:

1.) Mějte spořicí účet

Není příliš rozumné mít všechny vaše úspory na bankovním kontu. Na bankovním účtu mějte jen peníze, nutné na vaše běžné měsíční výdaje. Vše ostatní si ukládejte na spořicí účet, ke kterému nebývá tak snadné se dostat. Díky tomu vám při zneužití platební karty nebude zloděj schopný vysát všechny vaše úspory.

Výhodou spořicího účtu je nejen to, že z něj nikdo nemůže ukrást peníze platební kartou, ale obvykle na něm dostanete vyšší úrok, než na běžném účtu.

Tip! Zjistěte, kde se vaše úspory zhodnotí nejvíc! Naše porovnání spořicích účtů vám v minutě ukáže úrokové sazby a další užitečné informace o spořicích účtech jednotlivých bank.
Najděte nejvýhodnější spořicí účet

2.) Nedávejte kartu z ruky

Vyhněte se situacím, kdy obchodník s vaší kartou odejde mimo váš dohled. V Česku se takové situace moc často nestávají, ale v cizině je to poměrně častá past na turisty. Pokud po vás toto bude obchodník vyžadovat, odmítněte.

3.) Používejte PayPal

Při nákupu zboží ze zahraničí používejte PayPal. Je to služba, díky které si do speciální internetové peněženky nahrajete určitý peněžní obnos. V případě, kdybyste narazili na podvodného prodejce, nestane se vám, že zneužije údaje z vaší platební karty a ukradne vám peníze z bankovního účtu. V případě krádeže přijdete jen o peníze, které jste si nahráli na PayPal, ne o peníze z bankovního konta.

4.) Používejte antivirové programy

Zabraňte tomu, aby se vám do počítače dostal vir, který zneužije vámi zadávané citlivé údaje. Zainvestujte do kvalitních antivirových programů.

Tip! I k pořízení antivirového programu můžete využít cashback a výrazně tak ušetřit. Zajímavé cashbacky na antivirové programy teď najdete:

* Avast.com - 15 % z nákupu zpět
* Kaspersky.cz - 25 % z nákupu zpět

5.) Pečlivě si prohlédněte bankomat

Před tím, než si vyberete peníze v bankomatu, si jej prohlédněte a hledejte podezřelé znaky. Snažte se odhalit, zda na bankomatu není umístěno skimmovací zařízení, což se může vyznačovat těmito znaky:

  • Nezvykle úzký vchod pro kartu
  • Viklající se vstup pro kartu
  • Nezvykle vypadající, nebo se viklající klávesnice pro zadání PINU
  • Miniaturní kamera, umístěná na bankomatu

6.) Dejte si pozor na rizikové země

Mnoho turistů se setkává se zneužitím platební karty ze strany obchodníka nebo bankomatu v oblíbených exotických destinacích, jako je:

  • Thajsko
  • Indonésie
  • Srí Lanka a další země jihovýchodní Asie

Turisté se mnohdy setkali s tím, že jim v obchodě někdo okopíroval kartu, nebo jim byly zcizeny peníze při výběru z bankomatu. Zvláště na Bali v Indonésii často dochází k tomu, že skimmovací zařízení na bankomatu přečte a zneužije údaje z platební karty, nebo klientovi nevydá peníze, přičemž částku z bankovního účtu strhne.

Rada odborníka: Při vybírání peněz v cizině se vyhněte obyčejným pouličním bankomatům ATM a raději zamiřte přímo na pobočku nějaké banky. Nejbezpečnější typ bankomatu je ten, který se nachází uvnitř budovy banky.

7.) Kontrolujte si své internetové bankovnictví

Ne vždy musí krádež z vašeho bankovního vypadat tak, že vám zloděj zcizí veškeré vaše finance. Někdy můžou krádeže probíhat po menších částkách. Abyste tyto podezřeké transakce zaregistrovali, pravidelně si kontrolujte váš bankovní účet. To vám může pomoct nejen v případě krádeže, ale i tehdy, bude-li se jednat o nedorozumění.

Příběh ze života! Naše klientka Kristýna letěla minulý rok na dovolenou do Izraele. Letenku zaplatila na stránkách aerolinky. Po návratu se podívala do svého internetového bankovnictví a nestačila se divit - letecká společnost jí cenu za letenku strhla dvakrát. Naštěstí si toho všimla včas a obrátila se na zákaznický servis dané společnosti. Tam se jí za své pochybení omluvili a částku jí do pár dní vrátili.

8.) Nemějte kartu a PIN pohromadě

Věříme, že takto školáckou chybu už v dnešní době nikdo neudělá, ale opakování je matka moudrosti. Nikdy nemějte napsaný PIN v blízkosti vaší platební karty.

Pokud si jej nedokážete zapamatovat, napište si jej na papírek v nějaké šifře. Třeba ke každému číslu vymyslete nějakou hádanku z vašeho života, kterou potenciální zloděj nedokáže rozluštit. „První číslo vyjadřuje počet nejlepších kamarádů, které jsem měl ve škole.“ nebo „Druhé číslo je počet adres, na kterých jsem za svůj život žil.“ atd.

9.) V případě ztráty jednejte rychle

Pokud zjistíte ztrátu platební karty, co nejrychleji zatelefonujte vaší bance, aby vám ji zablokovala a vy se tak bránili proti zneužití karty. To samé platí i v případě, že zjistíte podezřelé úniky peněz z vašeho bankovního konta. Banky v drtivé většině případů převezmou za zcizení peněz zodpovědnost a pokud ke zneužití platební karty došlo za podmínek, které jste nemohli nijak ovlivnit (například skimming), peníze vám opět vrátí.

Naopak vrácení peněz se většinou nedočkáte tehdy, pokud jste v otázce bezpečnosti něco zanedbali, například:

  • Někomu jste sdělili svůj PIN
  • Prováděli jste platbu na počítači, na kterém jste neměli nainstalovaný antivirový program

Tip! Chcete se o běžných účtech a platebních kartách dovědět ještě více? Pak vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač a zjistěte, jaké banky mají výběry z bankomatů zdarma, nabízí bezplatné vedení účtu a další výhody.
Porovnej běžné účty

kreditní karty

Zneužití kreditní karty

Kreditní kartu je možné zneužít stejnými způsoby jako kartu debetní. Jediný rozdíl spočívá v tom, že u debetní karty krade zloděj z našetřených peněz, u kreditní karty vás zadlužuje.

Tip! Přemýšlíte o tom, že byste si pořídili kreditní kartu, abyste si nemuseli vyřizovat půjčku při náhlých výdajích? Začněte nejdříve se srovnáním jednotlivých nabídek trhu:
Porovnej kreditní karty

Mohlo by vás zajímat

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

vitamíny
Nezapomeňte doplnit vitaminy C, D a zinek. Je to účinná prevence proti nemocem
22.11.2023

Vitaminy C, D a zinek jsou klíčem k účinné prevenci nemocí. Tato kombinace vitamínů je důležitá pro posílení vašeho imunitního systému a k udržení optimálního zdraví.

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.