Menu

10 originálních nápadů, jak oslavit Den otců

1.6.2022

Táta, tatínek, taťka, taťulda, tatík, otec - ať mu říkáte jakkoliv, nepropásněte letošní Den otců a připravte mu milé překvapení v podobě drobného dárku nebo gesta, které možná potěší ještě více.

10 originálních nápadů, jak oslavit Den otců
14 minut čtení
Životní styl

Den otců je již za dveřmi a vy si možná nevíte rady, jak ho se svým tátou oslavit. Existuje mnoho způsobů. Nechte se inspirovat našimi tipy, kterými potěšíte mladšího i staršího tatínka a dáte mu najevo, jak vám na něm záleží. Jeho radost je totiž k nezaplacení!

Den otců

Kdy je Den otců?

Den otců je každý rok spojen s třetí červnovou nedělí, a to již od roku 1910. Letos tento den vychází na 19. června. Tedy alespoň v České republice. V jiných zemích se může slavit i v jiný termín. Další roky se potom slaví takto:

Rok Datum, kdy se slaví Den otců
2022 19. června
2023 18. června
2024 16. června
2025 15. června
2026 21. června

Den otců má za cíl upozornit na to, že tatínkové mají ve výchově dítěte svou roli a za to je si zaslouží ocenění. V České republice zatím tento svátek příliš nezdomácněl, ale jeho popularita stále stoupá. Pokud se tedy chcete přidat k těm, kdo letos ocení své tatínky nějakou pozorností, pak se nechte inspirovat naším seznamem.

whiskey ke dni otců

1.) Co koupit na Den otců? Klasiky, které nikdy nezklamou!

Alkohol a jídlo! Pokud vám to rozpočet dovolí, zkuste mu pořídit nějaký dražší rum nebo whiskey. Rozhodně si však nechte raději poradit ve specializovaném obchodě. Chutí je totiž mnoho, a ne každý bude mít rád nakouřenou chuť některých whiskey nebo naopak sladkost či kořeněnost vybraných rumů. Co se týče jídla, vyzkoušejte kvalitní salámy, šunky či dokonce celou kýtu.

Kam pro klasiky?

  • Velkým výběrem destilátů, piv, ciderů, vín a dalších dárků v lahvi vás potěší na Alkohol.cz. Při nákupu na poslední chvíli navíc pak jistě oceníte rozvoz po Praze od 79 Kč a 90 minut.
  • Pokud se nechcete zabývat balením, můžete také na Den otců sáhnout po dárkovém koši nebo bedýnce. Takové najdete např. na Manboxeo.cz, Beershop.cz nebo Delikatesy.online.

gravírování

2.) Personalizované dárky

Gravírované placatky na alkohol, sklenice, trička, dokonce i nářadí. Pokud má váš otec nějaký koníček a netají se s ním, nebude problém najít něco, co mu můžete vylepšit věnováním a každým rokem na den otců jeho sbírku více a více obohacovat a personalizovat.

Kam pro personalizované dárky?

  • S vlastním potiskem trika můžete přijít třeba na Bezvatriko.cz. A pokud nejste zrovna kreativním typem, vybrat si můžete i z desítek předtištěných motivů, které zaručeně pobaví.
  • Chcete raději sáhnout po elegantně gravírovaném dárku? Zastavte se na webu e-potisk.cz - seženete tu vše od personalizovaných dřevěných ramínek, nerezových placatek, bambusových sad na sýr a prkének po celé fotografie gravírované na dřevě.

špízy na grilu

3.) Griluje váš táta nebo spíše kutí?

A má opravdu všechno, co potřebuje? Tajně projděte jeho sbírku, zjistěte, co v ní chybí, nebo rovnou sežeňte ten ráčnový klíč s vyměnitelnými hlavicemi, o kterém vlastně celou dobu mluví. Nebo rovnou nasaďte laťku výše a kupte mu nějakou luxusní sadu nářadí či sadu ke grilování ve stylovém kufříku.

Kam pro dárky pro milovníky grilování?

  • Grily, udírny, litinové pánve, koření, vychytávky jako jsou vstřikovače marinády, soupravy na grilování kuřete a dalších spoustu grilovacích doplňků najdete na českém webu Grilovani.cz
  • Přenosné grily v kufříku, sady náčiní na grilování, stolní grily, ohniště na zahrádku, bezkouřové grily a další vychytávky seženete také v eshopu Bonami.cz.

hrneček best dad

4.) Tatínkovské a mužské dárky

Takové dárečky najdete v mnoha eshopech. Záplavy skleniček, hrnečků, otvíráků, kravat, klíčenek, přívěsků, peněženek vám umožní vybrat ten nejpříhodnější dárek ke Dni otců. Nenechte se odradit množstvím, nakonec najdete něco, co vašeho otce vystihuje a bude se mu líbit.

Kam pro takový dárek pro tatínka?

  • Na Albi.cz můžete nakoupit všechny drobné dárky jako jsou magnetické otvíráky na pivo, hrnky měnící se podle teploty, plecháčky a další.
  • Pro tatínky, kteří si potrpí na vysokou kvalitu, se ale zastavte na webu Bellarose.cz. Pořídíte zde například porcelánový hrneček se zlatým okrajem a ručně psaným textem Nejlepší táta.

překapávač kávy

5.) Je váš tatínek milovník kávy?

Možná nastal čas na koupit kávovaru… Je to dárek, který ocení také, když přijdou návštěvy. A když přidáte i kvalitní kávu, tak je dokonalý dárek na světě.

Kam pro tento dárek pro tátu?

  • Je libo moka konvičku, french press, Chemex, džezvu nebo klasický pákový kávovar? To vše včetně různého příslušenství a všech možný druhů kávy seženete na GourmetKava.cz.
  • Pokud chcete darovat na Den otců jen nějakou maličkost, můžete tatínkovi doplnit záobu oblíbených kapslí a podů. Široký výběr najdete například na webu KavaKava.cz.

ručně vyrobená visačka

6.) Co vyrobit na Den otců? I maličkosti potěší!

Zkuste vyrobit k několika drobnostem určeným k jídlu a pití personalizované visačky – například ve tvaru kravaty, motýlka nebo nářadí. Ozdobit jimi můžete například řemeslná piva, kvalitní salámy a klobásy nebo třeba obří pytel arašídů.

Jak vyrobit visačku?

  • Výrobu visaček zvládne i třeba za 10 minut. Podívejte se na tento návod zde.
  • Super visačku na láhev pak můžete vyrobit podle návodu ve videu zde.

dřevěná bedýnka

7.) Jednoduchá DIY dřevěná bedýnka

Bedýnka na ovoce se díky vaší zručnosti může přeměnit na bedýnku na nářadí. Na její bok můžete vypálit nebo vyřezat nápis „Táta”. Případně písmena můžete jen koupit a pak přilepit či přibýt.

Jak na to?

  • Inspiraci na to, jak můžete přeměnit obyčejnou bedýnku na ovoce v něco super, posbíráte zde.
  • Pokud jste zručnější a myslíte si, že byste zvládli sami vyrobit bedýnku na nářadí, podrobný návod na vás čeká tady.

batikované tričko

8.) Vyrobte mu tričko s nápisem „Nejlepší táta”

Metod je spousta od batikování, savování, přes foukací fixy nebo barvy na textil. Kupte kvalitní tričko, rozvrhněte si práci obyčejnou tužkou a pak se teprve pusťte do díla. A proč zůstat jen u jeho trička? Vyrobte si tričko „Můj táta je nej” a hrdě si je vezměte na procházku.

Jak vyrobit tričko ke Dni otců?

  • Toto tričko na Den otců zvládne vyrobit úplně každý. Zkuste to.
  • Inspiraci na slazené tričko pro vás a vašeho tatínka získáte zde.

snídaně na den otců

9.) Oblíbené jídlo

Přece musíte vědět, že váš tatínek má nějaké jídlo opravdu raději než jiné. Tak mu uvařte speciální porci! A pokud má rád jídel více, tak mu můžete od snídaně do večeře udělat Den otců plný nejoblíbenějších jídel.

Tipy a triky:

  • Nejste v kuchyni nejzručnější? Pozvěte tatínka na večeři do restaurace.
  • Spálíte i vajíčka? Třeba takovou snídani od McDonald's můžete tátovi nechat doručit až do postele v každém větším městě.

fotbaloví fanoušci

10.) Nebo věnovat něco úplně jiného?

„Tatínku, ke dni otců ti dáváme den plný klidu bez nás!” Ač se to může zdát jako nijaký dárek, spousta dospělých mužů opravdu ocení den, kdy budou být moci sami a dělat si co chtějí a mít svůj vlastní klid. Pokud takový poukaz navíc zabalíte do ručně vyrobeného přání, tak si můžete být jistí jeho úspěchem.

Tipy na další DIY poukazy:

  • "Dnes za tebe všechno udělám" je poukaz, který by si přál nejen tatínek ke Dni otců, ale určitě taky maminka a to několikrát v týdnu.
  • A proč vlastně vůbec troškařit? Tátovi můžete dát hned balíček několika poukazů. Jeden může být "Den bez nás," druhý "Dnes za tebe všechno udělám," třetí "Dojdu ti pro pivo," čtvrtý "Dnes tě autem odvezu, kam budeš chtít." Fantazii se prostě meze nekladou a poukázky lze uzpůsobit jak vašim schopnostem, tak obvyklým přáním tatínka.

Ať tedy svému tátovi koupíte či vyrobíte cokoliv, nebo mu jen slovně popřejete, bude jistě vděčný, že jste si na něj v tento den vzpomněli.

Tip! Nákupy vám zpříjemní slevové kupóny. Podívejte se na ně ZDE.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.