Menu

Finanční gramotnost: Nejlepší deskové a online hry pro děti

Aktualizováno dne 7.10.2020

Připravili jsme pro vás přehled deskových i online her, které se zaměřují na finanční gramotnost. Zajímavé informace se v nich dozví i dospělí, ale velmi užitečné jsou hlavně pro děti.

Finanční gramotnost: Nejlepší deskové a online hry pro děti
10 minut čtení
Životní styl

Současný svět funguje na koloběhu peněz. Je proto nutné vědět, jak fungují, jak s nimi pracovat, a jak neupadnout do dluhů. S tímto vším dokáže pomoci, když si vy i vaše děti osvojíte finanční gramotnost.

finanční gramotnost

Co je finanční gramotnost?

Finanční gramotnost je velice důležitá dovednost. Díky ní dokážeme porozumět světu financí a můžeme činit zodpovědná rozhodnutí. Zmíněná gramotnost zahrnuje znalost základních finančních produktů, jakými jsou například dluh či úrok. Dále porozumění peněžním transakcí, plánování a správa rodinného rozpočtu, posuzování rizik a očekávání zisku a mnohem více.

Pokud porozumíme financím a způsobu, jakým fungují, můžeme činit zodpovědná rozhodnutí. Je proto důležitá, aby si finanční gramotnost osvojily i děti. Čím dříve se tak stane, tím lépe se budou v současném světě orientovat. A rodiče se pak nebudou muset bát, že nebudou znát hodnotu peněz a budou si například od kamarádů půjčovat peníze, aby si koupily sladkosti.

finanční gramotnost

Jak naučit děti finanční gramotnosti?

Stejně jako u všech dovedností, i v případě finanční gramotnosti platí, že učení hrou je mnohem zábavnější. Než tedy začnete dětem vysvětlovat složité pojmy, zkuste si s nimi zahrát hru. V současné době existuje celá řad her, které podporují finanční gramotnost a můžete tak vybírat z online her i deskových variant.

Vznikají i instituty finanční gramotnosti, kurzy finanční gramotnosti do škol i centra finanční gramotnosti. Zkuste se podívat na nabídku vašeho města, možná některá z těchto možností existuje přímo u vás.

Tip! Důležitou součástí finanční gramotnosti je i péče o vlastní finanční prostředky. Založte dětem bankovní účet a získejte tak zároveň i přehled nad tím za co a kde utrácí. Pokud vás zajímá, kde najdete nejlepší bankovní účty pro děti od 15 let, podívejte se do našeho průvodce: Srovnání bankovních účtů pro studenty.

finanční hry

Nejlepší deskové hry na podporu finanční gramotnosti

Deskových her, které učí finanční gramotnosti, najdete celou řadu. Jejich největší výhodou je, že bývají zábavné a při jejich hraní s s dětmi užijete legraci a současně se něco užitečného dozví a naučí.

1.) Povídačky u kasičky

Pokud chcete děti seznámit s finanční gramotností již v předškolním věku, pak jistě vyzkoušejte hru Povídačky u kasičky. Hra obsahuje 300 otázek a úkolů a rozvíjí u dětí komunikační dovednosti, pozornost, paměť, logické a matematické myšlení.

Děti se díky této hře například dozví, co jsou úspory a výdaje, že nic není zadarmo, a že rodiče musí vydělávat, aby mohli platit za jídlo, bydlení, kroužky pro děti apod.

  • Vhodná pro: Děti od 6 do 11 let.
  • Cena: Hru Povídačky u kasičky si můžete koupit na levne-knizky.cz za 224 Kč.

2.) Cashflow

Hra Cashflow se také řadí mezi vzdělávací deskové hry a simuluje skutečné životní finanční strategie a situace. Děti se tak mohou učit finanční gramotnosti, pochopí osobní finance a principy investování bez toho, aby musely riskovat své skutečné peníze.

Zajímavostí je, že autorem této hry je Robert Kiyosaki, autor knih zaměřených na budování pasivních příjmů a získání finanční svobody. Hra Cashflow dokonce vyšla ve speciální edici pro děti.

  • Vhodná pro: Děti od 12 let.
  • Cena: Hru Cashflow pořídíte na xzone.cz za 1999 Kč.

3.) Monopoly

Monopoly se řadí mezi herní klasiky. Pro děti vznikla varianta Junior a zatímco v původní verzi figurují vysoká čísla, nakupování a prodej nemovitostí, v této verzi si děti vyzkouší, jaké je to vlastnit a pronajímat zábavní atrakce.

  • Vhodná pro: Děti od 5 do 18 let.
  • Cena: Společenskou hru Hasbro Monopoly Junior koupíte třeba na NejlevnejsiZbozi.cz za 430 Kč.

4.) Oeconomica

Hra Oeconomica se řadí mezi hry určené spíše pro starší děti. Specifickým prvkem této hry je velmi realistické zobrazení základních ekonomických principů. V této hře figurují peníze jako prostředek směny. Hráči tak například investují do podniků, rozšiřují a zefektivňují výrobu, mnohdy jsou nucení provést i výraznější restrukturalizaci své firmy apod.

  • Vhodná pro: Děti od 12 let.
  • Cena: Deskovou hru Oeconomica seženetře například na svet-her.cz za 969 Kč.

5.) Finanční svoboda

Jednou z nejznámějších deskových her pro výuku finanční gramotnosti je Finanční svoboda. Úkolem hráčů je v průběhu 30 let splnit cíle, které si rodina stanoví. Těmi může být koupě rodinného domu či vysněná dovolená. Současně je potřeba dosáhnout finanční nezávislosti.

Jedná se ovšem o náročnější hru, která je vhodná spíše pro starší děti, a tedy pro výuku finanční gramotnosti například na 2. stupni základní školy.

  • Vhodná pro: Děti od 15 let.
  • Cena: Hru Finanční svoboda koupíte na financnisvoboda.cz za 2490 Kč.

Tip! Pokud myslíte na finance svých nejmenších, určitě vás bude zajímat i spoření pro děti. V našem porovnávači během minuty zjistíte, kde teď dostanete to nejlepší zhodnocení financí. Přesvědčte se sami:
Najděte nejvýhodnější spoření

finanční hry

Nejlepší online hry na podporu finanční gramotnosti

Kromě deskových her existuje i celá řada online her, které rozvíjí finanční gramotnost. Níže si můžete prohlédnout některé z nich.

1.) Zlatka.in

Jak zacházet s penězi a rozvinout finanční gramotnost poradí také hra Zlatka.in od Raiffeisen Bank. Děti zde mohou vydělávat zlaťáky za splněné úkoly a vylepšovat si tak svoji postavu. Během toho se seznamují s různorodými finančními situacemi a poznají různé finanční role, které je v životě mohou potkat.

Webová aplikace je rozdělena na tři části, pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a pro školy střední.

  • Vhodná pro: Děti od 7 do 19 let.
  • Cena: Zdarma na www.zlatka.in.

2.) Peníze na útěku

Česká národní banka vytvořila portál Peníze na útěku, kde se děti pomocí hry a e-learningového programu naučí, jak ovládnout a zkrotit svůj rozpočet.

  • Cena: Zdarma na www.penizenauteku.cz.

3.) Chráníme českou korunu

Stránka Chráníme českou korunu nabízí mnoho zásadních informací o české měně. Dozvíte se o zpracování peněz, inflaci, falešných bankovkách i porušování pravidel na finančním trhu. Kromě článků nabízí i minihry, které této tématiky využívají.

  • Cena: Zdarma na www.chranimekorunu.cz.

4.) Saver and Spender

Mobilní Saver and Spender aplikace vašemu dítěti umožní výběr ze dvou hrdinů. Spořivého Savera a rozhazovačného Spendera. Zažijí s nimi dobrodružství ve vesmírném lunaparku a nenápadně přitom přijdou na to, že šetřit se vyplácí, ale také si užijí příběh o přátelství a zábavě.

  • Vhodná pro: Děti od 4 let.
  • Cena: Zdarma v App Store a na Google Play.

5.) Rozpočti si to!

Rozpočti si to! je jednak on-line hra a jednak celostátní soutěž. Je určená pro 1. a 2. stupeň základních škol a děti se během ní učí základy finanční gramotnosti a osvojí si zdravé finanční návyky. Děti si vytvoří vlastní tým a ty nejlepší se utkají ve finále v Praze.

  • Vhodná pro: Žáci 1. a 2. stupně.
  • Cena: Zdarma na www.rozpoctisito.cz.

Pokud vás zajímá, jak na tom vy či vaše děti s finanční gramotností vlastně jste, vyzkoušejte si některý z online testů. V případě, že objevíte ve svých znalostech mezery, můžete vyzkoušet některou z výše uvedených her.

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.