Menu

Jak funguje Apple Pay? Co byste měli vědět o mobilním placení?

Aktualizováno dne 24.9.2020

V únoru loňského roku se konečně i Česká republika dočkala příchodu služby Apple Pay. Tato mobilní platební a digitální peněženka umožňuje platit prostřednictvím mobilního telefonu nebo chytrých hodinek. Jak funguje Apple Pay a v čem vám usnadní život?

Jak funguje Apple Pay? Co byste měli vědět o mobilním placení?
9 minut čtení
Běžné účty

Samotná služba Apple Pay není zas tak nová. Zavedena byla už v říjnu 2014, když společnost Apple přišla na trh s iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Tyto modely měly ve výbavě NFC čipy s možností provádění bezkontaktních bezhotovostních transakcí. Službu podporovaly společnosti MasterCard, Visa a American Express.

Pro české uživatele byla tato služba zpřístupněna vloni v únoru. Okamžitě o ni projevilo zájem velké množství lidí - například v Air Bank v prvních dvou týdnech začalo tuto službu používat přes 38 000 klientů.

Apple Pay

Jak vám Apple Pay pomůže?

Jak funguje Apple Pay? Velmi jednoduše. V obchodě stačí přiblížit iPhone nebo Apple Watch k bezkontaktnímu terminálu (obchod jím musí být vybaven). Obrazovka se automaticky rozsvítí, otevře se aplikace Wallet, kde si vyberete kartu, kterou máte v plánu zaplatit.

Platbu potvrdíte přiložením prstu na home button. Apple Watch musíte mít připevněné na zápěstí. Pokud transakce proběhne, ucítíte jemné vibrace nebo uslyšíte pípnutí a zobrazení znaku na obrazovce telefonu.

Zařízení s Face ID (skener obličeje) vyžaduje potvrzení platby dvojitým stiskem postranního tlačítka. Pokud má obchod starší druh terminálu, můžete být vyzváni k zadáni PIN kódu. K tomu dojde i v případě, že transakce překročí určitý limit.

Platit můžete i v online obchodech a není to vůbec složité. Není potřeba zadávat číslo platební karty nebo kontaktní údaje.

Jak přidávat karty do aplikace Wallet?

Karty budete do iPhonu přidávat do aplikace Wallet. V ní se i spravují. Postup probíhá v několika krocích. Musíte kartu vyfotit nebo ručně opsat údaje, odsouhlasit podmínky a počkat na potvrzovací SMS od banky. Poté můžete začít platit se svým telefonem.

V čem je Apple Pay lepší, než běžné platební karty?

Tato vymoženost uživatelům pomáhá v tom, že s sebou nemusí tahat hotovost a všechny své karty. Výhodou je i větší míra zabezpečení (obchodník nevidí číslo zákazníkovy karty, rovněž pokud zákazník mobil ztratí, díky sofistikovanějšímu zabezpečení mu nelze peníze z karty ukrást tak snadno, jako z běžné platební karty).

Tip! Trápíte se s malým množstvím dat? Zjistěte, zda jich můžete mít za stejnou cenu více. 
Porovnej tarify

iphone platby

Kompatibilní zařízení pro Apple Pay

V kamenných obchodech lze v rámci Apple Pay zaplatit prostřednictvím těchto zařízení:

  • iPhone SE, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XR, XS, XS Max, 11 a všechny další nové iPhony
  • Apple Watch, Watch Series 1, 2, 3, 4 a novější
  • iPhone 5, 5C a 5S lze využívat pro placení na terminálech jen pomocí propojených Apple Watch. Bez nich to nejde.

V aplikacích a na e-shopech a jiných webech lze platit prostřednictvím tabletů i počítačů:

  • iPad Pro, iPad Air, iPad a iPad mini s Touch ID nebo Face ID
  • Všechny Macy po roce 2012, které jsou spárované s iPhonem nebo Watch a MacBooky s Touch ID

Tip! Přemýšlíte o koupi nového iPhonu, Apple Watch, iPadu nebo MacBooku? Nakupujte chytře přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na Apple produkty právě najdete na:

* Datart.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Smarty.cz - až 5 % z nákupu zpět
* PouziteiPhony.cz - až 9 % z nákupu zpět

Apple Pay

Bezpečnost při platbě přes Apple Pay

Takřka pro každého uživatele je velmi důležitá i bezpečnost takových plateb. Apple využívá metodu s názvem „tokenizace“. Ta zabraňuje tomu, aby byla citlivá data, která se týkají platebních karet, přenášena klasickou cestou (s možností napadení). Apple Pay je rozhodně bezpečnější než placení bezkontaktní kartou, protože nikdo nemá možnost vidět vaše jméno a další údaje, které jsou na kartách běžně uvedené.

K vyšší bezpečnosti přispívá i složitější proces identifikace. K identifikování slouží Touch ID nebo Face ID (funkce na rozpoznávání obličeje nebo otisku prstu zákazníka), tudíž pokud byste telefon ztratili, nikdo jej nezneužije tak snadno, jako platební kartu.

Jakmile je naskenovaná platební karta v rámci služby Apple Pay, dojde k přidělení jedinečného čísla zařízení. To se uloží v telefonu namísto skutečného čísla vaší karty. Neukládají se citlivá data do iCloudu nebo na servery Applu.

Pokud byste svůj telefon ztratili nebo vám ho někdo odcizil, můžete pozastavit všechny transakce díky funkci Najít iPhone. Když vám banka zašle novou kartu, musíte ji zadat znovu do aplikace Wallet, i když se jedná o kartu ke stejnému účtu.

Apple Pay

Kolik vás bude stát Apple Pay?

Banky odkazují na své smluvní podmínky, kde je uvedeno, že placení přes Apple Pay bude zpoplatněno v souladu s platným sazebníkem. Za transakce si ale mohou účtovat i některé třetí strany (obchody, restaurace a další). Podle dostupných informací účtuje společnost Apple bankám 0,15 % za každou transakci. Žádné poplatky navíc neplatí společnosti ani obchodníci a ani uživatelé.

Apple Pay

Banky, ve kterých zaplatíte prostřednictvím služby Apple Pay

V České republice Apple Pay aktuálně podporují tyto banky a společnosti:

  • Air Bank
  • Banka Creditas
  • Bank of America
  • Česká spořitelna
  • Československá obchodní banka
  • Curve
  • Edenred
  • Equa bank
  • Fio banka
  • Home Credit
  • iCard
  • J&T Banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Monese
  • MONETA Money Bank
  • Raiffeisen Bank
  • Revolut
  • Twisto
  • UniCredit Bank
  • Up

Tip! Patří vaše banka mezi tyto společnosti? Pokud ne, nezoufejte - založit si nový účet je rychlý a snadný proces. Chcete najít banku, která nejenže umožňuje platby skrze Apple Pay, ale poskytne vám zajímavé zúročení a další bonusy? Porovnejte si jednotlivé bankovní účty na trhu a zjistěte, který je pro vás nejvhodnější.
Najdi nejvýhodnější účet

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.