Menu

Jaká je spotřeba lednice? A kolik za ni ročně zaplatíte v účtech za elektřinu?

Aktualizováno dne 11.12.2023

Lednička je jeden ze základních spotřebičů a těžko si dokážeme představit, jak bychom bez ní mohli existovat. Je to ale také poměrně velký žrout elektrické energie. Tedy alespoň pokud si při výběru nedáme pozor. Podívejme se, jaká je spotřeba lednice a jak ji zjistit.

Jaká je spotřeba lednice? A kolik za ni ročně zaplatíte v účtech za elektřinu?
10 minut čtení
Elektřina

Ceny energií nám poskočily nahoru. Mnohé domácnosti tak řeší, jak snížit spotřebu energie, i jak identifikovat nejnáročnější spotřebiče. Pokud to jen trochu jde, řeší se výměna starých dosluhujících spotřebičů za nové úspornější. A někdy zkrátka starý spotřebič doslouží a je potřeba si rychle vybrat nový. A pokud možno dobrý. Jak se ale vyznat v nových energetických štítcích, které platí od roku 2021? Jaká je obvyklá spotřeba lednice a vyplatí se investovat do úsporného modelu?

Tip! Chcete vědět, kolik elektřiny spotřebuje vaše stará lednice? Pořiďte si měřič spotřeby elektrické energie.

energetický štítek lednička

Jak se vyznat v energetickém štítku na lednici?

V roce 2021 došlo ke změnění škálování energetické náročnosti spotřebičů, ale také k zpřísnění hodnotících podmínek. Výsledkem je přehlednější členění bez dodatečných plusek, které se vyskytovaly za písmenem A. Na štítku navíc přibyl QR kód, který zpřístupňuje další informace o spotřebiči. Zjistíte na něm také, jaká je roční spotřeba lednice, objem chladící i mrazící části, ale i hladinu hluku lednice (viz obrázek výše z webu Datart.cz).

Tip! Kvalitní chladničky můžete koupit i přes cashback a získat tak část peněz zpět. Cashbacky na ledničky teď najdete například na:
* LGshop.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Klarstein.cz - 3 % z nákupu zpět

lednička v restauraci

Co je to klimatická třída?

Dalším zajímavým parametrem je klimatická třída lednice. V našich podmínkách se nejčastěji setkáte s lednicemi normální třídy, které zvládnou provoz v rozmezí 16 až 32 °C. Do některých náročnějších podmínek se ale mohou hodit lednice, které zvládnou bez poruch pracovat v chladnějším prostředí, nebo naopak vydrží i dlouhodobý provoz ve větším vedru. Pokud víte, že tyto extrémnější podmínky během provozu lednice budou, zajímejte se i o klimatickou třídu lednice.

americká lednička

Jak vybírat lednici?

Než začnete brouzdat e-shopy či běhat po obchodech s elektronikou, je dobré ujasnit si několik základních věcí. Pomohou vám vybrat správný typ lednice i její kapacitu. I toto má totiž vliv na to, jaká bude spotřeba lednice během roku.

  1. Ověřte si výši vašich úspor a podle toho zvolte energetickou třídu lednice. Pokud vás odchod staré lednice překvapil a úspory na novou nestačí, spočítejte si, na kolik by vás vyšla půjčka.
  2. Velikost a tedy i kapacitu lednice vybírejte podle počtu členů domácnosti. Vliv může mít i aktivní společenský život, kdy je pravidelně nutná větší kapacita na občerstvení hostů.
  3. Zvažte, jak moc jste zvyklí zamrazovat potraviny. Máte zahrádku a mrazíte vlastní ovoce? Míváte často domácí drůbež od příbuzných? Nebo vám bude stačit malý mrazák na nanuky a hranolky.
  4. Kam kupujete lednici? Jiná se hodí domů a jiná do kanceláře či na chatu.
  5. Využijete vychytané funkce lednice? A chcete si za ně připlatit? Některé mají speciální šuplíky pro optimální vlhkost či teplotu. Další umí vyrobit led či s vámi komunikovat pomocí Wi-Fi. Jiné lednice mají speciální okno pro rychlý náhled do lednice bez nutnosti jejího otevření. V rámci úspory jsou pak zejména užitečné lednice vybavené funkcí NoFrost, protože právě námraza je hlavním důvodem vyšší spotřeby elektrické energie u lednice. Uvádí se, že 1 cm námrazy může zvýšit spotřebu lednice až o 75 %.

Tip! Nejvýhodnější půjčku na lednici získáte porovnáním aktuálních nabídek trhu. Stačí zadat částku, kterou si chcete půjčit:
Najděte nejlepší půjčku

kuchyně

Spotřeba lednice a roční platby za energii různých modelů lednic

Připravili jsme pro vás přehled, který pomůže v základní orientaci na trhu a případné vyloučení některých zvažovaných modelů. Nutno podotknout, že jsme vždy vybírali lednice v cenovém středu dané kategorie. Průměrná cena elektřiny za kWh se pro tento rok zatím pohybuje okolo 7 Kč.

Typ lednice

Průměrná cena lednice

Průměrná roční spotřeba v KWh

Průměrná platba za energii za rok

Velká lednice bez mrazáku

15 – 25 000 Kč

115 kWh/rok

805 Kč

Malá lednice 

3 - 4 000 Kč

120 kWh/rok

840 Kč

Super levné vysoké lednice

5 – 6 000 Kč

250 kWh/rok

1 750 Kč

Klasika pro 4 člennou domácnost

12 – 15 000 Kč

180 kWh/rok

1 260 kč

Vysoce úsporná lednice s mrazákem

30 000 Kč

108 kWh/rok

756 Kč

Americká lednice levnější

20 – 30 000 Kč

400 kWh/rok

2 800 Kč

Americká lednice luxusní

40 – 60 000 Kč

410 kWh/rok

2 870 Kč

Většina z nás si stále častěji pokládá otázku, jak ušetřit za energie. Opatrný výběr spotřebičů a zvažování jejich spotřeby je dobrým začátkem. Pomůže ale i pravidelná kontrola cen energií na trhu a případná změna dodavatele. Často se tím dá ušetřit i několik tisícovek ročně.

Věděli jste, že... nejlevnějšího dodavatele elektřiny získáte porovnáním aktuálních cen ve vašem kraji? Stačí zadat pár údajů zde:
Porovnej dodavatele

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.