Menu

Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?

Aktualizováno dne 7.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
13 minut čtení
Penze

Takový moment člověka většinou zastihne nepřipraveného. Je zvyklý vídat své rodiče či prarodiče v plné síle, a najednou nastanou situace, se kterými si senior už neumí poradit. Má problémy s chůzí, nebo začne zapomínat natolik, že není schopný samostatného života. Mohou se připojit i různá onemocnění, např. Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, potíže s hladinou cukru či tlakem. Jaké máte v takovém případě možnosti?

domov důchodců

Domov důchodců je často první volbou

První možností, která vás zřejmě napadne, je umístit seniora do speciálního domova, kde se o něj postarají 24 hodin denně. Výhodou je neustálý dohled nad vaším rodinným členem, tudíž si můžete být jisti, že senior dostane třikrát denně najíst a bude o něj postaráno. Rovněž to může být vhodným řešením pro osamělého seniora, který může v domově navázat přátelství s ostatními klienty a necítit se sám. Nevýhodou je dlouhá čekací doba – někde může být delší než jeden rok.

Jak postupovat při hledání?

Při hledání domova si položte otázku, zda babička či dědeček trpí tělesnými, nebo mentálními problémy. Pro klienty, kteří mají běžné zdravotní problémy spojené se stářím (například potíže při chůzi nebo problémy se srdcem), jsou k dispozici domovy seniorů. Pokud má člověk stařeckou demenci nebo Alzheimerovu nemoc, poskytne mu pomoc domov se zvláštním režimem. Klienta s mentálními problémy totiž do běžného domova nevezmou – k tomu právě slouží domovy se zvláštním režimem. Když do internetového vyhledávače zadáte výraz „domov důchodců“ nebo „domov pro seniory,“ najde vám to spoustu těchto zařízení ve vašem okolí.

Počítejte s tím, že... v domovech bývá většinou dlouhá čekací doba. Šanci na přijetí zvýšíte tím, že podáte přihlášku do více těchto zařízení. Různé domovy seniorů najdete na této stránce, spravované Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Kolik stojí domov důchodců?

Cena za stravu a ubytování se řídí zákonem o sociálních službách. Za bydlení a jídlo si může domov důchodců účtovat maximálně 455 Kč denně. Od roku 2023 se zvažuje částka 495 Kč. Klientovi rovněž musí zbýt 15 % z jeho příjmu jako kapesné. Domov si však může účtovat peníze navíc za nadstandardní péči.

Cena za pobyt v domově záleží na několika parametrech. Jsou jimi lokalita, typ pokoje (jednolůžkový vs. dvoulůžkový), stupeň závislosti klienta a typ zařízení (zda je spravované městem či obcí, nebo se jedná o soukromé zařízení).

  • Soukromá zařízení jsou dražší, za pobyt můžete měsíčně zaplatit i přes 20.000 Kč.
  • Státní domovy jsou levnější variantou. Cena za měsíc se většinou pohybuje mezi 10.000 Kč až 14.000 Kč. 

Mnohá zařízení nabízí několik cenových variant podle typu pokoje a stravy. Takto se například v roce 2022 pohybují ceny v domově seniorů Burešov Zlín.

Základní činnosti Cena
Celodenní ubytování 250 Kč
Celodenní strava 205 Kč
Z toho náklady na suroviny 122 Kč
Z toho náklady na režii 83 Kč
Celkem za měsíc 13.841 Kč

Jak vybrat vhodný domov?

Kromě finanční otázky vás zřejmě bude zajímat, jak vybrat domov tak, aby se v něm váš rodinný příslušník cítil co nejlépe. Než podáte přihlášku do některého zařízení, najděte si na internetu zkušenosti lidí s tímto domovem. Důležité je také vzít vašeho člena rodiny na prohlídku do daného domova, aby si mohl toto zařízení projít a zjistit, zda mu to tam vyhovuje. Při prohlídce si všímejte různých důležitých detailů, jako je přístup personálu ke klientům, zda mají senioři nějaký kulturní program, a zda je v areálu domova nějaké místo k trávení volného času zahrada, terasa, televizní místnost, knihovna.

Tip! Přemýšlíte o tom, jaké bude jednou vaše stáří? Nechcete na stará kolena skončit v nejlevnějším typu ubytovacího zařízení? To, zda budete v klasickém domově, nebo v soukromém zařízení s bazénem a zahradou, záleží pouze na množství vašich úspor. Se zhodnocováním majetku vám pomůže např. dobrý spořicí účet:

Najděte dobrý spořicí účet

péče o seniora

Terénní služba pro samostatnější seniory

Pokud senior nepotřebuje celodenní asistenci a navíc má v místě svého bydliště sociální vazby, díky kterým se necítí osamělý, není důvod jej zatím dávat do domova důchodců. V takovém případě může pomoci terénní služba. Sociální pracovnice bude za seniorem docházet na několik hodin týdně a pomáhat mu s běžnými činnostmi jako je:

  • pomoc s přípravou pokrmů
  • pomoc s osobní hygienou
  • nákupy
  • různé pochůzky

Cena této služby se obvykle pohybuje mezi 100 až 150 Kč za hodinu.

péče o seniora

Osobní péče vykonávaná členem rodiny

O svého rodiče či prarodiče se samozřejmě můžete starat i sami. V takovém případě vás stát podpoří formou příspěvku na péči. Příspěvek náleží osobě, která potřebuje pomoc. V tabulce uvádíme jeho výši podle toho, jak moc je senior závislý na péči druhých.

Stupeň závislosti Výše měsíčního příspěvku
1. stupeň (lehká závislost) 880 Kč
2. stupeň (středně těžká závislost) 4.400 Kč
3. stupeň (těžká závislost) 12.800 Kč
4. stupeň (úplná závislost) 19.200 Kč

Jak vidíte, státní příspěvek není příliš štědrý a pro rodinný rozpočet může taková situace znamenat citelnou ránu. Péče o seniora svépomocí je tedy vhodná jen pro ty lidi, kteří můžou pracovat z domova a tím pádem být seniorovi nablízku po celý den.

spolubydlení seniorů

Spolubydlení seniorů, aby nebyli sami

Zajímavou alternativou může být spolubydlení důchodců. Hodí se hlavně pro ty seniory, kteří zatím nemají vážnější zdravotní problémy, ale zároveň nechtějí žít sami. V Brně například existuje unikátní projekt, založený na sdílení bytu několika seniory.

Projekt pro seniory v Brně

Město Brno pronajalo v Zámečnické ulici velké prostory, ve kterých mohou žít senioři a sdílet bydlení. Nájemné je vyjde levněji, než kdyby bydleli v samostatném bytě. Každý má svůj vlastní pokoj a sdílí společné prostory (společenskou místnost a kuchyň). Vyřeší se tím hned dva problémy - finanční situace seniorů i jejich sociální život. V těchto prostorech si důchodci mohou popovídat s ostatními obyvateli a navazovat přátelství.

Další možnosti

Zájem o tuto službu je velký a město Brno plánuje vybudování i dalších takových míst k bydlení. Je pro vás Brno příliš daleko? Pokud má váš dědeček či babička dobré přátele, kteří jsou v podobné situaci, můžou si společně pronajmout byt, díky čemuž budou mít levnější nájem, a navíc se vyhnou pocitu osamění.

péče o seniora

Péče o seniory v budoucnu

Populace stárne a dá se očekávat, že v budoucnu nebude mít stát dostatek prostředků, aby seniory dostatečně zabezpečil prostřednictvím starobního důchodu. Je tudíž pravděpodobné, že velkou část svých výdajů budou muset lidé v budoucnu vyřešit prostřednictvím svých úspor.

Nikdy není příliš brzy začít myslet na penzi. Vhodným způsobem, jak se zabezpečit na stáří, je založit si penzijní spoření, životní pojištění nebo investovat jinak. Investice je vhodná i z důvodu, aby vaše peníze neztrácely kvůli inflaci na hodnotě.

Tip! Na našem portálu si můžete porovnat jednotlivé investice a zjistit, kde se vaše peníze zhodnotí nejlépe. 

Porovnej nejlepší investice

Mohlo by vás zajímat

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.

ruce seniora
Dlouhodobá péče o seniory: Pojištění, příspěvky od státu a další důležité informace
26.10.2021

Všichni jednou zestárneme. A je možné, že budeme potřebovat větší či menší pomoc blízkých. Státní sociální politika s tím počítá a má nástroje, které podporují lidi, pro něž se dlouhodobá péče o seniory stala součástí života. Lze se ale pro takový případ…