Menu

Kolik stojí nové zuby? Přispěje vám pojišťovna?

Aktualizováno dne 19.4.2022

Věděli jste, že se zubní kazy tvoří 80 % lidí? Češi však podle průzkumů preventivní péči o své zuby zanedbávají. Čím méně ale k zubařům chodí, tím horší je stav zubů a v mnohých případech je nutné přistoupit k vytrhnutí zubů. Kolik stojí nové zuby?

Kolik stojí nové zuby? Přispěje vám pojišťovna?
10 minut čtení
Životní styl

Následky zanedbané ústní hygieny stojí nemalé peníze. Lidé, kterých se týkají problémy se zuby, proto často vyhledávají odpověď na otázku „Kolik stojí nové zuby?“ V souvislosti s výměnou zubů je také zajímá, jestli na nové zuby přispívá pojišťovna. Připravili jsme si pro vás přehled průměrných cen nejčastějších ošetření u zubaře a přiblížíme vám také, jak by měla vypadat správná péče o zuby a jaké zákroky jsou propláceny z pojištění.

zubařka

Proč se lidé vyhýbají preventivním prohlídkám u zubaře?

Podle studie výzkumné agentury Perfect Crowd dvakrát až čtyřikrát ročně k zubaři chodí jen 48 % lidí, nejčastěji lidé preventivní prohlídky odkládají ze strachu, že zubař bude zuby vrtat nebo trhat, 40 % oslovených se prohlídkám vyhýbá kvůli obavám z vysokých finančních nákladů.

Mezi další časté obavy z návštěvy zubaře patří čištění kanálků, injekce a odstraňování zubního kamene. Od preventivních prohlídek pacienty však neodrazuje jen strach, třetina respondentů uvedla, že k zubaři nechodí, protože nemají sjednaný konkrétní termín a v každodenním shonu si nenajdou čas. Někteří jsou také zvyklí k zubaři přijít až ve chvíli, kdy mají akutní problémy.

Tip! Pokud chcete mít zářivý úsměv, musíte dát zubům i určitou péči a vše pro péči o zuby naleznete například na Pilulka.cz s cashbackem až 10 %.
Cashback

zubní kaz

Nejčastější problémy se zuby: Zubní kaz, krvácení z dásní a paradentóza

K nejčastějším problémům se zuby patří zmíněný zubní kaz, který se týká 80 % lidí. Velmi častá je také paradentóza, tedy onemocnění dásní, které je v řadě případů spojeno s nedostatečným čistěním zubů a mezizubních prostor. Paradentózou trpí každý třetí člověk a více než 90 % lidí nad 30 let se potýká s krvácením dásní. Pouze čtvrtiny lidí se netýkají bolesti spojené s růstem osmiček neboli zubů moudrosti.

dentální hygiena

Jak správně o zuby pečovat? Nevzpomínejte na mezizubní prostory

Podle zubních lékařů je základem péče o zuby správný výběr zubního kartáčku, správná technika čištění zubů a samozřejmě také pravidelné čištění zubů. Odborníci doporučují čistit si zuby alespoň dvakrát denně, tedy ráno a večer. Vzhledem k tomu, že až 90 % zubních kazů vzniká v mezizubních prostorách, je nutné věnovat péči i místům, do kterých se klasický kartáček nedostane a zuby pravidelně čistit mezizubními kartáčky. Stomatologickou ordinaci byste měli preventivně navštívit minimálně dvakrát ročně.

nové zuby

Kolik stojí nové zuby?

Ze zkušeností zubařů vyplývá, že lidé, kteří se preventivním prohlídkám vyhýbají, platí zhruba o polovinu více peněz za zákrok než lidé, kteří na preventivní prohlídky chodí. Za poslední tři roky průměrný doplatek za zubní implantáty činil 22 000 Kč a zanedbaná ústní hygiena pacienty přichází na 10 000 Kč až 100 000 Kč.

Ceny se odvíjí od konkrétní kliniky a také rozsahu zákroku. Přesná cena zubních implantátů dále závisí na počtu implantátů, které pacient potřebuje, a odvíjí se i od řady individuálních faktorů. Přesnou cenu vám tedy sdělí lékař.

Průměrné ceny stomatologických zákroků
Zubní implantát  22 000 Kč
Snímatelná zubní náhrada (protéza) 5 800 Kč
Strojové ošetření zubního kanálku  2 500 Kč
Fixní můstek nebo korunka  11 000 Kč
Vytržení zubů  1 800 Kč
Plomba  1 400 Kč
Dentální hygiena  1 200 Kč

Tip! Ne jen oblečení, ale i zuby dělají člověka. Krásný úsměv je velice důležitý, ale i dost nákladný a jestli zrovna teď nemáte celou částku na opravu, můžete si porovnat půjčky a vybrat si tu nejhodnější právě pro vás.
Porovnej půjčky

stomatologická péče

V jakých případech hradí nové zuby pojišťovna?

V případě, že má váš zubní lékař sjednanou smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou u vybraných výkonů, které jsou hrazeny z pojištění, nesmí po pacientech požadovat úhradu. Stomatologické výkony, jež hradí pojišťovna, jsou ukotveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Hrazeny však nejsou ty výkony, které neodpovídají léčebnému účelu, například bělení zubů, a některé výkony jsou hrazeny pouze za určitých podmínek.

Pojišťovna například hradí každý rok dvě vyšetření v rámci preventivní péče a hrazena je také běžná péče, rentgenové vyšetření nebo lokální anestezie a zubní výplně v rozsahu standardu. Od roku 2022 začaly pojišťovny přispívat také na kvalitnější korunky a zubní náhrady a v některých případech i na rovnátka. Nadstandardní výkony však pojišťovny nehradí v plné výši a pacient je musí doplácet.

Tip! Přemýšlíte o i o jiné estetické úpravě vašeho zevnějšku? Například nejste úplně spokojeni se svým nosem? Tak právě pro vás tady máme aktuální informace ohledně plastiky nosu. Věděli jste, že je v česku jedna z nejlevnějších?

Kolik stojí nové zuby? Odpověď na tuto otázku se odvíjí od toho, jakou formu zákroku zvolíte. Ceny snímatelných zubních náhrad neboli protéz se pohybují okolo 5 000 Kč a jeden zubní implantát vás v průměru přijde na 22 000 Kč, pokud byste tedy potřebovali nahradit více zubů, může se cena za nové zuby vyšplhat i na stovky tisíc korun. Pojišťovny na některé nadstandardní zákroky přispívají, ale nehradí je celé. Implantáty většinou pojišťovna nehradí.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.