Menu

Kolik stojí ovce? Vyplatí se ji pořídit místo sekačky?

Aktualizováno dne 7.11.2023

S příchodem jara přišla kromě prvních teplých dnů také doba spojená s péčí o zahradu nebo předzahrádku. Ne pro všechny je však údržba zahrady v čele s pravidelným sekáním trávníku příjemnou činností. Někteří si proto pokládají otázku „Kolik stojí ovoce?“. Uvažují totiž nad tím, že by si ji pořídili místo sekačky.

Kolik stojí ovce? Vyplatí se ji pořídit místo sekačky?
10 minut čtení
Bydlení

Že i vás zajímá, kolik stojí ovce a zda je její pořízení dobrým nápadem? Připravili jsme si pro vás všechny potřebné informace, díky kterým se budete moci snadněji rozhodnout, jestli si na zahradu pořídit ovci, nebo se raději vydat tradiční cestou a sekat trávu sekačkou. Zjistíte, co všechno budete pro chov ovcí potřebovat a co si pořídit a zařídit a čeká na vás také přehledná tabulka, která vás seznámí s náklady spojenými s chovem ovcí.

ovce u domu

Ovce se postarají o „posekání“ trávníku, ale…

Ovce se opravdu o trávu postarají, a nahradí tak sekačku. Je ale důležité si uvědomit, že ovcím nechutná pouze tráva, ale s chutí se pustí také do keřů, dřevin a okrasných a užitkových květin, což může některé zahrádkáře, kteří si na květinových záhoncích zakládají, nemile překvapit. Další upozornění směřuje k těm, kteří touží po dokonalém trávníku, ovce totiž trávu vytrhávají i s kořínky, takže trávník v podstatě ničí.

Aby se navíc ovce pustily do trávy, musí být dostatečně vysoká a nebýt ani mladá ani příliš stará. Je třeba také ovce ideálně dvakrát denně kontrolovat a přesvědčit se o tom, jestli mají vodu a vše potřebné. Pokud si pořídíte ovce, které vyžadují stříhání, musíte stříhání zajistit alespoň dvakrát ročně.

ovečky

Jaké jsou výhody pořízení ovce na zahradu?

Pořízení ovce namísto sekačky má však také některé výhody. Klíčovou výhodou samozřejmě je, že nebudete muset sekat trávu, výhodou také je, že ovce na rozdíl od sekaček „sekají“ trávu bez nepříjemného hluku. Dalším plusem je, že se ovce postarají i o shnilé spadané ovoce a pokud se rozhodnete pořídit ovce jen na jednu sezónu, pochutnáte si na jehněčím mase.

Tip! Pokud si nevíte rady se svou zahradou, rádi vám poradíme. Co třeba jak pěstovat rajčata a další ovoce a zeleninu? A vyplatí se to? Také tady mám rad ohledně zahradních architektů.

péče o ovce

Co dělat s ovcemi v zimě?

Ne všichni jsou schopni ovečku, o kterou se několik měsíců starali a která jim dělala společnost, nechat porazit a sníst. Pokud pro vás tato varianta nepřipadá v úvahu, můžete nechat ovce přezimovat v chlívku. Přes zimu musíte ovcím zajistit teplou stáj, dostatek sena, minerální liz a vodu.

jehně

Jaké ovce na zahradu pořídit?

Podle odborníků se na zahradu hodí zejména menší plemena, mezi která patří například ovce ouessantská, ovce kamerunská nebo plemeno skudde.

1.) Ouessantské ovce

Ouessantská ovce nebo také Ushantská je nejmenším plemenem ovcí na světě, dosahují váhy pouze okolo 12 až 16 kg a jejich výška nepřekročí 50 cm. Ouessantské ovce jsou ideální i jako domácí mazlíčci.

2.) Kamerunské ovce

Výhodou kamerunských ovcí je skutečnost, že je není nutné stříhat. Je to velice oblíbené africké plemeno ovce a v Česku se chovají zcela běžně. Často si lidé toto plemeno pletou s kozou, jelikož kamerunské ovce nemají vlnu, ale srst.

3.) Ovce Skudde

V neposlední řadě plemeno skudde má velmi kvalitní vlnu a také ceněné maso. Toto plemeno bylo tak nazýváno jako ovce Vikingů. Ovečky dosahují výšky 56 cm a jejich váha se pohybuje v rozmezí 25 - 40 kg.

Všechna tato plemena navíc bez problémů zvládnou celoroční pobyt venku. Pokud se rozhodnete pro pořízení ovce nebo několika ovcí, nezapomeňte na to, že je nutné se registrovat na Českomoravském svazu chovatelů. V opačném případě by vám hrozila pokuta za nelegální chov.

ovce jako mazlíček

Kolik stojí ovce?

Zajímá vás, kolik stojí ovce? Pořizovací cena za ovci se odvíjí od pohlaví i od plemena. Cena beránků se pohybuje okolo 1 000 Kč a cena ovcí od 1 500 Kč výše. Vzhledem k tomu, že je ovce stádové zvíře, měli byste si na zahradu pořídit minimálně dvě.

V případě většího pozemku o rozloze 1 500 m2 budete potřebovat alespoň šest ovcí. Při pořízení ovcí na zahradu však musíte počítat i s dalšími nezbytnými náklady. V první řadě se jedná o nemalou sumu za:

  • přístřešek
  • elektrický ohradník
  • seno ke krmení
  • minerální liz, který ovcím dodává sůl a minerální látky
  • veterinární péči

Většinou je třeba ovce také přikrmovat, například suchým pečivem, ovsem, žitem, pšenicí nebo granulemi, které jsou určeny speciálně pro ovce.

Modelový příklad cen ovcí na zahradu se vším všudy

Pojďme se podívat na to, kolik by vás zhruba stálo pořízení ovcí na zahradu o rozloze 1 000 m2.

Pořizovací cena ovcí (4 ovce) Cca 6 000 Kč (4 * 1 500 Kč)
Přístřešek pro ovce Cca 20 000 Kč
Elektrický ohradník + síťový zdroj Cca 5 000 Kč (2 000 Kč za 50 m elektrické sítě + 3 000 Kč síťový zdroj)
Veterinární péče (vakcinace a odčervení) Cca 1 200 Kč (300 Kč * 4)
Seno Cca 1 600 Kč
Minerální liz Cca 2 000 Kč
Celkem Cca 35 800 Kč

Tip! Chcete si pořídit ovce na vaší zahradu, ale momentálně vám na ně chybí peníze? Neváhejte a porovnejte si úvěry u nás. Stačí pár kliků a uvidíte ty nevýhodnější půjčky právě pro vás.
Porovnej půjčky

Teď už máte alespoň částečnou představu o tom, kolik stojí ovce a co všechno obnáší chov ovcí. Nejnákladnější jsou samozřejmě počáteční náklady spojené s nutností pořídit přístřešek pro ovce a elektrický ohradník. Ušetřit však můžete tím, že si přístřešek pro ovce vyrobíte sami. Chov ovcí namísto sekání trávníku sekačkou je spojený s některými výhodami, je ale třeba myslet na to, že ovce vyžadují každodenní péči. 

V případě, že nechcete věnovat každodenní péči ovcím, což je za nás škoda, jsou to přeci jen hezká zvířata, vyzkoušejte sekačku. Existuje velký výběr sekaček na trávu. Od benzínových, elektrických, vřetenových, bubnových, cepnových, lištových až po ty, o které se starat nemusíte (robotické). Takže jestli ovce a nebo sekačku je opravdu jen na vás a vašich preferencích.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.