porovnej24 logo
test

Kolik stojí rozvod? Kdo co hradí?

15. 4. 2022 | Aktualizováno: 27. 4. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Statistiky dávají každému manželství zhruba poloviční šanci, že vydrží. Rozvod je beze sporu náročná životní situace. Je stejně tak náročná i finančně? Kolik stojí rozvod, pokud se na všem s vaší polovičkou shodnete a pokud se neshodnete?

Obecně platí, že na majetek ze společného jmění manželů se dělí na stejné části. Největší diskuze vznikají nad tím, co do společného majetku patří. Nejčastěji jde o věci, které pořídili oba manželé, nebo jeden z nich, po dobu trvání manželství. Málokterý rozvod je ale takto jasný a čistý. Pokud nedojde ke shodě v této oblasti, nastupují platby. Kolik stojí rozvod? Minimálně uhradíte 2 000 korun, ale částky mohou šplhat k desítkám tisíc.

Jak na bezproblémový rozvod?

Svým způsobem je ideální tzv. nesporný rozvod, ve kterém se nezjišťuje příčina rozvratu manželství. Aby byl rozvod co nejrychleji za vámi a celé řízení co nejjednodušší, je potřeba splnit několik podmínek:

  • návrh na rozvod podají oba manželé společně, nebo se druhý k návrhu připojí,

  • manželé spolu více než 6 měsíců nežijí,

  • manželství trvalo alespoň jeden rok ke dni zahájení řízení o rozvod,

  • rodiče nezletilého dítěte, které nenabylo svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů po rozvodu a soud ji schválil,

  • došlo k dohodě majetkových poměrů a bydlení po rozvodu, dále je dohoda na výživném po rozvodu, obě dohody jsou písemné a mají úředně ověřený podpis.

Co když se neshodnete?

Pokud se s vaší polovičkou neshodnete na rozdělení majetku, péči o děti, nebo jste nesplnili jednu z podmínek pro nesporný rozvod, nastává rozvod sporný. V tomto případě soud zjišťuje důvody rozvratu manželství. Počet úkonů u soudu se zvyšuje. Obvykle už stojí za to najmout si advokáta.

U advokáta se platí už převzetí a nastudování vašeho případu. Kolik stojí rozvod s advokátem? Ceny advokátní služby jsou dány smlouvou, nejčastěji hodinovou sazbou, nebo také za úkon. Pokud se s advokátem nesjednává smlouva o jeho odměně, řídí se platby advokátním tarifem. Jde o vyhlášku č. 177/1996 Sb. (Vyhláška Ministerstva spravedlnosti o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb).

Tip!

Tip! Jak na nemovitost s hypotékou, abyste nemuseli řešit právníka? To zjistíte v našem článku Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?

Kolik stojí rozvod?

Vše se odvíjí od toho, co všechno bude předmětem rozvodu. Pokud máte společný majetek, společnosti, tak cena za rozvod roste. Jinak cena začíná na 2 000 Kč a to podáním žádosti o rozvod. I na délce rozvodu záleží. Mohou vám totiž narůstat náklady na právního záptupce.

Položka při rozvoduCena

Podání návrhu na rozvod manželství u soudu

2 000 Kč

Podání návrhu na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů u soudu

2 000 Kč

Každá jedna nemovitá věc, která bude součástí řízení

5 000 Kč

Každý obchodní závod nebo organizační složka, které jsou součástí řízení

15 000 Kč

Řízení ve věci péče o nezletilé a o vyživovací povinnosti rodičů vůči nezletilým dětem

osvobozeno od poplatků

Kdo platí rozvod?

Rozvodové soudní řízení není klasické řízení v tom smyslu, že by na konci jedna strana prohrála a druhá vyhrála. Proto nepředpokládejte, že po skončení soudu bude proplácet náklady jedna ze stran druhé straně. U rozvodu nejde stanovit, že někdo vyhrál a někdo prohrál. Obvykle platí, že kdo podává návrh k soudu, ten ho také hradí.

Pokud už nejste vzájemně schopni udržet manželství, hledejte shodu alespoň ve věcech majetku, abyste se u advokátů nedivili, kolik stojí rozvod. Po ukončeném rozvodu si ještě nezapomeňte aktualizovat vaše pojistky. Může se to týkat povinného ručení, pojištění majetku, ale i obmyšlených osob v životním pojištění.

Sdílet článek

Související články

  • 18. dubna 2024|Jana Březinová
    Získat půjčku v insolvenci? Téměř nemožné a hodně riskantní

    Půjčku v insolvenci vám pravděpodobně nikdo nedá, ale když přece jen ano, bude se jednat o nabídku na hraně zákona. Dalším zadlužením navíc riskujete zrušení insolvence.

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    08. listopadu 2023|Porovnej24
    Předschválená půjčka – co to znamená?

    Předschválená půjčka: Co znamená a jak funguje? Zjistěte, jak získat předschválenou půjčku a jak může tato možnost ovlivnit vaše finanční plány. Naše informace vám pomohou lépe pochopit proces předschvalování úvěru a jeho potenciální výhody pro vaše osobní finance.

  • test
    06. listopadu 2023|Porovnej24
    Někdo si na mě vzal půjčku. Co mám dělat?

    Někdo si na mě vzal půjčku. Věta, která pravděpodobně děsí takřka každého z nás. Bohužel totiž není situace, kdy si na vaše jméno někdo vezme půjčku a vám se následně kupí dluhy, něčím zcela výjimečným. Jak se chránit před tím, aby si na vás někdo vzal půjčku a jak postupovat, pokud k tomu přece jen dojde? 

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|Porovnej24
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.