Menu

Kolik stojí rozvod? Kdo co hradí?

Aktualizováno dne 27.4.2022

Statistiky dávají každému manželství zhruba poloviční šanci, že vydrží. Rozvod je beze sporu náročná životní situace. Je stejně tak náročná i finančně? Kolik stojí rozvod, pokud se na všem s vaší polovičkou shodnete a pokud se neshodnete?

Kolik stojí rozvod? Kdo co hradí?
7 minut čtení
Životní styl

Obecně platí, že na majetek ze společného jmění manželů se dělí na stejné části. Největší diskuze vznikají nad tím, co do společného majetku patří. Nejčastěji jde o věci, které pořídili oba manželé, nebo jeden z nich, po dobu trvání manželství. Málokterý rozvod je ale takto jasný a čistý. Pokud nedojde ke shodě v této oblasti, nastupují platby. Kolik stojí rozvod? Minimálně uhradíte 2 000 korun, ale částky mohou šplhat k desítkám tisíc.

rozvod

Jak na bezproblémový rozvod?

Svým způsobem je ideální tzv. nesporný rozvod, ve kterém se nezjišťuje příčina rozvratu manželství. Aby byl rozvod co nejrychleji za vámi a celé řízení co nejjednodušší, je potřeba splnit několik podmínek:

  • návrh na rozvod podají oba manželé společně, nebo se druhý k návrhu připojí,
  • manželé spolu více než 6 měsíců nežijí,
  • manželství trvalo alespoň jeden rok ke dni zahájení řízení o rozvod,
  • rodiče nezletilého dítěte, které nenabylo svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů po rozvodu a soud ji schválil,
  • došlo k dohodě majetkových poměrů a bydlení po rozvodu, dále je dohoda na výživném po rozvodu, obě dohody jsou písemné a mají úředně ověřený podpis.

rozvod

Co když se neshodnete?

Pokud se s vaší polovičkou neshodnete na rozdělení majetku, péči o děti, nebo jste nesplnili jednu z podmínek pro nesporný rozvod, nastává rozvod sporný. V tomto případě soud zjišťuje důvody rozvratu manželství. Počet úkonů u soudu se zvyšuje. Obvykle už stojí za to najmout si advokáta.

U advokáta se platí už převzetí a nastudování vašeho případu. Kolik stojí rozvod s advokátem? Ceny advokátní služby jsou dány smlouvou, nejčastěji hodinovou sazbou, nebo také za úkon. Pokud se s advokátem nesjednává smlouva o jeho odměně, řídí se platby advokátním tarifem. Jde o vyhlášku č. 177/1996 Sb. (Vyhláška Ministerstva spravedlnosti o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb).

Tip! Jak na nemovitost s hypotékou, abyste nemuseli řešit právníka? To zjistíte v našem článku Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?

jak probíhá rozvod

Kolik stojí rozvod?

Vše se odvíjí od toho, co všechno bude předmětem rozvodu. Pokud máte společný majetek, společnosti, tak cena za rozvod roste. Jinak cena začíná na 2 000 Kč a to podáním žádosti o rozvod. I na délce rozvodu záleží. Mohou vám totiž narůstat náklady na právního záptupce.

Položka při rozvodu Cena
Podání návrhu na rozvod manželství u soudu 2 000 Kč
Podání návrhu na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů u soudu 2 000 Kč
Každá jedna nemovitá věc, která bude součástí řízení 5 000 Kč
Každý obchodní závod nebo organizační složka, které jsou součástí řízení 15 000 Kč
Řízení ve věci péče o nezletilé a o vyživovací povinnosti rodičů vůči nezletilým dětem osvobozeno od poplatků

stěhování

Kdo platí rozvod?

Rozvodové soudní řízení není klasické řízení v tom smyslu, že by na konci jedna strana prohrála a druhá vyhrála. Proto nepředpokládejte, že po skončení soudu bude proplácet náklady jedna ze stran druhé straně. U rozvodu nejde stanovit, že někdo vyhrál a někdo prohrál. Obvykle platí, že kdo podává návrh k soudu, ten ho také hradí.

Tip! Narážíte na finanční problémy, kvůli kterým nedosáhnete na advokáta? Najděte si s námi nejlevnější bankovní úvěry, nebo nebankovní půjčky. Neváhejte je u nás porovnat během pár vteřin.
Porovnej půjčky

Pokud už nejste vzájemně schopni udržet manželství, hledejte shodu alespoň ve věcech majetku, abyste se u advokátů nedivili, kolik stojí rozvod. Po ukončeném rozvodu si ještě nezapomeňte aktualizovat vaše pojistky. Může se to týkat povinného ručení, pojištění majetku, ale i obmyšlených osob v životním pojištění.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.