Menu

Které banky umožňují okamžité platby?

Aktualizováno dne 2.10.2020

Ověřte si, jestli vaše banka umožňuje odesílat a přijímat okamžité platby. Ačkoliv některé banky nabízejí tuto službu zdarma, jiné si účtují poplatky. Nenechejte se nemile překvapit a zjistěte si s námi tuto informaci předem.

Které banky umožňují okamžité platby?
6 minut čtení
Běžné účty

Mohou nastat situace, kdy potřebujete peníze doručit na účet příjemce okamžitě. Pro tyto potřeby vznikla služba okamžitých plateb. Jsou opravdu okamžité, a to i o víkendech. Jenže je možné posílat a přijímat je jen mezi některými bankami.

Okamžité platby

Co je okamžitá platba?

Běžným standardem se stávají nejen převody v rámci jednoho pracovního dne, ale i okamžité převody. Služba okamžitých plateb znamená, že se připisují peníze z účtu odesílatele na účet příjemce v řádu vteřin, a to bez ohledu na den v týdnu či denní hodinu.

Seznam účastníků okamžitých plateb je na webu České národní banky. Z tohoto seznamu je vidět, že jako poslední se do systému okamžitých platech přidala 2.9.2020 mBank. Aktuálně se jedná o 11 bank. Pro zařazení do seznamu bank s okamžitými platbami stačí, když banka okamžité platby přijímá. Službu zasílání okamžitých plateb svým klientům už ale nabízet tyto společnosti nemusí.

Okamžitý převod (tedy několikavteřinový) mezi jednotlivými bankami je ale možný pouze pokud jsou jak banka odesílatele, tak banka příjemce zapojeny do systémy okamžitých převodů. Další podmínkou pro okamžitý převod je příkaz v českých korunách a splněný určitý finanční limit, který si banky stanovují samy.

okamžitá platba

Finanční limity a cena za odeslání okamžité platby

Podívejte se na přehled všech bank, které aktuálně podporují okamžité platby:

Název banky zadavatele platebního příkazu Banka součástí systému odesílání a příjem okamžitých plateb Finanční limit pro odeslání okamžité platby Cena služby odeslání okamžité platby
Air Bank Ano 400 000 Kč V rámci Malého tarifu stojí okamžitá platba 1 korunu, u Velkého tarifu je bezplatná.
Banka CREDITAS Ano 400 000 Kč Zdarma
Česká spořitelna Ano 100 000 Kč, nad tento limit jsou platby zpracovány jako standardní Cena je stejná jako při zpracování standardní platby. Tedy zdarma, nebo za 5 Kč.
Československá obchodní banka (ČSOB) Ano 400 000 Kč Zdarma u ČSOB
Plus Konto a ČSOB
Premium Konto, v jiných případech za 5 Kč.
Equa bank Ano 400 000 Kč Zdarma
Fio Banka Ano 100 000 Kč Zdarma
Komerční Banka Ano 400 000 Kč Za cenu tuzemské platby podle zvoleného účtu.
mBank Jen pro příjem okamžitých plateb. Okamžité platby provádí jen mezi účty vedenými v mBank. Okamžité platby do jiných bank zatím nelze odesílat. Příjem okamžité platby je zdarma. Odesílání okamžitých plateb má být za 1 Kč, jakmile dojde ke spuštění této služby.
MONETA Money Bank Ano 400 000 Kč na jednu transakci Za cenu tuzemské platby podle zvoleného účtu.
PPF Banka Ano 400 000 Kč Zdarma jen v rámci banky, 5 Kč do ostatních bank.
Raiffeisen Bank Ano 400 000 Kč Zdarma, pokud máte své běžné převody bez poplatku.

Banky nejsou jednotné v přístupu k ceně a limitům okamžitých plateb. Ačkoliv některé banky nabízejí okamžité převody zdarma, jiné si účtují poplatky podle zvoleného účtu.

Počet bank, které se do systému okamžitých plateb připojují, se stále zvyšuje. Pozitivní také je, že v praxi provádějí banky i standardní platby v rámci jednoho pracovního dne.

Tip! Zajímá vás jaké další benefity jednotlivé banky nabízí? Podívejte se na srovnání běžných bankovních účtů.
Srovnání běžných účtů

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.