Menu

Penzijní spoření 2021: Kde vám nejlépe zhodnotí finance na důchod?

23.12.2020

Spoření na penzi není složité, připravili jsme pro vás tipy, které vám s nám pomohou.

Penzijní spoření 2021: Kde vám nejlépe zhodnotí finance na důchod?
6 minut čtení
Penze

Pokud chcete mít klidné a zajištěné stáří, rozhodně se vyplatí na něj začít spořit brzy. Podívejte se na novinky, které se týkají penzijního spoření 2021 a také, kdo poskytuje výhodné penzijní spoření.

Plánování budoucnosti zahrnuje i přemýšlení nad tím, jak se budete mít, až skončíte aktivní pracovní život. Budete mít kde bydlet, kdo se o vás bude starat a budete mít dostatek finančních prostředků, abyste se nemuseli o nic bát? Právě pro tento případ existuje penzijní připojištění. Jedná se o měsíční ukládání malých částek, které budete mít přichystány na stáří. Výhodou penzijního spoření je i to, že i k malým částkám stát přidává příspěvek navíc.

důchod 2021

Od kolika je dobré mít penzijní spoření?

Penzijní připojištění je možné uzavřít od dovršení 18. roku života. A ačkoliv stáří vypadá jako dalece vzdálená budoucnost, je to nejlepší čas, kdy začít spořit. Stačí si ukládat 300 Kč měsíčně, a i když částku nezměníte do 60 let (kdy je možné si tyto peníze vybrat), naspoříte s příspěvky od státu, který činí 90 Kč každý měsíc, přibližně okolo 250 000 Kč.

Výšku vkladu lze samozřejmě výšit a s tím se zvedne i příspěvek od státu. Jedná se v podstatě o nejvýhodnější investiční účet, který si můžete pořídit. Při vyšších měsíčních vkladech dokonce dosáhnete na určité daňové úlevy.

Lze tedy říci, že čím dříve začnete spořit, tím lépe pro vás, protože získáte od státu více peněz. Pokud tedy chcete dosáhnout pěkného přilepšení k důchodu a využít penzijní spoření, 2021 je rozhodně dobrý rok, kdy začít.

Tip! Přemýšlíte o tom, že si letos začnete spořit na stáří? V našem srovnávači zjistíte, kde vám vložené peníze nejlépe zhodnotí.
najděte nejvýhodnější penzijní spoření

penzijní spoření

Novinky z penzijního spoření 2021

Loučíme se s penzijní společností AXA

Penzijní spoření 2021 s sebou přináší i nové změny. Hlavní zajímavostí je, že penzijní společnost AXA byla odkoupena společností UNIQUA a převezme tak veškeré její investice a spoření. Pro zákazníka AXA se tímto krokem nic nezmění, nová společnost musí dostát všem závazkům a smlouvám, které uzavřela odkoupená firma. Není třeba nic měnit, tým penzijního spoření zůstane stejný a bude zajištěna neměnnost závazků vůči klientům.

Alternativní důchodové fondy

Pro penzijní spoření 2021 vláda zvažuje schválení alternativních důchodových účastnických fondů. V zásadě by se jednalo o to, že pokud si zařídíte investice do určitých fondů, nebudou vám tyto výnosy daněny.

penzijní spoření

Kdo poskytuje nejvýhodnější penzijní spoření?

Penzijní spoření 2021 je u každé společnosti specifické. Nabízí různé bonusy, rozličná zhodnocení či umožňuje vkládat různé vysoké částky. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších nabídek, jaké penzijní spoření 2021 může nabídnout.

Modelový příklad v tabulce je pro spořící osobu, která bude vkládat 300 Kč po dobu 40 let.

Penzijní spoření 2021 Roční zhodnocení Celkem k výplatě
Doplňkové penzijní spoření PS České spořitelny 2,62 % 331 588 Kč
Doplňkové penzijní spoření ČSOB PS 2,06 % 291 281 Kč
Doplňkové penzijní spoření PS České pojišťovny (zahrnuje Generali PS) 1,74 % 270 924 Kč
Doplňkové penzijní spoření
KB PS
1,4 % 251 409 Kč
Doplňkové penzijní spoření
Allianz PS
1,37 % 249 580 Kč

Ať se rozhodnete pro jakékoliv bonusové penzijní spoření 2021, neváhejte se na nás obrátit pro více informací. Rádi vám poradíme, která varianta je pro vás nejvýhodnější.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci úsporami na stáří:

* Důchody 2021 citelně porostou: Jaké změny nás čekají?
* Nejvýhodnější spoření pro seniory: Velké srovnání

Mohlo by vás zajímat

důchodci hrají karty
Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
3.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.