Menu

Platba mobilem nebo kartou? Srovnání výhod a nevýhod

21.9.2020

Připravili jsme pro vás srovnání výhod a nevýhod, které přináší placení mobilem a kartou.

Platba mobilem nebo kartou? Srovnání výhod a nevýhod
4 minuty čtení
Běžné účty

Možná jste si všimli, že někteří lidé v obchodech místo platební karty přikládají mobilní telefon či chytré hodinky. Jak je to možné? Jednoduše proto, že mají v zařízení nainstalovanou aplikaci, díky které je platba mobilem možná.

Zajímá vás, jestli je platba mobilem lepší než platba kartou? Hned na úvod vám můžeme říct, že obě varianty má své přednosti a každý si tak najde to, co mu více vyhovuje.

platba kartou

Výhody a nevýhody při platbě kartou

Jako hlavní výhodu platební karty lze uvést, že své osobní údaje nesdělujete žádné další straně. Pravdou ovšem je, že své údaje zadáváte na různých internetových stránkách při online platbě.

V případě, že ji ztratíte nebo vám bude ukradena, musíte ji zablokovat a řešit s bankou vystavení nové. Tyto aktivity jsou často zpoplatněny.

Platba mobilem je ve své podstatě podobná platbě kartou.

Tip! Rádi byste si ke klasické debetní kartě pořídili i kartu kreditní? Podívejte se na jejich srovnání a během minuty zjistěte, jaké výhody přináší.
Porovnej Kreditní karty

platba mobilem

Platba mobilem: Výhody a nevýhody

Platba mobilem vyžaduje instalaci určité aplikace, bez ní není funkční. Zajímavostí je, že tato metoda využívá tzv. NFC (Near Field Communication). Funguje na minimální vzdálenost, ale je extrémně rychlá a bezpečná.

Jak tedy platit NFC mobilem?

Nejprve si musíte stáhnout aplikaci Google Pay nebo Apple Pay, případně jiné aplikace umožňující platbu telefonem. Buďte ovšem obezřetní. Jiné, než právě zmíněné aplikace, nemusí být v současné době podporovány českými bankami. Do vámi vybrané aplikace zadáte údaje své platební karty, případně karet.

V obchodě pak stačí přiložit odemknutý telefon a případně postupovat dle pokynů na obrazovce. V případě, že vám mobilní telefon ukradnou, nebo jej ztratíte, můžete jej odkudkoli vymazat pomocí služby Google Najdi moje zařízení. Nebo Najít můj iPhone. Platby můžete případně zablokovat i zavoláním do banky.

srovnání plateb

Platba mobilem vs platba kartou: Srovnání

V současné době lze říci, že platba mobilem se svou pohodlností vyrovná běžnému placení kartou. Když zapomenete peněženku, nebo máte více karet, jednoduše přiložíte mobil a máte zaplaceno. Co se týče bezpečnosti, tak dokud neztratíte, nebo vám neukradnou, jedno nebo druhé, jsou obě služby bezpečné.

V zásadě tedy závisí jen na vás, jestli chcete všech řešit pomocí telefonem, anebo s sebou nosit i peněženku.

Tip! Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, vždy se ujistěte, že máte ten správný účet se všemi moderními výhodami. Klasické bankovní účty můžete do minuty porovnat v našem srovnávači.
Porovnej běžné účty

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.