Menu

Použitá (repasovaná) elektronika: Vyplatí se její nákup?

Aktualizováno dne 21.1.2021

Možná už vás nebaví váš starší typ telefonu, nebo se zalykáte vzteky pokaždé, když se váš notebook už potřetí za den samovolně restartuje. Elektroniku je třeba jednou za čas obměnit, ovšem ne každému se chce dávat dvacet tisíc za nový přístroj. Řešením může být použitá elektronika.

Použitá (repasovaná) elektronika: Vyplatí se její nákup?
7 minut čtení
Energie

Přestože použitá elektronika budí u mnoha lidí představu podřadných šuntů („Co když to nebude fungovat? A nemůže se použité elektro samovznítit?“), pravda je někde jinde. I nákupem použitých přístrojů se můžete dostat ke kvalitním produktům, které vám vydrží dlouhé roky.

Repasovaná elektronika

Co je repasovaná elektronika?

Na začátek si ujasněme pojmy. Budeme se bavit o repasované elektronice, nikoliv o zboží ze zastaváren či pochybných bazarů. Repasovaná elektronika je taková, která prošla odborným servisem a prodejce může zaručit, že je plně funkční. Elektronický přístroj je rozebrán, jeho součástky jsou zrenovovány a uvedeny do původního stavu. Odborný pracovník tudíž vidí, zda je přístroj uvnitř dostatečně zachovalý, aby zvládl další provoz.

Repasovaná elektronika

Kde repasovanou elektroniku koupit?

Většina velkých e-shopů s elektronikou nabízí kromě zánovního i repasované zboží. Repasované elektro je k sehnání i v menších online obchodech, ovšem vždy je potřeba si je před koupí prověřit. Vodítkem můžou být recenze zákazníků, kteří s tímto obchodem mají zkušenosti. Před nákupem tedy nezapomeňte jméno firmy prohnat Google vyhledávačem, ať se dozvíte více o kvalitě zboží i jejím zákaznickém přístupu.

Nejoblíbenější e-shopy s repasovanou elektronikou na cashbacku:

použitý telefon

Výhody repasovaných produktů

Prvním důvodem, proč lidé po použité elektronice sáhnou, je její nízká cena. Repasované elektrospotřebiče lze pořídit až o 70 % levněji, než zánovní zboží. Sehnat notebook třeba za 5000 Kč či značkový telefon za 3000 Kč tudíž nepředstavuje žádný problém.

Vyplatí se nákup repasovaného přístroje?

Mnoho lidí si pokládá otázku, zda není lepší koupit novou elektroniku. V případě, že se jedná o prověřenou a kvalitní značku, tak určitě ano.

Ovšem v případě rozhodování, zda raději koupit zánovní produkt od nepříliš renomované značky, nebo pořídit repasovaný produkt od prověřeného výrobce, hrají argumenty ve prospěch repasu. Představte si třeba nákup notebooku. Kvalitní značky, jako je například HP (Hewlett-Packard), DELL či Toshiba mají šanci vydržet i deset let, tudíž je možné, že se od nich dočkáte mnohem delší životnosti, než u nového přístroje nevalné značky.

Další výhodou je jejich prověřenost. Přístroj před vámi už někdo používal, tudíž víte, že se jedná o fortelný produkt, který se nerozsype při prvním zapnutí.

použitá klávesnice

Nevýhody použité elektroniky

Při nákupu repasovaného zboží je třeba počítat i s možnými riziky. Použitá elektronika může mít například tyto nedostatky:

  • Vysvícený displej. Některé notebooky, telefony a tablety nemusí mít příliš výkonnou obrazovku z důvodu opotřebovaných diod.
  • Opotřebovaná klávesnice či touchpad. Zvláště u starších notebooků můžou tlačítka reagovat pomaleji, či vyžadovat ráznější přitlačení. 
  • Menší životnost baterie. U některých přístrojů se může baterie vybíjet mnohem rychleji.

tablet 2021

Jak poznat kvalitní produkty?

Některé vlastnosti (například vysvícený displej) můžete odhalit už na prodejně. Jak ale zjistit další skryté nedostatky? Kvalitní repasovaný produkt by rozhodně neměl mít:

  • Poškozené konektory a zdířky. Při koupi přístroje zkontrolujte, zda otvory, do kterých se zasouvá nabíječka, sluchátka a USB nejsou rozbité, ohnuté, či nenesou známky spálení.
  • Poškozenou baterii. Baterie by neměla být vyboulená, prasklá či jinak závadná.
  • Nefungující wi-fi zařízení. Čipy bezdrátového připojení bývají zabudovány přímo v přístroji, tudíž pokud jsou nefunkční, bývá téměř nemožné je opravit.

Nezapomeňte, že v případě, že vám prodejce dodá zboží, které neodpovídá popisu (má mnohem více vad, než bylo popsáno), máte nárok na vrácení peněz.

Co dělat v případě, že se vám repasovaná elektronika pokazí? Na tento typ zboží se vztahuje záruka, a to v délce alespoň 12 měsíců.

Tip! Pokazil se vám notebook, telefon či jiné zařízení, a zrovna nemáte na jeho nákup? Srovnejte si ceny úvěrů a zvolte půjčku, na které zbytečně nepřeplatíte.

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.