Menu

Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

23.2.2023

Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.

Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?
3 minuty čtení
Tiskové zprávy

Útočníci často využívají emaily k získání osobních údajů a tahání peněz od lidí. Jeden z nejrozšířenějších triků, který používají, je posílání emailů z adres, které se zdají být důvěryhodné, jako jsou např. banky nebo jiné renomované společnosti. To může vést k tomu, že se oběti dostanou do finančních problémů nebo jim budou ukradeny citlivé informace.

Co dělat, když dostanete podezřelý email?

Především je důležité, aby jste jako uživatelé byli obezřetní, když dostanete email od neznámého odesílatele. Zejména pokud se v něm žádá o citlivé informace či o poslání peněz. Pokud takový email obdržíte, měli byste se pokusit ověřit totožnost odesílatele z jiného zdroje.

Jak se chránit před podvodnými emaily?

Existují některá opatření, která lze přijmout, aby jste minimalizovali riziko zneužití emailu útočníky. Mezi tyto opatření patří:

  1. Nikdy neklikejte na odkazy v emailech, které neznáte nebo vám přijdou podezřelé.
  2. Neodpovídejte na emaily, pokud si nejste zcela jistí, kdo je jejich odesílatel.
  3. Používejte silná hesla a mějte je bezpečně uložené.
  4. Pravidelně aktualizujte svůj antivirus či jiný software na detekci phishingových útoků.
  5. Používejte dvoufaktorové ověření při přihlašování, které umožňuje ověření identity uživatele prostřednictvím dvou různých faktorů.
  6. Používejte emailové služby, které jsou navrženy s ohledem na bezpečnost a mají vysokou úroveň ochrany před phishingem.
  7. Používejte firewally, které chrání vaše zařízení před malwarem a jinými útoky.
  8. Sledujte zprávy o bezpečnosti na internetu a udržujte si povědomí o aktuálních hrozbách.

Kromě těchto opatření mohou uživatelé také podniknout kroky, jako jsou například: používání virtuálních soukromých sítí (VPN) pro zabezpečení svého internetového připojení.

Dostali jste od nás podezřelý email?

Stalo se vám, že jste obdrželi podvodný email z našeho srovnávače Porovnej24? Co v takovém případě dělat? Platí vše uvedené výše v článku: na podezřelé emaily rozhodně neklikejte. Vaše podezření na phishing nám můžete sdělit na media@porovnej24.cz a my celou situaci co nejdříve prověříme. Předem děkujeme za opatrnost a obezřetnost.

ukázka phishingu Příklad podvodného emailu z emailové schránky: info@porovnej24.cz.

Mohlo by vás zajímat

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

vitamíny
Nezapomeňte doplnit vitaminy C, D a zinek. Je to účinná prevence proti nemocem
22.11.2023

Vitaminy C, D a zinek jsou klíčem k účinné prevenci nemocí. Tato kombinace vitamínů je důležitá pro posílení vašeho imunitního systému a k udržení optimálního zdraví.

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.