Menu

Proč je důležité pojištění majetku a osob? Kdy se vyplatí?

5.4.2023

Věděli jste, že v roce 2022 počet nahlášených pojistných událostí dosáhl čísla 323.802? Toto vysoké číslo je důkazem toho, že je pravděpodobnost, že budete sami pojistnou událost řešit, poměrně vysoká.

Proč je důležité pojištění majetku a osob? Kdy se vyplatí?
8 minut čtení
Pojištění majetku

Odpověď na otázku, proč je důležité pojištění osob a majetku je tedy poměrně jednoduchá – nikdy nevíte, co se stane a s jakou nepříjemnou situací se budete potýkat. Pojďme se na pojištění majetku a osob podívat blíže.

Co je to pojištění osob?

Pojištění osob je typem pojištění, které slouží k ochraně jednotlivce, případně jeho blízkých. Do této kategorie spadá hned několik typů pojištění. Jedná se například o tyto:

  • Úrazové pojištění: Pojištění, jež poskytuje finanční ochranu v případě úrazu.
  • Životní pojištění: Pojištění, které zahrnuje finanční krytí při nemoci, úrazu, hospitalizaci nebo úmrtí. Životní pojištění je komplexnější než úrazové pojištění.
  • Cestovní pojištění: Pojištění, jež kryje rizika spojená se zahraničními cestami.

pojištění majetku

Co je pojištění majetku?

Pojištění majetku souvisí s krytím rizik, jejichž realizací dochází ke škodám na majetku. Toto pojištění nemovitost nebo majetek chrání například před krádeží, vandalizmem, přírodními živly apod. Pojištění majetku můžeme rozdělit na:

  • Pojištění nemovitosti: Pojištění, které se vztahuje na všechny pevné stavební součásti a předměty nerozlučně spojené se stavbou. Sjednat ho můžete například na byt, dům, chatu, garáž apod.
  • Pojištění domácnosti: Pojištění, jež se vztahuje na hmotný majetek (elektronika, nábytek, sportovní vybavení apod.).

Tip! Pojištění majetku vám pomůže pokrýt škody způsobené například ohněm, záplavou, vloupáním nebo poškozením. S naším srovnávačem si můžete jednoduše porovnat různé varianty pojistek a najít tu nejvhodnější pro vás. Nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti, které spolu s pojištěním majetku vyjde na pár korun měsíčně pro celou rodinu.

Srovnání nabídky pojišťoven

pojištění osob

Proč je důležité pojištění majetku a osob?

Pojďme se nyní blíže podívat na to, proč je důležité pojištění majetku a osob. Účelem sjednání tohoto pojištění je náhrada škody při nečekaných událostech. V případě pojištění osob se obvykle jedná o zdravotní újmu v důsledku nemoci či úrazu a u pojištění majetku o náhradu škod způsobenou například přírodními živly.

Pokud by došlo k pojistné události a vy nebyli pojištění, mohli byste se dostat do velmi těžké životní situace. Při úrazu nebo nemoci může totiž dojít k výraznému poklesu příjmů a naopak růstu výdajů. Dalším příkladem je třeba povodeň, která může způsobit vysoké škody na majetku.

Pojištění majetku: Praktický příklad

Proč je důležité pojištění majetku a osob, nejlépe nastíní praktický příklad. Podívejme se na pojištění domácnosti spojené s rizikem vodovodní škody:

"Představte si, že vám doma praskne potrubí a vy vytopíte svůj byt a zároveň byt souseda. V tomto případě může škoda dosáhnout až 100.000 Kč, které byste museli zaplatit z vlastního, pokud byste neměli sjednané pojištění majetku. To v průměru stojí jen okolo 200 Kč měsíčně. Že se vám to stát nemůže? Ze statistik vychází, že vodovodní škodu každoročně řeší až 50 % Čechů a v roce 2022 pojišťovny jen za vodovodní škody vyplatily 1.468.209.000 Kč."

invalidita

Kdy se pojištění majetku a osob vyplatí?

Jednoduše je možné říci, že se pojištění majetku vyplatí vždy, když by potenciální pojistná událost mohla napáchat citelné škody. V případě pojištění osob je dobré myslet nejen na sebe, ale také na své blízké, které by mohla pojistná událost ovlivnit, například v případě úrazu s následkem invalidity. To, komu a kdy se pojištění osob a majetku vyplatí, je velmi individuální, vždy je potřeba zvážit, jestli vám pokrytí určitého rizika stojí za peníze, které do pojistky vkládáte.

Proč je důležité pojištění majetku a osob? Jedná se o pojištění, které vám nabídne „záchranné lano“ v nepříjemných životních situacích a které vám v případě pojistné události může ušetřit nemalé peníze. U jaké pojišťovny pojištění osob a majetku sjednat? Jednotlivé nabídky za vás srovná praktický internetový srovnávač.

Tip! Životní pojištění je důležitým krokem pro zabezpečení vaší rodiny a vašich blízkých. S životním pojištěním se nemusíte obávat o jejich finanční situaci v případě vaší smrti nebo invalidity. S naším srovnávačem pojištění si můžete snadno a rychle porovnat nabídky různých pojišťoven a vybrat si tu, která vám nejlépe vyhovuje:

Porovnej si životko

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.