Menu

Revize elektroinstalací: Kolik stojí? Kdy a proč ji potřebujete?

Aktualizováno dne 18.7.2022

Myslíte, že se vás revize elektroinstalací netýká? Nemusí to být pravda. Podívejte se, v jakých případech je elektrorevize povinná i co obnáší. Její cena není nijak vysoká a přitom vám může zachránit doslova střechu nad hlavou.

Revize elektroinstalací: Kolik stojí? Kdy a proč ji potřebujete?
10 minut čtení
Elektřina

Nejčastěji se s revizí elektroinstalací setkáte při uvedení nové elektroinstalace do provozu. Typicky je to při dokončení stavby před její kolaudací. Jsou ale i jiné případy, je revize elektroinstalací povinná. A čas od času přichází i chvíle, kdy nám revizi nikdo nenařizuje, ale je dobré ji pro vlastní bezpečnost udělat. Je potřeba k nim povolat odborného technika, který je k provedení elektrorevize oprávněn, může stav elektroinstalace posoudit a vypracovat závěrečnou revizní zprávu.

elektroinstalace

Co je revize elektroinstalací?

Revize elektroinstalací provádí odborník, který k tomu má oprávnění. Zkontroluje elektroinstalace (vodiče, zásuvky, vypínače, rozvaděče atp.) v daném prostoru (dům, byt, kanceláře nebo třeba budova firmy). Prohlídka bývá vizuální, ale také hmatová (zatahání za volné vodiče). Součástí revize jsou kontrolní měření, posouzení vhodnosti použitých komponent, úplnost a správnost technické dokumentace. Výsledkem kontroly je dokument (revizní zpráva), který stanovuje, zda je daná elektroinstalace schopná bezpečného provozu.

Náležitosti revizní zprávy

Revizní zpráva je oficiální dokument o výsledku revize elektroinstalací v objektu. Proto má předepsané náležitosti:

  • Uvedení, zda jde o výchozí, pravidelnou či konce mimořádnou revizi
  • Vymezení revidovaného objektu
  • Seznam přístrojů použitých k měření
  • Přehled naměřených hodnot
  • Soupis provedených úkonů revize
  • Seznam případných závad
  • Datum zahájení a ukončení revize
  • Datum vypracování a předání revizní zprávy
  • Jméno, podpis a evidenční číslo revizního technika

Tip! Revizního technika můžete doporučit váš elektrikář nebo se podívejte na stránky revizaci.cz, kde je databáze techniků.

hořící zásuvka

Proč provádět revizi elektroinstalací?

Ten první a nejdůležitější důvod by měla být bezpečnost. Pokud revizní technik shledá elektroinstalaci bezpečnou, můžete v domě či bytě v klidu bydlet, nebo v třeba provozovat svou živnost. Dalším důvodem je, že v některých případech je povinnost provádět pravidelné revize. Často se také stává, že si revizi vyžádá pojišťovna nebo je její existence podmínkou pojištění majetku.

Věděli jste, že… technické závady jsou podle statistik HZS ČR třetí nejčastější příčinou požárů na našem území?

elektrikář

Kdy ještě doporučujeme udělat revizi?

Povinné revize, nebo revize kvůli pojišťovně jsou jedna věc. Jsou ale případy, kdy je lepší nechat si zkontrolovat elektroinstalace zcela dobrovolně. Doporučujeme to v následujících případech:

  • Jakmile uděláte nějaké změny v elektroinstalaci domu či bytu. Stačí instalace nového rozvaděče, výměna přívodního kabelu nebo změna umístění zásuvek.
  • Při koupi nového bytu či domu. Sami stav elektroinstalace neposoudíte a nikdy nevíte, co se v objektu dělo v minulosti.
  • Jakmile se elektřina v domě chová nestandardně. Typickým příkladem je vypínání jističů po velkém dešti.
  • Pokud chcete opravdu pocit bezpečí a také jistotu při případném jednání s pojišťovnou doporučují odborníci pravidelnou revizi v lhůtě 5 let i u rodinných domů a bytů.

Tip! Kromě technické revize elektroinstalací také doporučujeme pravidelně revidovat dodavatele elektřiny ve vašem kraji. Zdarma porovnejte, jak si vedou a zjistěte, který z nich je právě teď nejlevnější zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

revize elektroinstalací

Typy elektrorevizí

Povinné jsou tzv. výchozí revize. To je kontrola elektroinstalace při prvním uvedení do provozu. Další povinné revize stanovují normy ČSN (33 1500 a 33 2000-6) pro firmy, bytové domy a specifické prostory. U běžných domácností je povinná pouze první elektrorevize, která je součástí dokumentů nutných ke kolaudaci objektu. Někdy si revizi mohou vyžádat i pojišťovny. V každém případě je dobré udělat elektrorevizi, pokud jste udělali velkou opravu elektroinstalace nebo dokonce její rekonstrukci.

plánek elektrického vedení

Termíny pro revize elektroinstalací

České státní normy určují některé lhůty revize elektroinstalací. V přehledu jsme uvedli příklady těch nejčastějších.

Lhůty revizí elektroinstalací podle prostředí

Typ prostředí Frekvence revizí
Normální 5 let
Studené, vlhké, prašné 3 roky
Mokré 1 rok
S pasivním nebezpečím výbuchu či požáru 2 roky
Venkovní pod přístřeškem 4 roky

Lhůty revizí elektroinstalací podle prostoru

Typ prostoru Frekvence revizí
Kanceláře 5 let
Školy, mateřské školy, hotely 3 roky
Divadla, obchodní domy (budovy, kde se schází více než 250 osob) 2 roky
Zděné obytné budovy (bytové domy) 5 let
Pojízdné a přenosné prostředky (stánky, street food pojízdné prodejny, karavany) 1 rok

elektrorevize

Cena revize elektroinstalace

Přesná cena revize elektroinstalace závisí na velikosti kontrolovaného objektu a složitosti projektu elektroinstalace, podle kterého se postupuje. Orientačně lze říci, že cena revize elektroinstalace u rodinného domu střední velikosti může být mezi 3 000 až 5 000 Kč. V každém případě doporučujeme zjistit si orientační cenu před provedením revize.

Revize elektroinstalací není jedinou elektrorevizí. Odborný technik může také provést revizi hromosvodu. Výchozí se dělá po jeho instalaci, mimořádná po každém úderu blesku. Ve firmách a státních institucích probíhají pravidelné revize spotřebičů.

Tip! U nového rodinného domu nebo u rekonstrukce lze cenu revize elektroinstalace zahrnout do stavebních nákladů. Můžete ji tak financovat přímo z hypotéky nebo z úvěru ze stavebního spoření. Pokud jde o mimořádnou revizi a nezbývají na ní finance, můžete zkusit rychlou půjčku:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.