Menu

Spoření pro děti: Kalkulačka pomůže se srovnáním nabídek na trhu

Aktualizováno dne 14.9.2021

Chceme zajistit děti do budoucna, připravit si rezervu na jejich vzdělání nebo jim pomoci snadněji odstartovat do dospělého života. To všechno jsou cíle spoření pro děti. Kalkulačka, která pomáhá srovnávat nabídky na trhu, je pak praktický nástroj, který rychle napoví, co zvolit.

Spoření pro děti: Kalkulačka pomůže se srovnáním nabídek na trhu
8 minut čtení
Spoření

Dnes jsou dostupné různé možnosti spoření pro děti. Kalkulačka, která porovnává nabídky spoření, je on-line, rychle dodá výsledek a je tak perfektním pomocníkem v rozhodování. Peníze pro své potomky můžete střádat na spořicích účtech, založit jim stavební spoření, budovat postupné investice v podílových fondech. Zvolit můžete i některou z alternativních investic, ale to už je asi pro odvážnější. Zajímavou volbou, která zabezpečí do vzdálenější budoucnosti, je penzijní připojištění.

děti

Spořicí účty pro děti jsou základ

Na trhu přináší spořicí účty každá banka. Úroky na spořicím účtu nebývají závratné a většinou pouze kopírují inflaci. Peníze proto na spořicím účtu nerostou, ale ani neztrácejí na hodnotě. Spořicí účet je tak vhodný pro dočasné odkládání peněz, nebo spoření, u kterého víte, že budete peníze brzy potřebovat. Typickým příkladem je odkládání peněz na letní tábory, jazykové kurzy nebo krátkodobé pobyty dětí v zahraničí.

Pozor! Běžný účet a spořicí účet pro dítě je rozdílný nástroj. Běžný účet pro děti slouží spíše jako peněženka nebo prasátko. K vytváření úspor, kvůli svým nízkým úrokům, není vhodný.
Porovnej spořící účty

stavební spoření

Praktické stavební spoření je oblíbené

Úspory můžete pro děti vytvářet pomocí stavebního spoření. Mezi rodiči je tato forma oblíbená. Rizikovost stavebního spoření je nízká, úroky jsou solidní, ale hlavním lákadlem je podpora od státu, která může být až 2000 Kč ročně. Stavební spoření se uzavírá na dobu šesti let. Po tu nemůžete s částkou disponovat. Nevýhodou je poplatek za sjednání stavebního spoření. Ten ale nemusí být u všech spořitelen a ty ostatní mívají akce, kdy ho odpouští.

investice

Pravidelné investice pro dlouhodobé spoření pro děti - kalkulačka

Investovat pro své děti můžete v jakýchkoliv částkách. Důležitá je ale pravidelnost. Odměnou mohou být vyšší výnosy. Nejčastější volbou jsou podílové fondy a i tady si můžete vybrat, zda budete chtít konzervativní fond, fond s vyváženým rizikem nebo velice dynamickou investici. Rozdíl mezi strategiemi investování není jen ve výnosu, ale také v rizikovosti investic. Je dobré poradit se s odborníky.

I u investování očekávejte poplatky. Typický je poplatek za uzavření smlouvy (1 – 5 % z investované částky) a správcovský poplatek (1 - 2 % z objemu investice).

Pozor! Pokud uzavřete investiční smlouvu na dítě, můžete mít problém s nastavováním změn nebo i čerpáním výnosů. Některé banky pak vyžadují souhlas opatrovnického soudu.

Spořte dětem na důchod

Zabezpečení důchodu pro děti penzijním připojištěním

Zajímavou variantou spoření je zabezpečení důchodu vašich dětí. I když se to může zdát jako příliš vzdálený horizont, jednou vám vaše děti mohou být vděčné. Toto spoření jim sice nepomůže s osamostatněním se, ale může vyřešit otázku nízkých důchodů od státu, které v budoucnosti hrozí. I penzijní připojištění může být zajímavé spoření pro děti.

Tip! Porovnejte si data o historické výkonnosti penzijních fondů jednotlivých společností. Jednoduše a zdarma. Ať už pro vás nebo pro ty nejmenší.
Porovnej penzijní připojištění

Jaká investice je nejlepší?

Ocení potomci alternativní investice?

Investoval lze nejen do podílových fondů. Můžete nakupovat drahé kovy, investovat do umění nebo zkoušet investice do vína. Ani jedna z těchto investic, ale není příliš vhodná, pokud chcete dětem ulehčit start do života. Spoření do zlata, je spíše mezi generační záležitost, která má udržet hodnotu určité části portfolia. Ostatní alternativní investice jsou hodně spekulativní a mají být spíše jen doplňkem investičního portfolia.

Tip! Než se poradíte s odborníky, podívejte se na náš srovnávač investic a začněte snadno investovat online i pro ty nejmenší.
Porovnej investice

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu spoření pro děti, je skvělé, že se na ní vydáváte. Vždyť děti jsou to nedůležitější, co máme, a zajistit alespoň trochu jejich budoucnost by mělo být cílem každého rodiče. Pokud však máte obavu, že není z čeho spořit, doporučujeme inspiraci, jak spořit a tvořit rezervy na horší časy.

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?