Menu

Spotřeba bojleru za rok: Na kolik vyjde ohřev vody a topení?

Aktualizováno dne 11.12.2023

Bojler je nezbytnou součástí každé domácnosti. Ohřívá nám vodu k oplachování nádobí i večerní sprše. Máte však představu, jaká je spotřeba bojleru za rok? Je to totiž jeden z nejnáročnějších spotřebičů v domácnosti. Dá se jeho provoz optimalizovat?

Spotřeba bojleru za rok: Na kolik vyjde ohřev vody a topení?
8 minut čtení
Elektřina

Moderní člověk si život bez teplé vody dokáže jen velice těžko představit. Potřebujeme ji k dodržování základních hygienických návyků i k udržování čistoty v domácnosti. Zkrátka elektrický akumulační ohřívač vody je nezbytnost. Zároveň si ale musíme přiznat, že je to jeden z největších žroutů elektřiny, které v domácnosti máme. Spotřeba bojleru za rok tak tvoří velice výraznou položku v nákladech za energie. Pokud tedy chcete krotit náklady za energie, podívejte se, jak se dá spotřeba bojleru držet na únosné mezi.

napouštění vany

Ohřev vody na 55 °C nebo na 65 °C

Jak správně nastavit ohřev vody v bojleru, aby nás spotřeba bojleru za rok nezruinovala? To je správná otázka, protože bojler je velice náročný na spotřebu elektrické energie. Doporučujeme opatrně nastavovat požadovanou teplotu vody v bojleru. Každých deset stupňů navíc znamená další spotřebované kilowaty. Za optimum se považuje 55 až 65 °C, ale sami se podívejte, jak narůstá spotřeba s přidanými 10 °C.

Objem bojleru

Orientační spotřeba pro ohřev vody na 55 °C

Orientační spotřeba pro ohřev vody na 65 °C
50 l 2,67 kWh 3,26 kWh
100 l 5,34 kWh 6,52 kWh
120 l 6,40 kWh 7,83 kWh
150 l 8,01 kWh 9,79 kWh

Pozn.: Počítá se s ohřevem vody z 10 °C na požadovanou teplotu.

Pokud bojler vodu nenahřívá, je v tzv. pohotovostním stavu a udržuje požadovanou teplotu. Pohotovostní spotřeba bojleru je daná energetickou třídou zařízení. Bojler třídy A spotřebuje do 0,75 kWh, třídy B do 1 kWh a třídy C 1,40 kWh za 24 hodin.

děti ve vaně

Orientační spotřeba bojleru za rok

Spotřeba bojleru za rok lze spočítat jen velice orientačně. Obvykle se udává, že člověk spotřebuje asi 60 litrů teplé vody za den. Dvoučlenná domácnost má tedy spotřebu 120 litrů, čtyřčlenná něco kolem 240 l. Průměrná cena elektrické energie se v současnosti pohybuje okolo 7,15 Kč/kWh. Dvoučlenná rodina tedy za rok vydá za teplou vodu něco kolem 16 000 Kč a asi 2500 Kč stojí pohotovostní provoz bojleru. A to je jen ohřev vody. Vytápění domu je další položka, ať už topíte tepelným čerpadlem, elektrikou či plynem.

Tip! Cenu elektrické energie pro vaši domácnost můžete optimalizovat. Doporučujeme pravidelnou kontrolu nabídek elektřiny na trhu pomocí rychlé online kalkulačky a včasnou změnu dodavatele.

Porovnej dodavatele elektřiny

mytí nádobí

5 tipů, jak ušetřit na provozu bojleru

Tak jako u jiných spotřebičů, může být spotřeba bojleru za rok nižší, pokud budeme dodržovat několik základních zásad.

  1. Ekonomický provoz bojleru je při ohřívání vody na 55 – 65 °C. Vyšší teplota vody je pro domácnost zbytečná a výrazně zvyšuje náklady.
  2. Minimalizujte vzdálenost bojleru od míst odběru. Čím dál je bojler od koupelny či kuchyně, tím více vody musíte tzv. odpustit, než poteče teplá voda. Zvyšují se i tepelné ztráty proudící vody.
  3. Dbejte na dobrou izolaci potrubí i baterií. Minimalizujete ztráty tepla.
  4. Pozor na výběr místnosti pro bojler. Není vhodné umísťovat do příliš chladné místnosti. Dochází pak k tepelným ztrátám a zároveň zbytečně velké tvorbě vodního kamene.
  5. Pákové baterie pomáhají šetřit vodu. Je-li to možné, doporučujeme jejich instalaci místo klasických kohoutkových.

mytí rukou

Jak velký bojler vybrat pro rodinu?

Spotřeba bojleru za rok závisí také na tom, kolik lidí v domácnosti bude teplou vodu využívat. Je zbytečné nahřívat velký bojler, pokud jste v domácnosti dva dospělí bez dětí. Stačí vám bojler o objemu 80 – 100 litrů. Pro čtyřčlennou domácnost je už pak lepší instalovat bojler s kapacitou 120 – 150 litrů. Existují ale i případy, kdy se vám mohou hodit ohřívače vody s menší kapacitou - např. pokud žijete sami, bude vám stačit bojler o objemu 30 - 50 litrů.

Zajímá vás spotřeba dalších velkých spotřebičů v domácnosti? Hledáte možnosti, jak ušetřit na spotřebě elektrické energie? Podívejte se, kolik elektřiny spotřebuje lednice, pračka či sušička. Mezi zajímavé moderní vychytávky pak patří topení klimatizací nebo ježdění elektromobilem.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.