Menu

Svatba v lese: 15 nejromantičtějších míst v ČR

Aktualizováno dne 6.4.2022

Jestli je něco symbolem nenapravitelné romantiky, je to svatba v lese. Blíže matce přírodě už snad ani nemůžete být. Vyhledávají ji také ochránci a milovníci přírody, trampi i páry, které chtějí mít svatební den ve zcela netradičním duchu.

Svatba v lese: 15 nejromantičtějších míst v ČR
14 minut čtení
Životní styl
Oddechnout si od ruchu a starostí běžného života, přesunout se do přírody a vzít se pod korunami vzrostlých stromů. Zní to opravdu báječně. Svatba v lese má zkrátka neopakovatelnou atmosféru. Nicméně právě nevyzpytatelná příroda nás nutí k pečlivému plánování takové svatby. Je potřeba počítat s rozmary počasí i specifiky prostředí. Svatebčané by měli mít dostatek informací. A není potřeba zařídit jen úřady. Informován by měl být také majitel lesa, kde se chcete vzít. Mrkněme se na plánování krok za krokem i na nejkrásnější místa naší země. novomanželé v lese

Svatba v lese hezky krok po kroku

Pokud si chcete užít opravdu klidný romantický svatební den, nesmíte podcenit nic z jeho přípravy. Svatba v lese může působit lehce rozevlátě a divoce, ale v podstatě jen, co se týče výzdoby a atmosféry. Organizace by měla šlapat jako švýcarské hodinky.
  • Vyberte si místo konání – Promyslete, kde se bude konat svatební hostina, jak se svatebčané na místo dostanou i jak zařídíte catering nebo jinou formu občerstvení.

Pozor! Lesní cesty bývají často uzavřené bránou. Je potřeba dojednat speciální povolení pro vjezd a odemknutí brány. Myslete na přírodu a omezte počet vozů na minimum.

  • Zajistěte si oddávajícího – Vypravte se na místní matriku, kde oznámíte záměr vzít se mimo oddací místnost. Počítejte, že ne každý matrikář je experimentům nakloněn. Většinou, ale vyhoví. Poplatek za svatbu mimo obřadní síň je 1000 Kč.
  • Najděte majitele lesa a požádejte ho o souhlas – Majitele lesa můžete vyhledat přes katastrální úřad. Bez jeho souhlasu by svatba na jeho půdě neměla proběhnout. Výjimkou není ani sepsání nájemní smlouvy.
  • Počítejte s případným deštěm – Rozmary počasí dopředu neodhadneme, je proto dobré mít připravený náhradní plán, nebo alespoň možnost svatebního stanu.
  • Připravte sebe i svatebčany na pobyt v přírodě – V lese mohou být komáři, klíšťata a jiný nepříjemný hmyz. Vybavte se tedy raději dopředu repelenty. Myslete na pohodlnou obuv a dostatečnou informovanost svatebčanů. U svatby v lese se více dbá na pohodlí a přirozenost než na přísnou módní eleganci.

Tip! Repelenty se slevou 4,5 % zpět koupíte na Ageo.cz, pohodlnou obuv zase na eObuv.cz (cashback až 8 %).

  • I svatební hostina může být v lese nebo na palouku – Zajistěte si catering, který bude schopný dodat, jak občerstvení, tak i židle a stoly pro posezení.
  • Domluvte si dort – Počítejte s tím, že na místě nebude žádná lednice. Je potřeba zajistit speciální box, aby dort vydržel perfektní.
  • Hudba a program – Vše uzpůsobte pobytu v přírodě. Hlasitost i výběr hudby.
svatební obřad v lese

Na co si dát pozor při výběru místa?

To, že nějaké místečko milujete, ještě neznamená, že je vhodné pro svatební obřad a případnou hostinu. Myslete také na bezpečí vaše, svatebčanů i dětí, které na svatbě budou. Doporučujeme vyhnout se místům, kde jsou prudké svahy, propasti nebo skály. Vybírejte místa, kde na vás bude při svatebním obřadu dobře vidět. Ideální volbou je palouček nebo místo s menší hustotou porostu. Zjistěte si, zda vybrané místo není v chráněném režimu. Mohli byste mít problémy s ochránci přírody a příslušnými orgány.

Tip! I svatba v lese může být nákladná. Zvlášť pokud budete mít velký počet hostů. S rozpočtem, na který nestačí úspory, může vypomoci rychlá půjčka. Porovnej půjčky

svatební párty

15 tipů na místa pro svatbu v lese

Máme obrovské štěstí, že žijeme v tak krásné zemi, jakou je Česká republika. Kousek lesa nebo lesoparku najdeme prakticky všude. Videa u článků mohou být pouze ilustrativní a nemusí se vázat k danému místu.

1.) Svatba v lese za humny

Pokud toužíte po romantické lesní svatbě, pravděpodobně máte svá oblíbená místa. Nebojte se a zařiďte si svatbu na vašem místečku. Většinou to není žádný problém.

2.) Svatba v lesoparku

Lesoparky nejsou místa úplně divoké přírody. Na druhou stranu nabízí jistý kompromis a komfortnější dostupnost.

3.) Svatba v kouzelném lese u Českých Budějovic

Můžete mít svatbu v lese a zároveň využít pohodlí profesionálního zázemí. K dispozici je catering i ubytování. Novomanželé mohou svatební noc strávit ve stromovém domě.

4.) Areál na samotě u lesa v Kozašicích u Přelouče

Romantické místo s kapacitou až 100 osob na hostinu a 42 na ubytování.

5.) Apartmány Ralsko v srdci přírody

Areál soukromé Bažantnice se nachází hned vedle lesa. Obřad tak můžete uspořádat ve stínu stromů, svatební hostinu pro 60 lidí v prostorách komplexu Bažantnice.

Tip! Většina ubytování je dnes už na Booking.com. Zarezervujte si ubytování pro svatebčany a ušetřete s cashbackem 4 % z nákupu.

6.) Lom Morkýšov

Perfektní místo pro uvolněnou svatbu v přírodě. Možnost využít venkovní hry i koupání přímo v lomu. K dispozici je velká klubovna i jednodušší ubytování.

7.) Hotel Líšeňský dvůr ve středu Vysočiny

V okolních lesích můžete mít romantický svatební obřad, po kterém se uchýlíte do zázemí hotelu, který poskytne maximální komfort.

8.) Horský hotel Perla Jizery

Úžasná atmosféra horského hotelu bude výborným podkladem pro romantickou svatbu v lese, který je prakticky na dosah ruky.

9.) Penzion Stanský mlýn v malebném kraji Hlinska

Můžete mít svatbu pod korunami stromů blízkého lesa a svatební hostinu na přilehlé zahradě.

10.) Hotel Rajská bouda pod vrcholky Beskyd

Hotel má skvělou dostupnost a zároveň les na dosah. Svatební obřad tak můžete mít v přírodě, ale zároveň využívat zázemí hotelu s velkým sálem a bowlingem.

11.) Nová Polana Resort

Specialisté na svatby a svatební hostiny v beskydské přírodě. Pomohou s organizací svatebního obřadu i hostiny.

12.) Mezi Plůtky v Beskydech

Místo pro dokonalou komorní svatbu s obřadem ve stínu stromů nebo na zahradě.

13.) Tančírna Rychleby v Rychlebských horách

Až na samotných hranicích naší země je skvělé místo pro romantickou svatbu v lese. Můžete mít obřad ve stínu stromů a vlastně pod nimi zůstanete i v Tančírně, která ale nabízí profesionální servis.

14.) Penzion Buchlovský Dvůr

Klidné místo pro romantickou svatbu v přírodě nabízí i Buchlovice. Obřad může být ve stínu stromů a hostinu u místní vodní nádrže.

15.) Statek Samsara Blansko

Ideální propojení přírodní romantiky a vysokého standardu servisu najdete v Blansku. Pomohou s organizací svatby i zábavou pro nejmenší na dětském hřišti v areálu. svatba

Příjemné vychytávky pro nezapomenutelný svatební den

Každou svatbu dělají nezapomenutelnou drobné detaily. Podívejte si na pár tipů, které tu vaši doladí k dokonalosti.
  • Přírodní svatební oblouk – Svatební oblouk je pro svatbu v lese důležitý. Místu dodá slavnostní vzhled a fotkám krásnou dekoraci. Zaměřte se na luční a lesní kvítí, využijte krásu břízy a její bílé kůry a jednoduchých bílých voálů.
  • Dekorace stolů – Svatba v lese by se celá měla nést v duchu přírody. Přizpůsobte tomu i výzdobu stolů. Pokud jsou ze dřeva, nechte je vyniknout. V dekoracích využívejte jehličí, kůru i luční kvítí.
  • Jmenovky – Pro jmenovky na stolech můžete využít jakýkoliv přírodní materiál. Mohou být napsány na kouscích dřeva nebo lístečky zapíchnuté v šiškách.
  • Originální fotografie – V příjemném zákoutí lesa pověste mezi stromy starý rám obrazu. Svatebčané se v něm budou moci vyfotit a získají netradiční svatební fotografie.
  • Svatební dort – I ten můžete stylizovat do přírodních dekorací. Krásný je tzv. nahý dort zdobený jedlými květy nebo zápichy z květů, které se objevují ve svatebních dekoracích.
  • Osvícení světelnými řetězy – Venkovní svatba pod stromy se večer promění v pohádkové místo, pokud ji osvětlíte světelnými řetězy. Krásné jsou i svíce v lahvích, ale nezapomeňte dbát na vaše bezpečí i bezpečí blízkých stromů.
  • Drobnosti na zahřátí – Připravte hostům několik teplých dek, které pomohou zahnat večerní chlad.

Tip! Krásné deky, ubrusy ze lnu, vázy a další drobnosti pro dekorace seženete s cashbakem v těchto eshopech: * 4home.cz s 4 % zpět * Bonami.cz s 3 % zpět * Möbelix.cz s 4 % zpět

Doporučujeme věnovat přípravám maximu úsilí a případně si na pomoc přizvat i odborníky, kteří pomohou vychytat detaily. Ve svatební den, ale předejte organizaci někomu jinému, například svědkům, a zapomeňte na jakékoliv starosti. Je to váš den a užijte si ho.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.