Menu

Úrazové pojištění dětí: Podle čeho vybrat to nejlepší a na co si dát pozor

5.10.2020

Úrazy dětí jsou běžnou součástí denních starostí rodičů. Jenže se nejedná o nic příjemného a jde o největší problém dětského věku. Mnohdy jsou to “jen” odřeniny, které s sebou přinášejí více či méně slziček. Pak jsou tady ale úrazy dětí, které přetočí život celé rodiny. Proto je vhodné včas sjednat úrazové pojištění dětí.

Úrazové pojištění dětí: Podle čeho vybrat to nejlepší a na co si dát pozor
8 minut čtení
Úrazové pojištění

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu jsou ve vyspělých zemích úrazy příčinou až 40 % úmrtí dětí do 14 let věku. V posledních letech sice úmrtnost spojená s úrazy klesá, ale úrazovost jako taková se příliš nesnižuje.

Víte, že… s úrazem se u nás hospitalizuje každoročně okolo 30 000 dětí a lékařské ošetření kvůli úrazu vyžaduje přes půl milionu dětí ročně. To znamená, že přibližně každé páté dítě je ročně ošetřeno lékařem z důvodu úrazu. Následkem úrazu umírá ročně v České republice více než sto dětí a dalších více než 2 tisíce dětí má po úrazu trvalé následky.

Už od batolecího období, tedy tak od roka, se dítě začíná chovat samostatněji, ale vůbec si neuvědomuje nebezpečí. Mnohdy si tato nebezpečí neuvědomují ani rodiče. Byt si většinou vybavujeme podle vlastních představ a do něj přivádíme dítě. Ke změně se mnohdy odhodláme až s příchodem úrazů. U malých dětí se však i přes všechna bezpečnostní opatření bez stálého dozoru neobejdeme.

úrazové pojištění dětí

Nejčastější úrazy dětí a jejich prevence

Možných úrazů je mnoho. Podívejme se na ty nejčastější z nich.

1.) Úrazy dětí v domácnosti

V domácnosti patří k velkému riziku pády dětí. Už od batolecího věku jsou děti schopné dostat se do výšky. Navíc zvídavé batole má potřebu vše zkoumat a potřebuje se všude dostat.

Základní prevencí je dát na schodiště protiskluzové pásky, uzavřít jej před dětmi zábradlím a dvířky. Hrany nábytku je vhodné zabezpečit plastovými chrániči. Při přebalování dítě nesmí zůstat samotné - vždy si jej přidržujte jednou rukou, nebo ho položte na zem, pokud se musíte vzdálit (i v rámci stejné místnosti).

Tip! Dětem můžete pořídit i nábytek speciálně vyrobený pro jejich potřeby. Uplatněte jeho chytrý nákup přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashback na bezpečný dětský nábytek teď najdete např. na:

* BabyNabytek.cz - 4 % z nákupu zpět
* Sconto.cz - až 10 % z nákupu zpět

2.) Úrazy dětí během dopravních nehod

Nejzávažnější úrazy bývají spojeny s dopravními nehodami. U pěti až devítiletých dětí je polovina úrazů venku způsobena vběhnutím do vozovky. Děti v tomto věku neumí ještě správně odhadnout rychlost vozidel, jsou malé a pro řidiče hůře viditelné, stejně tak i ony mají na silnici mnohdy ztížený rozhled.

Je potřeba zajistit viditelnost dítěte použitím reflexních doplňků. Dítě na dětském kole, koloběžce, kolečkových bruslích musí mít ochrannou přilbu. Stejně tak je přilba vhodná i na odrážedla. Děti do 10 let musí být na kole v doprovodu osoby starší 15 let. V autě do výšky 150 cm nebo 36 kg musí mít autosedačku nebo podsedák.

Tip! Reflexní pásky, helmy na kolo a další ochranné prvky seženete třeba u:

* inSPORTline.cz - 4 % z nákupu zpět
* Sportobchod.cz - 5 % z nákupu zpět

3.) Popáleniny

U mladších dětí se pak často můžeme setkat s popáleninami. Riziko popálení hrozí i u světel s přístupnými žárovkami. Při vaření není vhodné držet dítě v rukách (malý zvědavec může udělat nečekaný pohyb) a vařit by se mělo jen na zadní plotýnce. Zvýšená pozornost je potřeba při kontaktu s krbem, kamny, zapálenou svíčkou či otevřeným ohněm.

4.) Otravy dětí

Předcházet se dá i otravám dětí tím, že se nenechávají volně ležet léky v dosahu dítěte. Pozor si dejte i na pokojové jedovaté rostliny.

5.) Úrazy dětí při neorganizovaných hrách

Problematická může být i neorganizovaná hra, zvláště pak fotbal. Dochází k úrazu prstů a kotníků, ale i hlavy a krční páteře, většinou při kolizi a pádech. Riziko může zmírnit dohled zkušeného trenéra.

úrazy dětí

Jaké sjednat úrazové pojištění dětí?

Ačkoliv dítě nevydělává, některé úrazy mohou vést k závažnému zhoršení finanční situace celé rodiny. Pro všechny předvídatelné i nepředvídatelné situace je vhodné mít uzavřeno úrazové pojištění dětí.

U úrazového pojištění dětí je nejdůležitější mít sjednáno:

  • Trvalé následky úrazu. Jedná se o nejdůležitější položku úrazového pojištění dětí a využijete ji v případě budování bezbariérového bydlení při částečně nebo plné ztrátě pohyblivost. Sjednáno by mělo být ideálně na 2 miliony korun, při plné invaliditě se pak bude vyplácet násobek pojistné částky, tedy 4 miliony Kč i více, dle tzv. stupně progrese.
  • Invalidita vzniklá úrazem. Částka může být vyplacena jednorázově, nebo může jít o měsíční platbu. Pokud si na péči o invalidní dítě najmete ošetřovatelku, budete potřebovat měsíčně 20 - 30 000 Kč. V případě umístění dítěte do ústavu budete měsíčně potřebovat zhruba 14 - 30 000 Kč. 
  • Doživotní úrazový důchod. Ten by měl dosahovat ideálně výše 15 000 Kč. Tyto prostředky poskytují doživotní rentu a nahradí alespoň část obvyklého měsíčního příjmu.
  • Smrt úrazem. Tu je vhodné mít nastavenou zhruba na 300 000 Kč.
  • Příspěvek na operace při léčení úrazů. Může se jednat o výpomoc při potřebě provést zákrok v zahraničí. 
  • Tělesné poškození následkem úrazu, tzv. bolestné.

V žádném případě nevybírejte úrazové pojištění jen podle jeho ceny. Ani zbytečně nepřiplácejte za úrazové pojištění dětí pro krytí krátkodobých rizik. Raději zainvestujte do pojištění, bez kterého by úraz dítěte měl zásadní dopad na celou rodinu (trvalé následky, invalidita).

Tip! K výběru nejvhodnějšího úrazového pojištění neváhejte využít náš porovnávač. Srovnání nabídek trhu zabere jen pár minut:

Porovnej úrazová pojištění

Při vyšších rodinných úsporách není ani nutné uzavírat pojištění na denní odškodnění za úraz a ošetřování dítěte. Ani pojištění hospitalizace nepatří mezi nejdůležitější parametry smlouvy. Pobytem dítěte v nemocnici rodině nevznikají dodatečné náklady.

Mějte také na paměti, že úrazové pojištění dětí nekryje závažná onemocnění. Závažná onemocnění pokrývá životní pojištění.

Mohlo by vás zajímat

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

dítě bobuje
Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

lyžařská škola
Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!
30.12.2022

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

lyže na koloběžku
Lyže na koloběžku: Ceny, typy a další užitečné informace
28.12.2022

Přes léto jste s koloběžkou jedno tělo. Kamkoliv po městě vyrážíte, tam jede koloběžka s vámi. V zimě to kolečkům na sněhu příliš nejde. Pořiďte si lyže na koloběžku a zkuste to s ní na svahu. S koloběžkou na lyžích si zařídíte úplně nové zážitky.