porovnej24 logo
test

Úrokové sazby hypoték 2020: Co nabízejí banky na konci roku?

4. 11. 2020 | Aktualizováno: 11. 11. 2020
|
Délka čtení: 10 min.

Po překotném růstu sazeb v předchozích dvou letech se situace na hypotečním trhu otočila. Banky nyní nabízí rekordně nízké úrokové sazby. Právě teď je tedy ta nejideálnější doba na zajištění hypotéky. Co čeká zájemce o vlastní bydlení a na jaké úrokové sazby na konci roku 2020 můžou narazit?

Zatímco loňský rok byl ve znamení zdražování hypotečních úvěrů a úroková sazba u hypoték byla ve výši 3 %, postupem času začaly banky zlevňovat. Aktuálně se těšíme z úrokové sazby, která je u velkého množství bank i pod 2 %. Které banky to jsou a jaké podmínky nabízí?

Úrokové sazby hypoték zlevňují

Nižší poptávka ze strany žadatelů má za následek propad úrokových sazeb směrem dolů. V přehledné tabulce vidíme, jak moc hypoteční sazby zlevňovaly. Na konci roku 2020 sazby stále klesají a v září se dostali již na hranici 2,07 %.

ZDE MÁ BÝT TABULKA

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Zajímalo by vás více informací o současné situaci na hypotečním trhu? Do našeho online porovnání zadejte objem částky, kterou si chcete půjčit a my vám najdeme nabídky hypoték přímo na míru. Výhodou našeho porovnání je i asistence hypotečního specialisty, který vám poradí, jaké mají jednotlivé banky podmínky a která je vhodná pro váš typ nemovitosti a pro vaši finanční situaci.

[maxbutton id="38" text="Porovnejte nabídky bank" ]

Úrokové sazby hypoték 2020

Jaké úrokové sazby nyní banky nabízí? V přehledné tabulce uvádíme příklady bank a nejnižší úrokové sazby, které v rámci svých hypotečních úvěrů teď v listopadu umožňují.

ZDE MÁ BÝT TABULKA

Zdroj: www.hypoindex.cz

Jak této situace využít?

Koronavirová pandemie hypoteční trh v objemu poskytnutých úvěrů překvapivě negativně neovlivnila. Podle České bankovní agentury (ČBA) je letošní rok v dokonce rekordní.

Názor odborníka: „Letošní rekordně vysoké objemy jsou dány ne kusy, ty nejsou nijak mimořádné, ale primárně cenami nemovitostí. Ty spíše stagnují, v horším případě jdou nahoru, čímž stoupá i průměrná výše hypotéky. Zájem o hypotéky přitom setrvává, za což mohou zejména nízké úrokové sazby a také zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ uvedl pro Hypoindex hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Nižší úrokové sazby se v budoucnu už pravděpodobně nedočkáme, pokud tedy plánujete nákup bytu nebo domu, nyní je na to nejlepší doba.

Ideální čas je i na zafixování si zlevněné úrokové sazby na co delší období. Hypoteční specialisté doporučují fixovat si hypotéky na dobu 5, 10 i 15 let. Díky fixaci bude klient vůči případnému zdražování v budoucnu imunní.

Některé banky dokonce opět začaly nabízet dobu splácení až 40 let, více si můžete přečíst v našem článku Hypotéka na 40 let.

Jak jsou na tom ceny nemovitostí?

Pro zájemce o koupi nemovitosti jsou důležité nejen úrokové sazby hypoték 2020, ale rovněž cena domů a bytů. Navzdory koronavirové krizi, v Praze stále mírně rostou nejen ceny bytů v novostavbách, ale i starších domech. Očekává se, že bude růst cen nemovitostí pokračovat.

Skutečné ceny prodaných bytů 2020

V přehledné tabulce zjistíte, na kolik v průměru vyjde nákup m2 nemovitosti v krajských městech ČR.

ZDE MÁ BÝT TABULKA

Zdroj: Deloitte Real Index Q2 2020

Pozitivní zprávou je, že v některých městech se ceny nemovitostí ustálily na určité hladině, nebo dokonce zlevnily. Ceny bytů přestaly zdražovat například v Brně. Ceny domů začaly zase zlevňovat v některých menších městech ve Středočeském kraji.

Cenový pokles nemovitostí lze pozorovat i v dalších oblastech České republiky. Všeobecně se vztahuje na byty v méně atraktivních lokacích a panelových domech.

Ještě se vám budou hodit... informace v těchto dalších článcích:

* Vše, co jste chtěli vědět o hypotékách, ale báli se zeptat
* Jak vysokou mzdu potřebujete pro schválení hypotéky?

Sdílet článek

Související články