Menu

Úvěrová kalkulačka a vše, co o ní potřebujete vědět!

Aktualizováno dne 15.3.2022

V posledních měsících banky i stavební spořitelny hlásí rekordní zájem o úvěry. V první polovině roku se zvýšil zájem Čechů zejména o úvěry na bydlení, lidé se totiž bojí růstu úroků, růstu inflace i ztráty zaměstnání. Úroková kalkulačka je pro ně možností, jak najít tu nejlepší nabídku na trhu.

Úvěrová kalkulačka a vše, co o ní potřebujete vědět!
10 minut čtení
Půjčky

Plánujete si i vy vzít úvěr, ať už na koupi domu nebo bytu, rekonstrukci, koupi automobilu nebo na vybavení bytu či domu? V tom případě může i vám úvěrová kalkulačka poskytnout velké množství cenných informací. Co všechno se díky úvěrovým kalkulačkám, které můžete snadno vyplnit na internetu, dozvíte? Jaká je aktuálně průměrná výše úroků? Jaké faktory výši úroků ovlivňují? A kolik úvěrů doposud za rok 2021 poskytly jednotlivé spořitelny?

výpočet úroků

Co je to úrok?

V první řadě si pojďme ve zkratce přiblížit, co je to úrok. Úrokem se rozumí finanční odměna za půjčení peněz, která tvoří nejvýznamnější část celkových nákladů na úvěr. Výše úroků je vyjádřená úrokovou sazbou, nejčastěji se můžete setkat s tím, že je úroková sazba vyjádřena v procentech za rok. V případě spoření nebo investování můžou úroky také vyjadřovat připsané zhodnocení.

rodinný rozpočet

Co ovlivňuje výši úroku?

Na výši úroků má vliv celá řada faktorů. V první řadě se jedná o typ půjčky, přičemž rozlišujeme půjčky účelové (hypotéky, překlenovací úvěry, úvěry ze stavebního spoření) a půjčky neúčelové (klasická spotřebitelská půjčka, rychlá půjčka a kontokorent). Platí, že účelové půjčky nabízejí nižší sazby než půjčky bez účelu. Na výši úroku má samozřejmě vliv také výše půjčky, doba splatnosti a bonita klienta, kterou může ovlivnit sám žadatel. Při dobré pracovní morálce totiž můžete dosáhnout na podstatně výhodnější úrok než dlužníci, kteří své závazky neplatí včas a řádně.

Na výši úroků má samozřejmě vliv také aktuální ekonomická situace a odvíjí se i od toho, kolik je zájemců o danou půjčku a jaký úrok nabízí konkurence.

hypotéka

Jaká je aktuální průměrná úroková sazba hypoték?

Úrokové sazby se v posledních měsících neustále zvedají, zatímco v srpnu roku 2021 činila úroková sazba 2,32 %, v záři stoupla na 2,43 %. Předpokládá se, že i v dalších měsících budou sazby i nadále růst a na konci letošního roku se mohou podle odborníků reálně pohybovat okolo 3,5 % při pětileté fixaci. Vyšší sazby samozřejmě vedou k vyšším měsíčním splátkám.

Tip! Stačí pouze pár kliknutí. Vyzkoušejte naši hypoteční kalkulačku a porovnejte tak aktuální nabídky bank na trhu.

Porovnej hypotéky

nové bydlení

Je možné úrokovou sazbu snížit?

Výši úroku není možné měnit po dobu fixace, ta je nejčastěji na 1, 2, 3, 5 nebo 6 let. Po skončení této doby však můžete půjčku refinancovat, tedy přejít k jiné bance, která nabízí výhodnější úrokovou sazbu. V případě, že máte více úvěrů, můžete úrok snížit také díky takzvané konsolidaci, která sloučí všechny vaše úvěry do jednoho, a každý z úvěrů vás tak vyjde levněji.

Tip! Refinancováním hypotéky můžete ušetřit desítky tisíc korun. Náš online srovnávač vám ukáže, která banka vám nabídne nejvýhodnější podmínky.

Najděte nejvýhodnější refinancování

kreditní karta

Úvěrová kalkulačka: Jaké informace vám poskytne?

Ať už uvažujete o tom, že si úvěr vezmete nebo ho už máte a chcete mít o svých penězích dokonalý přehled, jistě oceníte některou z úvěrových kalkulaček dostupných na internetu, která vám poskytne celou řadu informací. Každá z kalkulaček je však trošku jiná a poskytuje jiné informace, proto je dobré projít si jich více. Co se díky úvěrové kalkulačce dozvíte?

Nově čerpaný úvěr

  • Jakou maximální částku vám banka půjčí.
  • Srovnání cen hypoték.
  • Nabídku možných slev jednotlivých bank.
  • Výpočet měsíční splátky z úvěru.
  • Kolik zaplatíte za celou dobu trvání úroku.
  • Splátkový kalendář po jednotlivých splátkových obdobích rozdělených na úroky a umoření splátky.
  • RPSN.

Probíhající úvěr

  • Kolik už jste z půjčky zaplatili.
  • Kolik z daných peněz dostala banka na úrocích.
  • Kolik vám ještě zbývá zaplatit.

Tip! Hledáte nejvýhodnější půjčku vám šitou na míru? Ať už jste nezaměstnaný či na mateřské vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček:

Půjčka online a ihned

Co je to RPSN?

Jak už jsme uvedli výše, díky úvěrové kalkulačce se dozvíte výši RPSN. RPSN se rozumí roční procentuální sazba nákladů, do které jsou kromě úrokové sazby zahrnuty i všechny poplatky v podobě poplatku za sjednání úvěru, za správu úvěru, za vedení úvěrového účtu, za pojištění schopnosti splácet a za finanční převod. Jednoduše řečeno, díky RPSN zjistíte, kolik za půjčku opravdu přeplatíte.

nové auto

Kolik úvěrů v roce 2021 banky poskytly?

Důkazem toho, že zájem o úvěry mezi lidmi roste, je skutečnost, že banky jen do konce července poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun, což tvoří 99 % objemu úvěrů za celý rok 2020. V tabulce níže zjistíte, kolik úvěrů poskytly jednotlivé stavební spořitelny v roce 2020 a v roce 2021.

  Počet poskytnutých úvěrů v roce 2020 Počet poskytnutých úvěrů v roce 2021
ČSOB Stavební spořitelna 10 596 12 371
Modrá pyramida 7 088 9 444
Raiffeisen stavební spořitelna 5 285 6 950
MONETA Stavební spořitelna 1 597 2 188

Úvěrová kalkulačka je velmi cenným pomocníkem, pokud si plánujete vzít úvěr. Kromě toho, že se díky ní dozvíte výši úroků, poskytne vám také cenné informace o tom, kolik zaplatíte za dobu trvání nebo zjistíte maximální částku, kterou vám banka půjčí. V neposlední řadě díky úvěrové kalkulačce můžete snadno srovnat nabídky jednotlivých bank a zvolit nejvýhodnější nabídku.

 

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…