Menu

Virtuální baterie: Co to je a k čemu ji budete potřebovat?

Aktualizováno dne 13.10.2022

Domácí solární elektrárna může pomoci zoptimalizovat náklady na elektrickou energii. Zvlášť pokud ji využíváte k vytápění domu a ohřevu užitkové vody. Přebytečnou energii, kterou vyrobí, můžete skladovat v akumulátoru. Nebo je výhodnější virtuální baterie?

Virtuální baterie: Co to je a k čemu ji budete potřebovat?
10 minut čtení
Energie

S růstem cen elektrické energie vzrostla také poptávka po alternativních zdrojích elektřiny i úsporných systémech vytápění. Kombinují se fotovoltanické elektrárny na střeše domu s tepelným čerpadlem nebo třeba i s vytápěním pomocí klimatizace. Nicméně výroba elektřiny pomocí FVE má značné výkyvy. V letních měsících jí často bývá daleko více, než zvládneme spotřebovat. K jejímu uskladnění může sloužit domácí akumulátor (baterie) nebo virtuální baterie.

solární farma

Co to je virtuální baterie?

To čemu říkáme virtuální baterie, je služba dodavatele energie. Nemáme fyzickou baterii doma někde v technické místnosti, ale u dodavatele elektrické energie máme otevřenou službu virtuální baterie. Můžeme si ji představit třeba jako účet, na kterém nám poskytovatel elektřiny eviduje, kolik přebytečné energie jsme si k němu uložili na horší časy a také jak ji pak čerpáme.

solání panely na paneláku

Jak funguje virtuální baterie?

V době, kdy máme přebytek elektřiny z domácí FVE, ji můžeme pouštět do distribuční sítě. A jakmile máme naopak větší spotřebu, než vyprodukujeme, můžeme si ji vzít zpět. Odpadají náklady na pořízení drahé domácí baterie k FVE. Na druhé straně zlevní se nám jen silová elektřina (v nízkém i vysokém tarifu). Distribuci a stálou platbu dodavateli musíme platit. Navíc platíme ještě poplatek za využití služby, resp. pouštění elektřiny do sítě.

Pozor! Virtuální baterie nezajistí nezávislost na dodavateli elektrické energie. I když máte ve virtuální baterii uložen dostatek energie, v případě výpadku dodávek elektřiny se k ní nedostanete. Toužíte-li tedy po nezávislosti, podívejte se na systémy s fyzickou baterií s dostatečnou kapacitou.

solární energie

Kdo poskytuje virtuální baterii?

V současné době poskytují službu virtuální baterie dva největší hráči na trhu s elektrickou energií. Je to společnost ČEZ (název produktu je Elektřina pro soláry) a společnost E.ON (název produktu je Virtuální baterie). Dříve to byla také zkrachovalá Bohemia energy nebo Yellow.

solární pole

Kdo může virtuální baterii využívat?

Virtuální baterie je určena pro všechny, kteří jsou připojeni k síti a zároveň nepotřebují licenci. Je jedno zda se jedná o fyzické nebo právnické osoby. Podmínkou je, že musí mít FVE do 10 kWp. Tedy výkon fotovoltanické elektrárny nesmí překročit 10 kW ve špičce.

solární panely na střeše

Virtuální baterie – srovnání možností na českém trhu

Pokud se vám produkt virtuální baterie líbí, máte možnost volit mezi dvěma poskytovateli na trhu – ČEZem a E.ONem. Nad touto volbou doporučujeme přemýšlet ještě před tím, než někomu zdáte stavbu fotovoltanické elektrárny. E.ON totiž virtuální baterii poskytuje pouze s instalací FVE.

1.) Virtuální baterie E.ON

Baterie je určena pro FVE do 10 kWp, kterou instalovala společnost E.ON. Minimální kapacita je 1 MWh a může být automaticky navýšena jednou za rok na začátku cyklu. Cyklus pro vybírání a ukládání energie začíná 1. dubna a trvá 12 měsíců.

U E.ONu se platí za každou započatou MWh 588 Kč, tj. 49 Kč/měsíc, až do kapacity 4 MWh. Zde má E.On nastaven skokový nárůst poplatku na 499 Kč/měsíc. Nevyužitá kapacita baterie propadá a začíná se s ukládáním znovu. Velkou nevýhodou je velice komplikované počítání poplatků, které se mění s každou MWh až do skokového nárůstu u 4 MWh. Mezi 4 a 6 MWh je virtuální baterie v podstatě nevýhodná.

2.) Elektřina pro soláry ČEZ

Opět je určena pro zákazníky s FVE bez licence a do výkonu 10 kWp. ČEZu už ale nezáleží na tom, kdo FVE na střechu domu instaloval. Jednodušší je také počítání poplatku. Je zde základní poplatek a stálý plat za využití baterie. Celkově to ročně vyjde zhruba na 1 096 Kč.

Tip! Pokud nejste zákazníkem E.ON ani ČEZ budete muset změnit dodavatele elektřiny. Stačí zadat několik údajů o vás a vaší domácnosti, my se o zbytek postaráme:

Začněte se změnou dodavatele

solární energie

Srovnání Virtuální baterie E.ON a Elektřiny pro soláry ČEZ

Podívejte se na přehledné srovnání všech podmínek, cen a poplatků služby virtuální baterie.

Srovnávaný parametr Virtální baterie E.ON Elektřina pro soláry ČEZ
Max. výkon připojené FVE 10 kWp 10 kWp
Licence Bez licence Bez licence
Podmínka instalace FVE Pouze pro FVE instalované společností E.ON Bez podmínek
Smlouva Min. na 1 rok Min. na 3 roky
Roční poplatek 0 Kč 1096 Kč
Poplatek za čerpanou kapacitu baterie 588 – 1497 Kč/MWh 0 Kč/MWh
Skutečná cena za MWh 588 – 1497 Kč/MWh Od 110 Kč/MWh

Výhodnost virtuální baterie je tedy diskutabilní, a pokud chcete skutečně ušetřit, je dobré důkladně zvážit, který produkt zvolíte a jak velkou kapacitu baterie budete čerpat. Další možností je výstavba FVE se zabudovanou baterií. Zde je vyšší cenová náročnost, ale na druhé straně také menší závislost na dodavateli elektrické energie.

Tip! Výstavbu domácí fotovoltanické elektrárny můžete financovat z hypotéky, úvěru ze stavebního spoření, nebo klasické půjčky. S částí mohou pomoci i dotace. Podívejte se, na co si dát pozor a jak funguje úvěrová kalkulačka:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.