Menu

Práce z domova: 15 tipů, jak si zpříjemnit home office

Aktualizováno dne 16.1.2023

Kvůli koronavirovým opatřením řada firem přistoupila k režimu práce z domova, neboli home office. Mnozí zaměstnanci si takový způsob spolupráce nemůžou vynachválit, jiní si však stěžují na to, že se z domova nemůžou soustředit. Poradíme vám, jak váš výkon práce co nejvíce zefektivnit a celý režim ještě více zpříjemnit.

Práce z domova: 15 tipů, jak si zpříjemnit home office
20 minut čtení
Životní styl

Pokud se vaší každodenní kanceláří stal váš byt, můžete se těšit ze spousty výhod. Práce z domova umožňuje úsporu času, který jste dříve věnovali cestě do zaměstnání. Nevýhodou je domácí prostředí, které může vést k horšímu soustředění na pracovní výkon. Sesbírali jsme rady od těch, kteří mají s home office mnohaleté zkušenosti. Freelanceři a remote pracovníci radí, jak si zpříjemnit home office a zvýšit vaši produktivitu.

Tipy, díky kterým bude práce z domova efektivnější!

domácí kancelář

1.) Vyhraďte si prostor, který bude sloužit pouze na práci

Je vhodné vyhradit si pro váš pracovní výkon určitou část místnosti, která bude sloužit pouze pro výkon vaší práce. Z psychologického hlediska si tak oddělíte práci od zábavy a váš mozek si zvykne na to, že na daném místě se jenom pracuje. Mnozí freelanceři skutečně potvrzují, že v přesně vyhrazeném prostoru na práci měli mnohem méně rušivých myšlenek, než když pracovali z náhodného místa v bytě (například z gauče nebo kuchyně).

Tip! Potřebujete si na přestavbu části domu na kancelář, kancelářský nábytek nebo nový počítač půjčit peníze? Nejdříve doporučujeme porovnat aktuální nabídky různých finančních institucí a ujistit se tak, že vyberete skutečně tu nejlepší. Porovnání zvládnete do minuty zde:
Najděte nejlepší půjčku

pracovní stůl

2.) Zařiďte si vhodně váš pracovní stůl

Klíčem k úspěchu je rovněž vhodné uspořádání vaší pracovní plochy. Jak si zajistit pracovní stůl, u kterého budete podávat ty nejlepší výkony?

  • Mějte prázdnou desku stolu. Na stole by měl být pouze váš počítač a nic jiného. Všelijaké papíry, propisky, těžítka a jiné zbytečnosti budou odvádět vaši pozornost. Pokud pro výkon vaší práce potřebujete nějaké papírové dokumenty, mějte je uložené v zásuvce vašeho stolu a vytahujte je jen tehdy, když je budete skutečně používat.
  • Odstraňte zbytečné podněty z vašeho zorného pole. Zauvažujte i nad vhodným umístěním vašeho pracovního stolu. Psychologové totiž přišli na to, že přílišná přehlcenost prostoru má negativní vliv na vaše soustředění. Tudíž stůl umístěný naproti poliček, přetékajícími nespočtem sošek, obrázků a vyšívaných deček nebude pro home office tím nejlepším řešením. Naopak skvěle se vám bude soustředit naproti prázdné zdi nebo u okna.
  • Zapřemýšlejte nad světlem. Při výkonu zaměstnání byste měli mít dostatek přirozeného denního světla. Dejte si ovšem pozor na umístění stolu k oknu, orientovanému na jih, protože sluneční záření zhorší viditelnost vašeho monitoru. Ideální je umístit stůl k oknu v místnosti, orientované na sever nebo západ, anebo postavit stůl dál od okna.

Věděli jste, že... si můžete vhodný stůl pro práci z domova pořídit i přes cashback a dostat část peněz za nákup zpět? Cashbacky na pracovní stoly teď najdete například na:
* Designovynabytek.cz - 10 % z nákupu zpět
* Expondo.cz - 7 % z nákupu zpět
* Bonami.cz - 3 % z nákupu zpět

rozvrh práce

3.) Práce z domova a plánování 

Abyste dosáhli maximální efektivnosti, udělejte si vždy na začátku pracovní doby rozpis denních aktivit. Při rozvrhu buďte co nejkonkrétnější - například si rozepište: „Od 9:00 do 11:30 budu pracovat na úkolu 1, pak si dám 40 minut na oběd a od 12:10 budu pracovat na úkolu 2, na který od 15:00 navážu úkolem 3.“

domácí cvičení

4.) Zařaďte do vašeho dne pohyb

Práce z domova umožňuje to, co běžně v kanceláři dělat nemůžete, a to jsou pohybové aktivity. Určitě to udělejte, protože pohyb na čerstvém vzduchu rapidně zvýší vaši produktivitu. Dopřejte si třeba pětiminutovou procházku poblíž domu, nebo si zacvičte při otevřeném okně. Uvidíte, jak se vaše soustředění zlepší.

Home office neboli práce z domova jako novodobý pracovní režim vám dává jedinečnou příležitost, jak se vymanit z kancelářského stylu života. Určitě víte, jak je sedavý způsob práce nezdravý. Díky pohybovým přestávkám to můžete změnit a udělat něco zdravého pro vaše tělo.

Tip! Pokud neholdujete běhání v místním parku, ale máte doma dostatečné prostory, můžete zauvažovat i o koupi rotopedu nebo eliptického trenažeru. I tyto přístroje seženete přes cashback. Podívejte se třeba na:
* inSPORTline.cz - až 3,5 % z nákupu zpět
* Electronic-star.cz - 3 % z nákupu zpět

home office

5.) Při práci z domova seďte pohodlně

Se správnou péčí o vaše tělo jde ruku v ruce i zdravé sezení. Zapamatujte si pravidlo pravých úhlů (tzn. 90°). V tomto stupni by měly být ohnuté vaše ruce v loktech, a rovněž kolena. K tomu vám dopomůže vhodná ergonomická židle. Dlouhodobým sezením na kuchyňské židli nebo dokonce na gauči si způsobíte bolesti zad. Pokud ergonomicky tvarovanou židli nemáte, určitě si ji pořiďte - její cena začíná už na 2000 Kč. Lepší je investovat tuto částku, než mít kvůli nevhodnému sezení zničená záda.

Tip! Chybí vám potřebné kancelářské vybavení? Neriskujte problémy s pohybovým aparátem. Vhodné ergonomické židle a stoly můžete získat až s 90% slevou. Prozkoumejte aktuální slevy a slevové kupóny.

home office

6.) Dlouhé úkoly nejdříve

Doporučujeme náročnější a delší úkoly naplánovat na dopoledne, a menší úkoly (vyřizování emailů nebo úkoly na pár minut) nechat na odpoledne. Takový přístup má většina profesí v tzv. remote režimu. Podle lednové statistiky firmy Indeed.com jsou nejlepšími pozicemi na práci z domova (seřazeno od horších po nejlépe placené): 

  • Překladatel/ka na volné noze
  • Grafik/čka
  • Učitel/ka
  • Spisovatel/ka nebo copywriter/ka na volné noze
  • Účetní
  • Digitální marketér/ka
  • Provozní manažer/ka
  • Technical Support Engineer
  • Obchodník/obchodnice
  • Copywriter/ka pro medicínské odvětví
  • Projektový/á manažer/ka
  • Registrovaná zdravotní sestra
  • Application Developer
  • Software Engineer

online manažer

7.) Povolejte na pomoc online manažery

Pokud vám jednotlivé úkoly trvá vypracovat příliš dlouho, zkuste být sám sobě manažerem. K tomu vám dopomůžou užitečné online nástroje, díky kterým budete vaši práci lépe organizovat.

  • Toggl vám bude měřit čas, strávený na jednotlivých úkolech.
  • Freedom umožňuje vypnout váš přístup na Facebook, Instagram a další zábavní weby, takže se nebudete zbytečně rozptylovat.
  • Trello slouží k přehledu o vašich vypracovaných úkolech. Můžete tak přehledně vidět, kolik jste toho za daný týden vlastně udělali.
  • Jira je nejlepší pro simultánní práci interních a externích pracovníků.
  • Monday.com operuje ve vizuálním módu barevného označování, které vyhovuje především ne tolik technicky orientovaným profesím.

online konference

8.) Dodržujte dresscode

Freelanceři upozorňují na jeden nešvar, a tím je práce v příliš ležérním oblečení. Asi tušíte, že při práci v pyžamu nebo županu žádných závratných výsledků nedosáhnete, protože se váš mozek automaticky přepne do líného režimu. Neříkáme, abyste pro práci v obýváku zvolili kostýmek a boty na podpatcích, ale třeba pohodlné džíny a slušivá halenka či košile dokážou váš pracovní výkon rapidně zlepšit.

práce z domu

9.) Namotivujte se hudbou

Na YouTube najdete spoustu hudebních kompilací, které vám dopomůžou k lepšímu soustředění. Do vyhledávače zadejte klíčová slova typu „focus music,“ „concentration music“ nebo „creative music.“ Vyjede vám nespočet kompilací, složených z hudebních skladeb, napomáhajících soustředění. Výhodou je i to, že tyto hudební mixy trvají klidně i hodinu či dvě, tudíž nemusíte každých pět minut přepínat písničku.

sociální sítě

10.) Vypněte Facebook a Instagram

Největšími zabijáky produktivity bývají právě sociální sítě. Na minutu si třeba odskočíte na Facebook nebo Instagram, ani s nenadějete a už si píšete s několika kamarády o tom, jak je ten home office těžký. Při pracovní činnosti si tyto sociální sítě zakažte a dopřejte si je až po odpracovaném dni jako odměnu.

pracovní telefonát

11.) Naplánujte si telefonáty na jeden čas

Občas si budete potřebovat zatelefonovat s vaším nadřízeným, kolegy či obchodními partnery. Potíž spočívá v tom, že po takovém hovoru vám bude trvat delší dobu, než se zase vrátíte do svého pracovního tempa. Pokud vás přes den čeká více hovorů, snažte se je všechny naplánovat hned po sobě, a ne na různé části dne.

Tip! Zdá se vám, že platíte příliš za telefonáty? Porovnejte aktuální nabídky mobilních operátorů. Možná budete i překvapeni, kolik ušetříte. Porovnej tarify 

relax po práci

12.) Striktně si oddělte váš volný čas

Abyste předešli vyhoření, nenechte si zasahovat do vašeho volného času. Dejte si třeba pravidlo „po šesté mám padla, děj se co děj.“ Pokud jste za daný den nestihli nějaký úkol, raději si další den ráno o hodinu přivstaňte, než abyste jej doháněli po večerech. Pevně stanovený čas na odpočinek po práci vám pomůže předejít pocitu frustrace a vyhoření.

práce večer

13.) Otestujte své biorytmy

Každý člověk je nastavený jinak a zatímco někdo je nejproduktivnější v brzkých ranních hodinách, jiný dosahuje nejlepšího výkonu kolem poledne, nebo v odpoledních hodinách. Pokud se špatně soustředíte, možná bude problém ve špatném čase na práci. Pokud máte flexibilní pracovní dobu, zkuste svou pracovní činnost naplánovat na různé denní doby a vyzkoušet si, kdy se vám nejlépe pracuje. Pokud tuto možnost nemáte, zkuste si nejvýznamnější úkoly naplánovat na dobu, kdy se soustředíte nejlépe, a jednodušší povinnosti udělat v době, kdy váš mozek ještě není plně nastartovaný.

zdravá strava

14.) Zvolte vhodnou stravu

Zařaďte do vašeho jídelníčku potraviny, které mají prokazatelný vliv na soustředění a paměť.

  • Ořechy dodávají mozku potřebné živiny a mají vliv na lepší paměť a kreativitu.
  • Ovoce a zelenina zvýší objem vaší denní energie, takže si budete připadat svěžejší.
  • Řepa zlepšuje proudění krve do mozku, což se projeví na lepším soustředění a pocitu vitality.
  • Mořské ryby jako je například losos nebo tuňák jsou plné omega3 mastných kyselin, které přispívají ke kvalitní výživě mozku.

Rovněž vám doporučíme, ať se vyhnete příliš vydatným obědům. Při pozření příliš těžkého jídla se dostaví postgastronomická únava. Určitě to znáte z vlastní zkušenosti, když si pochutnáte na vydatné svíčkové s pěti knedlíky, a pak jste zralí na „šlofíka.“ Toto není v pracovní době příliš vhodné, proto zvolte raději vydatnou snídani, poté se jděte na pár minut projít ven, a v průběhu pracovní doby sáhněte jen po lehkém obědu (těstoviny, saláty, ryby, atd.).

po práci na pivo

15.) Vyhněte se sociální izolaci

Pokud žijete sami, hrozí vám deprese, způsobená sociální izolací. V důsledku práce z domova vám odpadl každodenní osobní kontakt s kolegy, což představuje výraznou změnu ve vašem životě. Abyste se vyhnuli pocitům osamělosti, posilte naopak vztahy se svými přáteli a příbuznými. Čas od času si dejte s některým z vašich přátel dostaveníčko u piva nebo při procházce v parku. S těmi, kteří žijí v jiném městě, buďte aspoň v kontaktu prostřednictvím Skype.

Dnešní doba může být pro leckoho těžká, a proto buďte vašim přátelům oporou. Pomozte jim nejenom s pocity osamělosti, ale i s finančními problémy, které nastaly v českých domácnostech během zdražování. Vaši přátelé mohou začít s úsporami na běžných životních nákladech, jako je například elektřina, plyn, povinné ručení a další služby.

Tip! V rámci našeho programu Doporuč a získej můžete svým kamarádům doporučit naše online porovnání cen a získat za to peněžní provizi, kterou si poté s přáteli můžete rozdělit. Kamarád tedy ušetří na nějaké službě, kterou stejně běžně využívá a ještě si navíc vydělá.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.