Menu

Změna dodavatele plynu

Aktualizováno dne 1.12.2021

Topíte, ohříváte vodu nebo vaříte na plynu? Už Vás nebaví pravidelné roční nedoplatky? Skoncujte se zbytečným utrácením tisíce korun ročně navíc. Čím dříve změníte Dodavatele zemního plynu, tím dříve začnete šetřit a v zimě se nebudete bát zatopit. Dodavatele zemního plynu si může každý vybrat sám.

Jak jednoduše změnit Dodavatele zemního plynu?

Změna dodavatele plynu
6 minut čtení
Plyn

1. Spočítejte si, zda se změna Dodavatele vyplatí

Snažíte se zredukovat náklady Vaší domácnosti? Změnou  Dodavatele jste na správné cestě. V současné době se na trhu se zemním plynem pohybuje několik desítek tradičních i alternativních Dodavatelů. Jak zjistit která nabídka je dlouhodobě výhodná? Zapomeňte na zdlouhavé procházení ceníků a složité výpočty pro zjištění konečné ceny za zemní plyn.
Svou úsporu si jednoduše a rychle spočítáte v našem kalkulátoru zemního plynu. Kolik za energie platíte svému stávajícímu Dodavateli a kolik můžete ušetřit přechodem ke konkurenci se dozvíte jednoduše a rychle. Stačí jen pár kliknutí.

2. Dejte svému stávajícímu dodavateli červenou

Pokud jste si vybrali nového Dodavatele zemního plynu, máte polovinu práce za sebou. Zbytek za Vás udělá nový Dodavatel. Na základě plné moci, která dnes již standardně bývá součástí nové smlouvy, Váš nový Dodavatel vypoví smlouvu u stávajícího Dodavatele zemního plynu. Chcete-li si výpověď zařídit sami, stačí vyplnit formulář o ukončení odběru (který naleznete zdarma ke stažení na www stránkách jednotlivých Dodavatelů). Řádně vyplněnou výpověď lze zaslat doporučeně na sídlo společnosti. Vše můžete také vyřídit osobním odevzdáním výpovědi na podatelnu jakékoliv z poboček.

3. Výpovědní lhůta

I když můžete změnit Dodavatele plynu každého půl roku, přednost mají ustanovení Vaší stávající smlouvy o sdružených službách dodávky zemního plynu. Obvyklá výpovědní lhůta u smluv na dobu neurčitou činí zpravidla 3 měsíce. Někteří Dodavatelé na základě upravených vlastních Všeobecných obchodních podmínek stanovují výrazně delší výpovědní lhůtu, proto si tento údaj dohledejte  a překontrolujte ve svých smluvních podmínkách.
Zvýšenou pozornost je třeba věnovat smlouvě na dobu určitou (většinou na 24 měsíců). V tomto případě je potřeba dát výpověď 3–6 měsíců před jejím vypršením (opět v závislosti na Všeobecných obchodních podmínkách jednotlivých společností), jinak se Vaše smlouva automaticky prodlouží na stejné období nebo převede na smlouvu na dobu neurčitou.

NOVINKA !

Novela energetického zákona přináší odběratelům zemního plynu, v rámci ochrany jejich práv, možnost jednostranně odstoupit od smlouvy o sdružených službách dodávky zemního plynu se stávajícím Dodavatelem. Děje se tak v době, kdy Váš stávající Dodavatel zvýší ceny zemního plynu nebo dojde ke změně Všeobecných obchodních podmínek. V tomto případě je doba trvání výpovědi zkracuje na 1 měsíc. Tyto změny je povinen každý Dodavatel energií ohlásit nejpozději 30 dnů přede dnem jejich účinnosti na svých webových stránkách. Zákazník má tak právo odstoupit od smlouvy nejpozději 10 dnů před zvýšením cen nebo před změnou Všeobecných obchodních podmínek. Jestliže Dodavatel neupozorní zákazníka písemně o chystající se změně, je zákazník oprávněn odstoupit od smlouvy do 3 měsíců od data účinnosti zvýšení cen či změny Všeobecných obchodních podmínek.

4. Smlouva o sdružených službách dodávky elektrické energie

Vybrali jste si nového Obchodníka se zemním plynem? Říkáte si, co dál je potřeba udělat? Celý proces pro Vás zdarma zprostředkujeme. Stačí vyplnit on-line formulář. Obratem Vám zašleme na e-mailovou adresu všechny potřebné dokumenty společně se vzorem k vyplnění. V případě jakýchkoliv dotazů a nejasností se na nás můžete obrátit prostřednictvím e-mailu (info@porovnej24.cz), kontaktního formuláře na našich internetových stránkách nebo zákaznické linky (810 80 00 80).
Podpisem standardní tzv. smlouvy o sdružených službách dodávky zemního plynu jste učinili veškeré kroky potřebné z Vaší strany. Jedinou smlouvou totiž budete mít zajištěno připojení odběrného místa, distribuci i dodávku zemního plynu. Na základě plné moci za Vás veškeré doprovodné záležitosti vyřídí již nový Dodavatel zemního plynu (včetně ukončení odběru u stávajícího dodavatele – viz bod 2).

5. Zahájení odběru od nového dodavatele

Samotná změna dodavatele je podle zákona zdarma.
Po uplynutí výpovědní lhůty a řádném ukončení odběru zemního plynu (tedy před zahájením dodávky plynu u nového Dodavatele) dostanete od původního Dodavatele tzv. ukončovací fakturu neboli vyúčtování za odebrané množství zemního plynu. O zahájení dodávek Vás zpravidla bude informovat nový Dodavatel. Po obdržení prvního ročního vyúčtování za elektrickou energii od nového Dodavatele si pro jistotu zkontrolujte, zda všechny údaje odpovídají sjednaným podmínkám.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…