Menu

Chcete výhodnou půjčku? Není problém, pokud nejste v registru dlužníků

Aktualizováno dne 16.10.2016

Statistiky jsou neúprosné. Více než 700 tisíc Čechů je zapsáno v registru dlužníků, které využívají banky i nebankovní instituce k prověření žadatelů o úvěr. Ne všichni uvedení jsou však chronickými dlužníky. Do registru se dostanete i ve chvíli, kdy neuhradíte jednu splátku úvěru včas. „Záznam v registru je problém, protože nejenže komplikuje, ale i zdražuje jakýkoli další úvěr, který byste si chtěli vzít,“ říká analytik bankovního trhu Porovnej24 Michal Koubek.

spoření

půjčka-úvěr   Srovnat půjčky

Chcete výhodnou půjčku? Není problém, pokud nejste v registru dlužníků
5 minut čtení
Půjčky

Více jak 700 tisíc Čechů je zapsáno v dlužnickém registru. A nejde zdaleka jen o malé dluhy krátce po splatnosti. Průměrný dluh se pohybuje kolem 75 tisíc korun. Dobrou zprávou je alespoň to, že celkové procento dlužníků v poslední době klesá.

„V registru mají však záznam i lidé, kteří se třeba i z nedbalosti opozdili se splátkou hypotéky nebo jiného typu úvěru. Případně úhrady energií. Nemusí jít o klasické neplatiče. To, že ale nezaplatili třeba i jednou včas, se však s nimi již povleče,“ říká Michal Koubek.

TIP: Srovnat Půjčky během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Podle něj však věc není tak „tragická“, jak by se mohlo na první pohled zdát. Při žádosti o další úvěr banky i nebankovní instituce zkoumají, jak moc se klient uvedený v registru dlužníků provinil. Zda se skutečně jen opozdil v případě jedné splátky, nebo je chronickým neplatičem.

„Historie klienta ovlivňuje to, za kolik mu banka nebo nebankovní instituce půjčí peníze. Lepší podmínky vždy dostane ten, který v minulosti splácel řádně a včas. A to se týká i všelijakých bonusů, které mohou zlevnit půjčky o tisíce i desetitisíce korun. Záleží na její výši,“ vysvětluje Koubek.

Problémem avšak je, že podle statistiky Solus, která vede registr dlužníku, takřka každý dvanáctý dospělý Čech má u banky, operátora nebo třeba u dodavatele elektřiny či plynu dluh po splatnosti. Celkem Solus eviduje, jehož prostřednictvím data sdílejí největší firmy v Česku – banky, mobilní operátoři nebo energetické firmy zhruba 700 tisíc občanů s dluhem po splatnosti. Celkový dluh evidovaný v registru se přitom pohybuje kolem 50 miliard korun. Průměr na jednoho dlužníka tak vychází zhruba na 75 tisíc korun. Je to dáno tím, že v registru jsou banky i další úvěrové společnost a mezi dluhy tak jsou i nesplácené úvěry.

„Do takzvaného negativního registru jsou zapsaní lidé, kteří dluží minimálně 30 dnů po splatnosti, většinou však ještě déle. Firmy totiž do registru dlužníky zapisují nejčastěji až po neuhrazení tří po sobě jdoucích splátek, telekomunikační operátoři pak při prodlení trvajícím minimálně tři měsíce od data splatnosti faktury," vysvětluje Koubek.

To, že do registru se může dostat prakticky kdokoli, ukazuje, že minimální dluh, který se do Solusu zapisuje, je 500 korun.

„Kdo si chce ověřit, zda má v negativním registru Solus záznam, může si z něj objednat výpis. Zaslání poštou vyjde na něco málo přes dvě stovky, prostřednictvím SMS je to levnější. Když pomáháme našim klientům se sjednáním pro ně té nejvýhodnější půjčky, vždy se jich ptáme, zda jsou vedeni v registru či nikoli. Pokud jsou, znatelně to znevýhodňuje podmínky, za kterých půjčku mohou získat. Pokud ji vůbec získají,“ dodává Koubek.

TIP: Nejlevnější Půjčky najdete zde

V Česku dále fungují Bankovní a Nebankovní registr klientských informací (BRKI a NRKI), v nichž údaje o svých klientech a jejich úvěrech sdílejí banky a úvěrové společnosti. Na těchto registrech je pak v Česku nadále napojen Centrální registr dlužníků, který se snaží vytvořit dojem oficiálně uznávaného registru, ale banky ani jiné úvěrové společnosti výpisy z něj údajně neberou vážně. Ve všech registrech je však možné za předem stanovených podmínek zpracovávat údaje o spotřebitelích i bez jejich souhlasu. Registry slouží firmám k posouzení spolehlivosti a platební morálky případných klientů.

Získejte levnější povinné ručení a ušetřete až 75 % z běžné ceny!

SPOČÍTAT

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…