Menu

15 tipů, kde letos strávit Vánoce na horách

Aktualizováno dne 4.11.2021

Vánoce na horách mají své nezaměnitelné kouzlo. Kdo nezažil, nepochopí. Východ slunce nad zasněženými vrcholky hor předčí máloco. Snad všichni milovníci lyžování a zimních sportů obecně proto doufají, že letošní zimní sezóna bude ve srovnání s tou loňskou po stránce pandemických opatření jednodušší.

15 tipů, kde letos strávit Vánoce na horách
17 minut čtení
Cestovní pojištění

Lyžařská střediska už se začínají předhánět ve svých vánočních nabídkách. A že je z čeho vybírat. Každé z nich se snaží poskytnout zákazníkům něco originálního. Ať už jde o snowparky, freeriding, heli skiing, wellness nebo nákupy. Zajímá vás, která místa jsou vhodná pro rodiny s dětmi a kam naopak vyrazit s partou? Chcete vědět, kde si zaručeně užijete prvotřídní Vánoce na horách a na co se můžete těšit v bezkonkurenčních horských lokalitách u nás i v zahraničí? To vše se dozvíte v našem článku.

Kouzlo Vánoc na horách

Vánoce na horách jsou prostě jiné. Kdo miluje zimu, jistě si užije atmosféru některé z horských oblastí. Velkou výhodou je také to, že máte větší šanci si užít Vánoce na sněhu místo na blátě. V některých destinacích vám bílé Vánoce i zaručí.

Jsou Vánoce na horách drahé?

To záleží samozřejmě na tom, kam vyrazíte. Menší střediska u nás doma i v zahraničí jsou většinou levnější a dostupnější třeba pro rodiny s dětmi. Obecně platí, že čím vyšší je nadmořská výška, tím více za Vánoce na horách zaplatíte. Nejvýše položená střediska v Alpách vám sice nabídnou první poslední, zároveň si za to ale naúčtují vyšší cenu.

Tip! Pokud si chcete na Vánoce na horách půjčit, zastavte se nejdříve v našem porovnávači nabídek finančního trhu. Některé instituce totiž nabízí i 0% úrok!

Najděte nejvýhodnější půjčku

1.) Špindlerův mlýn, Krkonoše

Je naše nejznámější a nejnavštěvovanější horské středisko, které se pyšní 27 kilometry sjezdovek a jedním z nejlepších snowparků u nás. Vánoce jsou tu hodně rušné. Pokud vás omrzí sjezdovky, vyrazit můžete na 4 kilometry dlouhou sáňkařskou dráhu nebo třeba na brusle. Navíc ani noční život ve Špindlu vás nezklame, je totiž vyhlášený množstvím restaurací, barů a klubů.

Špindlerův mlýn, Vánoce 2021:

Nejste si úplně jistí, co byste na Vánoce ve Špindlu dělali? Podívejte se na vybrané akce a nabídky hotelů:

  • Vánoční wellness, Wellness Hotel Astra Superior
  • Štědrovečerní večeře, Hotel Lenka
  • Vánoce s Krakonošem, Harmony Club
  • Bílé Vánoce na Stohu, Hotel Stoh
  • Tradiční Vánoce, Hotel Lesana

2.) Deštné, Orlické hory

Lyžařské středisko v Deštném nepatří k těm největším. Je ale překvapivě praktické. Možná právě proto je velmi populární u rodin s dětmi. Vše je tu blízko a k tomu si tu vaše ratolesti mohou užít dětskou lyžařskou dráhu se sněhovými boulemi a hračkami. Deštnou prochází také několik pravidelně upravovaných běžeckých tratí, které navazují na dalších bezmála 150 kilometrů.

Orlické hory, Vánoce 2021:

Zajímá vás, jak si nejlépe užít Vánoce v Orlických horách? Podívejte se na naše tipy:

  • Vánoce v Babiččině údolí
  • Vánoce v roubence

Tip! Možná jste nevěděli, že můžete drahé ubytování na horách vyřešit přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Speciálně na horách se to vyplatí! Cashbacky na ubytování teď najdete na:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Hotels.com - až 4 % z nákupu zpět

3.) Karlov, Jeseníky

Ski Aréna v Karlově patří k největším a nejmodernějším v Jeseníkách. V klidném prostředí druhého největšího pohoří u nás je k dispozici 14 sjezdovek v délce 12 kilometrů. Vyhlášené je tu také noční lyžování. Pokud chcete strávit Vánoce v moravských horách, Karlov je jasná volba.

Jeseníky, Vánoce 2021:

Stejně jako v Orlických horách i v Jeseníkách si můžete užít Vánoce v Roubence, ale také během:

  • Vánoční wellness, Penzion Pepovka
  • Vánoční wellness a lyžovačka, Hotel Kamzík

4.) Velké Karlovice, Beskydy

Skiareál Razula je sázkou na jistotu pro rodiče s dětmi a také začátečníky, přesto si tu díky 4 sjezdovkám různých obtížností přijdou na své i zkušenější lyžaři. Mají tu také perfektní sáňkařskou louku a za zmínku stojí i 30 kilometrů běžkařských tratí.

Beskydy, Vánoce 2021:

Ani Beskydy nezůstávají s vánočními oslavami pozadu - kromě standardu v podobě vánoční večeře si zde užijete i:

  • Vánoční wellness a štědrovečerní lyžovačka, Spa hotel Lanterna
  • Vánoční raut a Štěpánská zábava s živou hudbou, Hotel Mesit
  • Animační program pro děti a štědrovečerní večeře, Hotel Duo
  • Štědrovečerní večeře a Štěpánská zábava, Hotel Petr Bezruč

5.) Špičák, Šumava

Jde o jednu z nejlepších lokalit ke sjezdovému lyžování na Šumavě s 5 sjezdovkami a řadou dětských a cvičných lyžařských hřišť a také snowparkem. Tento k rodinám velice přátelský areál skvěle doplňuje obří restaurace alpského typu jen pár metrů od vleků. Tady máte vše na jednom místě. Vánoce na horách tu strávíte v opravdovém pohodlí.

Šumava, Vánoce 2021:

Vánoční pohodu si na Šumavě můžete vychutnat v některém z následujících hotelů:

  • Vánoční wellness, Hotel Svatý Tomáš
  • Vánoce na Lipně, Hotel Na Jezeře
  • Vánoční večeře, EA Horský hotel Hájenka

Tip! Přemýšlíte o Vánocích na horách, ale ještě nemáte úrazové pojištění? I když necháte lyže doma a pojede si jen zarelaxovat, určitě doma nenechávejte úrazové pojištění. Na horách máte mnohem větší riziko úrazu.

Již od 160 Kč měsíčně

6.) Jasná, Nízké Tatry, Slovensko

Jasná je největší lyžařské středisko na Slovensku a patří také k těm největším ve střední Evropě. Nabízí 49 kilometrů dokonale upravených sjezdovek. Na vrcholky okolních hor vás pohodlně vyveze 30 lanovek a to včetně 15 místné kabinové lanovky, která vás vezme až na vrcholek k freeridovým oblastem. Pro Vánoce s přáteli je to opravdu skvělá destinace.

Nízké Tatry, Vánoce 2021:

Zajímá vás, co si pro vás připravily hotely v Nízkých Tatrách? Zde je několik příkladů:

  • Vánoční rekreační pobyt, Avena Relax Hotel
  • Slavnostní vánoční večeře, zážitková gastronomie a wellness, Wellness Hotel Chopok
  • Vánoce s termálním bazénem, Hotel Sorea Máj

Tip! Pokud se chystáte na svátky na Slovensko, mohly by se vám ještě hodit naši další průvodci:

* 15 nejkrásnějších míst Slovenska
* Cesta na Slovensko autem: Kolik stojí dálnice a na co si dát pozor?

7.) Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry, Slovensko

Ve vysokotatranském středisku v Lomnici najdete nejdelší slovenskou sjezdovku v délce 5 kilometrů. Tatranská Lomnica je totiž nejvýše položené lyžařské středisko na Slovensku. Areál s celkově 12 kilometry sjezdovek je skvěle zařízený pro rodiny s dětmi. Nabízí tu dětský park a samozřejmě také lyžařskou školu. Užít si tu můžete také řadu kvalitních tratí pro běžky.

Vysoké Tatry, Vánoce 2021:

Ježíšek se letos zastaví i v těchto hotelech, které připravují tématické večery a skvělé akce:

  • Pravé Tatranské Vánoce, Grand Hotel Bellevue
  • Pohádkové Vánoce v Tatrách, Kontakt Wellness Hotel
  • Vánoční Gala večeře a wellness, Hotel Fis

8.) Nassfeld, Karnské Alpy, Rakousko

Lyžařská oblast, která je nejmodernějším střediskem v Korutanech nabízí 110 kilometrů sjezdovek s dokonalými horskými panoramaty, ke kterým lyžaře vyveze 30 lanovek a vleků. Na nedalekém jezeře Pressegg si můžete i zabruslit. Díky své poloze na pomezí Itálie, Rakouska a Slovinska si tu přijdou na své také milovníci dobrého jídla a pití.

Tip! Než vyrazíte do rakouských Alp, nezapomeňte si s sebou přibalit cestovní pojištění! To nejvýhodnější získáte porovnáním nabídek trhu - stačí zadat několik detailů:
cestovní pojištění od 7 Kč/den

9.) Hintertux, Hintertuxský ledovec, Rakousko

Lyžování na ledovci je jistě originální způsob, jak oslavit Vánoce na horách a to především pro mladší a více dobrodružné jedince. Čeká na vás 85 kilometrů sjezdovek. Sněhové podmínky jsou tu absolutně bez chybičky, vždyť se tu také lyžuje celoročně. Svátky si v Hintertuxu užijí především nároční lyžaři.

Hintertux, Vánoce 2021:

V Rakousku na Vánoce rozhodně o hladu nebudete. K tomu navíc místní hotely servírují i pompézní dekorace, které se budou vyjímat nejen na vašem Instagramu. Zkuste:

  • Nezapomenutelné vánoční veselí, Hotel Neuhintertux
  • Vánoční Gala večeře a wellness, Alpinhotel Berghaus
  • Vánoční večeře a lampionový průvod, Ferienhotel Aussicht

Tip! Na dovolené v Rakousku byste ještě mohli využít:

* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku
* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?

10.) Zermatt, Walliské Alpy, Švýcarsko

Centrum luxusu a jistě nejznámější lyžařské středisko Švýcarska. Na lyžování pod majestátným Matterhornem se jen tak nezapomíná. Nabízí totiž okolo neuvěřitelných 350 kilometrů sjezdovek. Jedna z lanovek vozí lyžaře až do výšky 3 900 metrů nad mořem. Vyzkoušet si tu můžete 17 kilometrů dlouhý sjezd s převýšením téměř 2 300 metrů.

Pro milovníky adrenalinu je v Zermattu k dispozici také vrtulník, který létá s lyžaři do lanovkami nepřístupných freeridových oblastí. Svátky jsou tu obzvláště kouzelné. Zermatt ve vánočním kabátě nemá mezi horskými destinacemi konkurenci.

Zermatt, Vánoce 2021:

Švýcarsko nikdy nezklame! Kromě dechberoucí přírody a parádního prašanu si tu na Vánoce můžete ještě užít:

  • Vánoce s místním maskotem - beránkem Wollim, Pfarrkirche St. Mauritius
  • Vánoční Gala večeře, Grand Hotel Zermatterhof

11.) Jungfrau, Bernské Alpy, Švýcarsko

Patří jistě k cenově dostupnějším lyžařským oblastem ve Švýcarsku. Přestože jsou tu tratě všech úrovní, některé ze sjezdovek vedou po opravdu strmých svazích. Vyžívat se v rychlém sjezdu? V tom případě si oblast Jungfrau opravdu zamilujete. Navíc se tu dají najít místa se zajímavě členitým terénem, která jsou vhodná k freeridingu. Další z dostupných aktivit je například ledolezení po zamrzlých vodopádech.

Jungfrau, Vánoce 2021:

Hora Jungfrau, přezdívaní Vrcholem Evropy má rozhodně co nabídnout:

  • Vánoční Jungfrau Express
  • Zimní pohádka a slavnostní 5chodová večeře, Hotel Victoria-Jungfrau

12.) Arabba Marmolada, Dolomity, Itálie

Vánoce v Itálii mají nezapomenutelnou atmosféru. Pokud se je rozhodnete strávit ve stínu ledovce Marmolada, čeká na vás 62 kilometrů opravdu vysoko položených sjezdovek, ke kterým vás vyveze 27 lanovek a vleků. Typickou italskou pohostinnost si můžete užít v některé z mnoha restaurací a barů.

Arabba, Vánoce 2021:

Nedivte se, když 24. prosince potkáte na sjezdovce soba na lyžích - turisté si v Dolomitech totiž umí svátky řádně užít.

  • Vánoční lyžovačka a večeře, Hotel Garni Excelsior
  • Vánoční wellness, Hotel Grifone

13.) Passo del Tonale, Rétské Alpy, Itálie

Tady vás lanovky vyvezou až do výšky přes 3 000 metrů. K dispozici je tu 70 kilometrů sjezdovek a přepravu zajišťuje 30 lanovek. Lyžařské středisko Tonale vás překvapí svojí přívětivostí k začínajícím a středně pokročilým lyžařům. Snowboardisty jistě zláká snowpark situovaný ve 2 000 metrech nad mořem.

Tip! Chcete letos strávit Vánoce v Itálii, ale ještě nevíte přesně kde? Pomůžeme vám s výběrem.

14.) Berchtesgaden, Bavorské Alpy, Německo

Lyžařská oblast v Berchtesgadenu patří k těm cenově dostupnějším v zahraničí. Vhodná je pro rodiny s dětmi a to především díky svým nenáročným sjezdovkám a velkému množství cvičných vleků a dětských parků. Navíc Vánoce v Německu jsou nám velmi blízké. U našich západních sousedů se v tomto čase budete cítit jako doma.

Berchtesgaden, Vánoce 2021:

Pravou vánoční atmosféru si vychutnáte při návštěvě následujících míst:

  • Vánoční trhy, město Berchtesgaden
  • Wellness Vánoce, Hotel Kempinski

15.) Les Trois Vallées, Savojské Alpy, Francie

Jde o možná až megalomanský lyžařský komplex vytvořený propojením 3 středisek s více než 600 kilometry sjezdovek, z nichž nejdelší má 12 kilometrů. Lyžuje se tu až ve 3 300 metrech. Pokud vyrazíte oslavit Vánoce do Francie, jistě si užijte i místní kuchyni. A i o zábavu tady budete mít postaráno. V oblasti je nepřeberné množství barů, klubů a samozřejmě také nejrůznějších obchodů.

Les Trois Vallées, Vánoce 2021:

Nezapomenutelný zážitek si v tomto čase odnesete z jedné z 11 Michellinských restaurací jako je například:

  • Le Cheval Blanc
  • La Bouitte
  • Le Chabichou

Je jisté, že ať už se rozhodnete pro české nebo zahraniční horské destinace, Vánoce na horách vás jistě nezklamou. Na výběr je toho opravdu hodně. Horská střediska se předhánějí ve vymýšlení nejrůznějších aktivit a zážitků. Rozhodnete-li se strávit Vánoce na horách, nudit se rozhodně nebudete.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…