Menu

Do Česka míří 5G síť. Jak změní naše životy?

12.2.2020

Možná jste slyšeli o tom, že se u nás chystá zavedení páté generace bezdrátových systémů zvaná 5G síť. Co je vlastně tato technologie zač, v čem nám zlepší životy a jaká rizika jsou s ní spojena?

Do Česka míří 5G síť. Jak změní naše životy?
12 minut čtení
Telefonování

Síť budí rozporuplné názory napříč společností. Technologičtí nadšenci se jí nemůžou dočkat a těší se na bleskovou rychlost internetu, holografické hovory a další vymoženosti, které jsme si zatím dovedli představit jen ve sci-fi filmech. Mnozí lidé jsou však skeptičtější a obávají se negativních dopadů na naše zdraví. V tomto článku se na tuto chystanou technologickou novinku zaměříme podrobněji.

Co je 5G síť?

Jedná se o mobilní síť páté generace, která umožňuje mnohem rychlejší stahování a odesílání dat. Pro koncové uživatele bude mít hlavně přínos v bleskové rychlosti internetu. Některé zdroje uvádějí, že rychlost internetu by se měla zvýšit desetinásobně oproti dnešním standardům.

V současné době se používají sítě třetí a čtvrté generace (3G a 4G). Zajímavé je, že 5G síť tyto generace nenahradí, ale bude fungovat společně s nimi.

Mobilní sítě prošly od 80. let výrazným rozvojem. Podívejme se na to, co uměly jednotlivé generace sítí.

5G síť

Co konkrétně umí 5G síť oproti předchozím generacím?

  • Rychlé připojení. Jak už jsme zmínili, uživatel se dočká rychlejšího internetu, což se projeví na stahování, kvalitnějším streamování živého obsahu a vyšší kvalitě videohovorů. O kolik bude internet v rámci této nové sítě rychlejší znázorňuje tento konkrétní příklad. Za jak dlouho se stáhne soubor o velikosti 12 Gb přes 4G a 5G síť?

  • Internet věcí. Ještě větší nadšení budí technologie zvaná internet věcí, neboli IoT. Síť páté generace umožňuje přenos dat mezi přístroji, které budou umět komunikovat jak s člověkem, tak mezi sebou. Toto už je v současné době možné, ale 5G síť sníží latenci přenosu informací, tzn. přístroje mezi sebou budou komunikovat rychleji a bezchybněji.

Představte si, že se vracíte vymrzlí domů a díky IoT se propojíte s vaším bytem, kde se spustí topení, rozsvítí světla, napustí vana a zapne kávovar. Když vkročíte do dveří, přivítá vás příjemné teplo a vůně čerstvě připravené kávy. IoT bude časem zacházet ještě mnohem dál - například ráno si nastavíte budík na 7 hodin, abyste stihli ranní poradu v práci. Během večera vám však šéf napíše, že se porada odkládá o dvě hodiny později. Pokud si e-mail nezobrazíte, váš telefon se propojí s vaší mailovou schránkou a posune budík na pozdější dobu, abyste nemuseli vstávat zbytečně brzy. IoT by měl v budoucnu umět i sledovat potraviny ve vaší ledničce. Když některé z nich dojdou, automaticky objedná a koupit nové, přičemž bude umět i porovnat ceny a vyhledat ty nejlepší slevy.

Internet věcí bude mít využití i v mnoha odvětvích.

Například ve zdravotnictví by mohlo dojít k většímu rozvoji telemedicíny, neboli poskytování lékařské péče na dálku. Díky tomu by mohl lékař pomoct lidem, kteří jsou daleko od něj (například v odlehlých venkovských oblastech nebo v rozvojových zemích).

IoT bude mít silné využití i v zemědělství, kde bude možné zavlažování půdy a kontrola stavu plodin na dálku. Rovněž v dopravě se díky této technologii očekává snížení počtu dopravních nehod prostřednictvím samořídících aut. Tato síť je totiž schopna díky své bleskové rychlosti reagovat zhruba 250 krát pohotověji, než člověk. Znamená to, že takové auto okamžitě zareaguje na vzniklý problém a snaží se ho vyřešit.

  • Holografické hovory. Možná znáte ten pocit zklamání, když si chcete nutně popovídat s někým, kdo je daleko, a Skype se každou chvíli seká a obrazový přenos je nekvalitní. 5G síť umožní nejen kvalitnější obraz, ale dokonce si danou osobu zhmotnit v prostoru. Na loňském festivalu v Karlových Varech proběhl první holografický hovor na našem území. Zástupci firmy Vodafone tam převedli do 3D podoby Milana Zíku, víceprezidenta této firmy.

Zdroj: Novinky.cz

Tip! Nechcete, aby vám ušly novinky, které pro vás připravují operátoři? Na naší stránce vám poskytneme aktuální porovnání nabídek od různých poskytovatelů mobilních služeb (těch klasických i virtuálních). Věděli jste, že volat a používat internet můžete už od 250 Kč měsíčně? Najít výhodnější tarif

Technické výhody a nevýhody 5G sítě

Mohlo by se zdát, že díky této technologii budou naše životy jednodušší a harmoničtější. Mobilní síť má však i řadu nevýhod, které bude potřeba vychytat. Například zmíněné holografické hovory nebudou běžně dostupné koncovým uživatelům, protože jsou datově velmi náročné.

Jaké technické výhody a úskalí jsou spojeny s touto technologií?

Výhody Nevýhody

Internet věcí

Umožní komunikaci mezi jednotlivými přístroji.

Horší průchodnost překážkami

Frekvence této sítě nejsou příliš vhodné pro průchod pevnými překážkami (například zdmi, stromy). Bude tudíž nutné vybudovat hustější síť vysílačů.

Rychlost internetu

Zvýší kvalitu přenášeného zvuku a obrazu, zlepší se uživatelský komfort

Dražší elektronika

Telefony, umožňující 5G připojení jsou poněkud drahé. Dá se však očekávat, že v budoucnu bude v této oblasti větší konkurence, což stlačí ceny 5G telefonů na nižší úroveň.

Nízká latence

Umožní bezpečnější dopravu, rychlejší reakce v průmyslu, zdokonalení komunikace mezi přístroji v chytré domácnosti.

Nákladnost

Budování síťové infrastruktury bude finančně velmi náročné.

Kdy bude síť 5G v Česku?

V České republice bychom mohli být na zavedení technologie připraveni tento nebo příští rok. Klíčovým momentem pro zavedení je plánovaná aukce kmitočtů. Český komunikační úřad vyhlásí aukci kmitočtů 700 MHz a 3,4 až 3,6 GHz. Co tento exoticky znějící pojem znamená? Český komunikační úřad nabídne operátorům určitá pásma, na kterých můžou vystavět 5G sítě. Operátoři budou tato pásma dražit. Český komunikační úřad si od aukce slibuje, že by mohla na český trh přilákat čtvrtého operátora.

Aukce však byla oddálena kvůli rezignaci ředitele ČTÚ Jaromíra Nováka. Důvodem byla snaha ministerstva průmyslu a obchodu o změnu podmínek aukce. Zatím není známý přesný termín aukce, ale odhaduje se na červen 2020.

V tomto roce budou operátoři testovat 5G sítě v pěti českých městech: v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Plzni, Jeseníku a Bílině. Obyvatelé těchto měst pocítí vliv sítě ve svém každodenním životě. Například v Karlových Varech si budou moct vyzkoušet speciálního digitálního průvodce, který je informuje o zajímavých památkách v okolí. V Bílině se zavede moderní kamerový systém a v Ústí nad Labem bude zasíťováno 27 kilometrů silnic.

5G síť

Škodlivost 5G sítí

V souvislosti s touto novou sítí se objevily obavy, zda je bezpečná pro zdraví lidí. Mezi lidmi koluje řada domněnek, týkajících se třeba toho, že 5G sítě způsobují rakovinu, narušují lidské DNA a způsobují nespavost a deprese. Některé spekulace dokonce naznačují negativní vliv na přírodu - kvůli 5G sítí prý umírají včely a ptáci.

Co na to odborníci? Tyto obavy zatím nebyly vědou potvrzeny ani vyvráceny. Pravdou však je, že kvůli horší průchodnosti pevnými překážkami bude potřeba nainstalovat více vysílačů. Některé spekulace naznačují, že by to mohlo vést ke zvýšené elektromagnetické frekvenci (EMF). Ta by mohla u citlivějších jedinců způsobit bolesti hlavy, nespavost a pocity malátnosti.

S tím souvisí syndrom elektromagnetické hypersenzitivity. Tento termín byl poprvé popsán před 25 lety pro popis příznaků, které některé skupiny lidí pociťovaly. Byl proveden průzkum v bytech těchto lidí a zjistilo se, že intenzita elektromagnetické frekvence dosahuje velmi nízkých, až zanedbatelných hodnot. Světová zdravotnická organizace (WHO) se tomuto tématu věnuje už dlouhou dobu a podporuje různé výzkumy, zaměřené na to, zda elektromagnetická frekvence má vliv na lidské zdraví. Žádný z těchto výzkumů však nepotvrdil škodlivost. Odborníci tudíž předpokládají, že syndrom elektromagnetické hypersenzitivity je spíš soubor psychosomatických příznaků. Tzn. lidé ví, že jsou kolem nich bezdrátové sítě, a vsugerují si, že je pobolívá hlava nebo že cítí slabost.

Žádná z odborných studií tudíž negativní vliv na zdraví nepotvrdila. Netvrdíme, že 5G sítě jsou zcela nezávadné (je možné, že negativní vliv sítí na zdraví se může povrdit až po několika letech jejich používání). Ovšem zřejmě to nebude tak ožehavý zdravotní problém, jak se mnozí lidé obávají.

Je důležité si uvědomit, že příchod každé nové technologie vždy vyvolal u lidí obavy z dopadu na jejich zdraví. Když v 19. století došlo k rozvoji železniční sítě, lidé měli obavy, že vlak bude mít negativní vliv na člověka. Obávali se, že rychlost tohoto dopravního prostředku je tak vysoká, že člověku se při jízdě budou utlačovat vnitřní orgány. Rovněž věřili, že hluk vlaku dokáže zabíjet dobytek, pasoucí se kolem železničních tratí.

Český telekomunikační úřad se v brzké době začne zabývat nejčastějšími obavami a mýty, týkajících se 5G sítí a uvádět je na pravou míru. Lidé můžou psát své obavy a dotazy na e-mail 5ghoax@ctu.cz. Český telekomunikační úřad si od toho slibuje, že lidem více přiblíží téma této nové technologie a zbaví je jejich zbytečných obav.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…