Menu

9 tipů, jak ušetřit při studiu na vysoké škole

Aktualizováno dne 5.8.2021

Opět se blíží čas, kdy se studenti bažící po nových vědomostech (doufejme) budou vracet do akademického prostředí univerzit. Dobře, uznáváme, že spousta z nich baží i po jiných věcech, jako jsou třeba studentské večírky a zábava. Ovšem dřív, než vašemu synátorovi či dceři přibude titul před jménem, vám poradíme, jak kvůli studiu na vysoké škole neprodřít rodinný rozpočet a jak ušetřit na jídle, dopravě, učebnicích, aj.

9 tipů, jak ušetřit při studiu na vysoké škole
17 minut čtení
Spoření

Studentský život nebývá nejlevnější a v těch dražších městech se měsíční náklady na vysokoškoláka šplhají i přes 10 000 Kč. A to nepočítáme případné školné. Ovšem záleží na tom, jakým životním stylem váš študák žije - úsporný člověk může mít i o několik tisíc nižší rozpočet než hýřivec, obědvající každý den v jiné restauraci a trávící víc času v nákupním centru než nad knihami. Dejte vašemu potomkovi přečíst tento článek, díky kterému  se dozví, jak ušetřit a zkrouhnout své životní náklady na polovinu.

bydlení na koleji

1.) Jak ušetřit na bydlení?

Bydlení na koleji

Nejlevněji vychází bydlení na koleji. Měsíční náklady na tuto klasickou variantu studentského žití se pohybují v rozmezí od 2500 do 3500 Kč na osobu, pokud se jedná o sdílený pokoj. V Praze a Brně se cena zvyšuje s vaší snižující se ochotou bydlet v panelákové králíkárně – až kolem 6000 na měsíc.

Stipendium na ubytování

Nezapomeňte si také každý rok žádat o stipendium na ubytování. Čím dále od kolejí máte hlášen trvalý pobyt, tím spíše peněžní příspěvek dostanete. Nejvyhledávanější jsou stipendia na ubytování u těchto českých univerzit:

Privát

Rovněž můžete zauvažovat o privátu. Když budete mít štěstí a sejde se vás na jeden byt dost, můžete hodit kolejní řád za hlavu a užívat si volnějšího režimu s podobnými nebo i menšími měsíčními výdaji.

Tip! Myslíte na vysokoškolské vzdělání roky předem a chcete si na něj naspořit? Než se rozhodnete pro některý ze spořicích účtů, doporučujeme je nejprve porovnat zde:
Porovnej spořicí účty

kolejní menza

2.) Jak ušetřit na vysoké škole za jídlo?

Kolejní menza

Máte-li možnost, stravujte se v kolejní menze. Cena se ve větších městech odvíjí od kvality a množství jídla, nicméně průměrný oběd, kterého se relativně zdravě najíte, stojí kolem 45 korun. V některých krajských městech však nebývá vždy na výběr a utratit musíte kolem 60 Kč i tak ale ušetříte.

Domácí strava

Přes den mezi přednáškami, kdy nemáte čas na vlastní výrobu pochutin, je pravidelné požívání oběda v menze dobrým řešením. Když si pak uvaříte sami večeři, dostáváte se v oboru šetření o úroveň výš. Tím vařením se ovšem nemyslí čínská polévka a párek (o vaření piva nemluvě). Na internetu existuje nespočet levných a zdravých receptů.

Nákupy ve slevách

Suroviny nakupujte v supermarketech známých pravidelnou týdenní sprchou slev. Existují servery sdružující informace o všech slevách ve městě napříč všemi prodejnami (Porovnej24.cz, Kupi.cz a další). S krosnou a promyšleným nákupním seznamem tak můžete vniknout i do několika z nich a srazit výdaje za jídlo na minimum.

Chytré nákupy

A konečně, zkuste omezit nákup potravin, které k životu nepotřebujete. Nestaňte se závislými na energy-drinku, chipsech a celkově mlsání, které moc perlí, lepí nebo šustí. Nekupujte si obložené bagety, drahé limonády a latté za 80 korun, a pokud se bez nich neobejdete. Obdarujte je puncem vzácnosti a dejte si je jen v pátek nebo když si to zasloužíte. Uvidíte, jak tímto způsobem ušetříte.

Tip! Chcete vyzkoušet ten nejlevnější styl stravování? Zkuste sdílené vaření. Bydlíte-li na privátě s dobrými kamarády, kteří celkem obstojně vaří, máte napůl vyhráno. Domluvte se, že nakoupíte suroviny společně a každý den připraví jídlo do krabiček někdo jiný. Částka na nákup surovin se tak rozdělí mezi větší množství lidí a na jednoho člověka tak vychází velmi nízká suma.

na kole do školy

3.) Ušetřete na dopravě

Doprava vlastními silami

Nejlevnější způsob přepravy je samozřejmě kolo. Jestliže jste s ním nevylétli z rodinného hnízda nebo chcete jedno speciálně do města, kde studujete, kupte si nějaké z bazaru a nechte si ho za pár stovek odborně seřídit a zkontrolovat. Hlavně brzdy.

Jak ušetřit na MHD?

Další levnou variantou je městská hromadná doprava. Pakliže musíte absolvovat více než pár jízd týdně, určitě se vyplatí měsíční nebo roční časová jízdenka, na kterou máte jako student velmi výhodnou slevu. Není-li to opravdu nutné, nekupujte si elektronické jízdenky přes mobil. Není nic otravnějšího, než platit za služby operátora každý měsíc jinou a vždy vyšší částku než obvykle.

univerzitní knihovna

4.) Jak ušetřit za učebnice?

Univerzitní knihovna

Až vám vyučující jednotlivých předmětů nadiktují dlouhý seznam literatury, bez které údajně nedožijete konce semetru, ať vás ani nenapadne běžet do knihkupectví. Řekneme vám tajemství - knihy na vysoké škole nakupuje jen pár zbohatlíků. Ostatní studenti s běžnými příjmy si vyřídí členství v univerzitní knihovně, kde lze drtivá většina studijních materiálů získat.

Burzy učebnic

Co neseženete v knihovně, to koupíte za zlomek ceny na burzách učebnic, které se na začátku školního roku konají téměř na všech školách.

Elektronická verze

Další zbytek učebnic je dohledatelný v elektronické podobě na Ulozto.cz či studijním portálu Primat.cz. Běžný student za semestr koupí maximálně dvě až tři knihy, a to ještě v knihkupectví využije studentské slevy. A tím se dostáváme k dalšímu bodu, který vám zajisté zvedne náladu.

Tip! Pokud vám nezbyde jiná možnost než knihy nebo učebnice koupit nové, využít můžete i cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na učebnice teď najdete například na:

* KnihyDobrovsky.cz - až 20 % z nákupu zpět
* Booktook.cz - 3 % z nákupu zpět
* Nejlevnejsi-Knihy.cz - 6 % zpět z nákupu

studentská karta

5.) Studentské slevy

Studentský průkaz ISIC

Do 26 let a se zaplacenými 350 Kč můžete být nositeli studentského průkazu ISIC, díky kterému se vám otevře svět slev. Ty se většinou týkají kulturního vyžití, zlevněného zboží v e-shopech a dopravy. Díky této magické kartě se občas dostanete do kina i za 20-40 Kč.

Pokud jde o další kulturu, za zlevněné vstupné se dostanete do více než stovky hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav, v létě si zas užijete sníženého vstupného na většině hudebních festivalů. Slevy se vztahují i na muzea, galerie a divadlo.

Seznam aktivně zapojených eshopů a hlavně jejich aktuální nabídka slev se mění jako počasí, doporučujeme ji proto sledovat svépomocí na webu isic.cz.

Další spousta slev-lákadel se týká různých výhodných menu ve fast-foodech a restauracích, kam je s omezeným rozpočtem radno chodit spíše za odměnu než pravidelně. Ale jednou za čas – proč ne? Všeobecně nejoblíbenější jsou tyto studentské slevy:

  • ISIC menu za 99 Kč v salaterii UGO
  • až 30% sleva na vybrané produkty na webu Alza.cz
  • studentský tarif s neomezenými daty, voláním a sms od Vodafonu

Evropská karta mládeže EYCA

EYCA je vhodná pro všechny mladé ve věku od 5 do 30 let a lze ji uplatnit na cestování, kulturu, dopravu, ubytování, stravování, nakupování i sportovní aktivity v 38 evropských zemích. Roční členství vás vyjde na 100 Kč a mezi nejoblíbenější slevy patří:

  • 20% sleva na únikové hry v Endorfin World
  • studentské vstupné v Cinema City
  • 10% sleva na cestování vlaky a autobusy RegioJet a Student Agency

studentská skupina

6.) Univerzitní studentská skupina na Facebooku

Uzavřená burza

Taková skupina totiž občas funguje jako uzavřená burza, kde vládne solidarita, a iluze zúčastněných o možnosti osobního obohacení jsou dávno vymýceny. V nabídce bývají:

  • studijní materiály a učebnice starších ročníků
  • použité nástroje a pomůcky (dle zaměření studia)
  • před koncem a na začátku akademického roku nabídky výhodného spolubydlení
  • použitý nábytek

Užitečné tipy

Kromě koberce za pár korun či učebnic za hubičku se zde můžete dostat k užitečným studentským tipům. Zjístíte třeba, že profesor Látal je na zkoušce ďas, ale pokud jdete v předtermínu, je jako mílius. Nebo že céčkový předmět Problémy současného světa je vlastně jen promhraná úterní hodina, na které hipstersky vypadající profesor pronáší vzletné fráze o nastolení míru. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu, kde si na céčkové předměty posvítíme více.

univerzitní fotbal

7.) Jak ušetřit za volnočasové aktivity?

Céčkové předměty

Je zřejmé, že studentský život není jen o úmorném šprtání na zkoušky, proloženém studentskými večírky. Je potřeba nějak zaplnit čas mezi tím. Ovšem drahé členství ve fitku nebo kurzovné na lekce abstraktní malby způsobí, že nebudete mít ani na párek v rohlíku. Existuje kompromis mezi zajímavými koníčky a nízkými peněžními výdaji. Odpověď se skrývá v céčkových předmětech a univerzitních sportech.

Každá univerzita nabízí céčkové předměty, které jsou spíše doplňkem k vašemu studijnímu plánu a které většinou slouží jako zpestření studentova volného času. Můžete tak navštěvovat širokou škálu kurzů od lekcí osobnostního rozvoje až po hodiny španělštiny či divadelního kroužku.

Univerzitní sportovní klub

Pokud bažíte po sportovním vyžití, vyřiďte si členství v univerzitním sportovním klubu. Výše příspěvku se pohybuje mezi 500 až 1000 Kč za rok a můžete tak pravidelně navštěvovat několik sportovních programů, od fotbalu až po horolezectví.

Tip! Také vybavení do sportovního klubu pořídíte přes cashback. Nejoblíbenější obchody v tomto směru jsou:

* BezvaSport.cz - až 8 % z nákupu zpět
* Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Adidas.cz - 5 % z nákupu zpět

autobus pro studenty

8.) Jak ušetřit na cestě domů?

Slevy u dopravců

Pokud studujete v Praze a vaše rodná víska leží až v Beskydech, cestování se vám dost prodraží. Srazte cestovní výdaje na minimum díky kombinaci slev, které nejrůznější dopravci nabízejí. U Českých drah je to třeba In Carta, u jiných dopravců mají speciální žákovské programy.

Spolujízda

Na škodu není rovněž spolujízda, kdy se s řidičem podělíte o náklady za benzín. Vyzkoušet můžete třeba Bla Bla car nebo různé skupiny na spolujízdu z vašeho kraje.

práce pro studenty

9.) Bez práce nejsou koláče

Flexibilní zaměstnání

Sežeňte si práci. Ne však takovou, která se bude krýt s vašimi přednáškami, nebo bude tak časově náročná, že vám bude komplikovat samotné studium – na hromadění peněz se můžete soustředit až s diplomem v kapse a v současnosti je primární co nejdříve dostudovat (a to nejlépe do doby, kdy za vás poplatky za studium bude stále platit stát). Oblíbené práce tohoto typu jsou:

  • za barem
  • v McDonald's
  • na recepci
  • ve skladu

Práce v oboru

Ideální jsou práce na dohody o provedení práce či pracovní činnosti, sezónní brigády a pracovní smlouvy na částečný úvazek. Velkou výhodou je, když se náplň práce shoduje s účelem vašeho studia.

Porozhlédněte se po profesních stážích nebo třeba účasti v placeném univerzitním projektu. Nejde pak o ztracený čas kvůli vydělávání peněz, kterých se vám nedostává, ale především o praxi, kterou si na rozdíl od skládání uhlí na nádraží můžete napsat do vašeho zatím čistoskvoucího portfolia.

Tip! Nedaří se vám najít levnější školné a chtěli byste si na vzdělání raději půjčit peníze od některé z finančních institucí? Na rozdíly v nabídkách se můžete podívat zde:

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.