Menu

Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?

Aktualizováno dne 4.5.2022

Letošní dovolená bude pro mnoho z nás pod vlivem epidemiologických opatření znamenat pobyt v České republice. Pokud ale pátráte na mapě u blízkých evropských sousedů, zkuste dát šanci Bari v Itálii. Prozradíme vám, proč právě tam.

Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?
15 minut čtení
Cestovní pojištění

Pobřežní turistická města jako Bibione či Lignano znáte, jsou okoukaná a jejich návštěva už vás neláká, nebo se bojíte náporu turistů z Čech, kteří sem při hledání nejbližšího moře vyrazí? Vydejte se autem proto raději více na jih do Bari v Itálii. Nachází se v jižní Itálii, v Apulii, u pobřeží Jaderského moře. Italské Bari rozhodně není malé přístavní městečko, ale město se 400 000 obyvateli, čímž se řadí na druhé místo jihu hned po Neapoli. Dočkáte se zde perfektního koupání, ale i historie a pravé italské atmosféry.

bari itálie

Bari - Itálie pro milovníky historie

Zmínky o městě Bari, tehdy ještě Barium, pocházejí z 1. století před naším letopočtem z doby římské. Tehdy ještě nemělo takový význam, jaký má dnes.

Tip! Před tím, než se vypravíte na cestu do italského Bari, nezapomeňte si s sebou přibalit i cestovní pojištění. To si můžete pořídit pár kliky online. Teď navíc i s připojištěním na COVID-19, které kryje náklady spojené s preventivní karanténou, léčbou a dopravou domů.

Cestovní pojištění od 7 Kč / den

Castello Normanno-Svevo

1.) Pevnost Castello Normanno-Svevo

Ze 13. století potom zůstaly zachovány úžasné stavby jako normansko-švábská pevnost Castello Normanno-Svevo, která se v 16. století přestavěla na palác. Dodnes se zde koná mnoho kultruních akcí.

San Sabino

2.) Katedrála San Sabino

Zachovány zůstaly také křivolaké uličky historického centra z 12. století a mimo jiné i katedrála San Sabino.

palác bari

3.) Palác Sedile dei Nobili

Nejrušnější místo a centrum Starého Města tvoří náměstí Piazza Mercantile s palácem Sedile dei Nobili.

bazilika svatého mikuláše bari

4.) Bazilika sv. Mikuláše

Patronem města je svatý Mikuláš, jehož ostatky jsou uložečny v kryptě bazilika sv. Mikuláše - Basilica di San Nicola. Jedná se o monumentální románskou stavbu, která byla vybudována na troskách byzantského paláce z 11. století.

Věděli jste, že... bazilika s podzemní kryptou jsou otevřené zdarma pro veřejnost. V kryptě jsou dokonce uloženy ostatky světce.

starý přístav bari

5.) Starý přístav

Italské Bari je hlavně známé jako přístavní město. Porto Vecchio (Starý přístav) ve staré městské části Bari Vecchia se nachází na výběžku do Jaderského moře, které bylo dříve jakousi bránou do Evropy, na Balkán a Střední východ.

bari nábřeží

6.) Nábřeží Lungomare

K pěkné procházce se vydejte na jedno z nejdelších nábřeží Itálie. Staré město lemuje nábřeží Lungomare, které přímo vybízí k romantickým procházkám plným pěkných výhledů.

Tip! Při svých italských dobrodružstvích jistě využijete i cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Podívejte se na oblíbené cestovatelské cashbacky:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Flixbus.cz - 5 % z nákupu zpět
* Pelikán.cz - 100 Kč z nákupu zpět

Italské pláže

Italské Bari - koupání a pláže

Při plánování plážové dovolené v Itálii je důležité zohlednit jak teplotu vzduchu, tak teplotu moře. Nejteplejší počasí na Bari zažijete od června do září. V přehledné tabulce níže najdete ale i průměrné teploty během celého roku:

Měsíc Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
leden 12 °C 14 °C
únor 13 °C 14 °C
březen 15 °C 14 °C
duben 18 °C 15 °C
květen 22 °C 18 °C
červen 27 °C 22 °C
červenec 29 °C 25 °C
srpen 30 °C 26 °C
září 26 °C 24 °C
říjen 21 °C 20 °C
listopad 18 °C 17 °C
prosinec 13 °C 15 °C

pláž v bari

1.) Pláže v Bari

Při hledání ideální pláže bude vhodné mít auto. Přímo ve městě Bari bývají pláže přeplněné, nebo soukromé. Přístup bývá hodně kamenitý, takže je k tomu lepší mít boty do vody. Pokud si ale za soukromou pláž připlatíte, nebudete litovat. Dočkáte se příjemné obsluhy a písečných pláží. Za návštěvu také stojí městská písečná pláž Pane a Pomodoro, ke které dojdete lehkou chůzí po promenádě.

bari pláž

2.) Polignano a Mare

S autem se v blízkém okolí dostanete také na krásná místa. Písečnou pláž, která je opravdu krásná, ale obvykle nacpaná k prasknutí, naleznete třeba ve městě Polignano a Mare. Pláž je obklopena skálami, má tak rozhodně své kouzlo i přes množství návštěvníků.

Gargano

3.) Gargano

Při hledání těch pravých italských pláží, vyražte do Gargana, kde si budete moci vybrat z 200 kilometrů písečných pláží, které mají mírný přístup do moře a jemný písek. Pokud ale spíše toužíte po exotice, nechte se inspirovat našimi dalšími tipy na výlety z Bari.

Středozemní moře

Výlety z Bari

Využijte toho, že Bari je přístavní město. Můžete vyrazit na několikadenní plavbu. K dispozici jsou různé okruhy. Můžete se z Bari vydat do italských Benátek, města Urbino, nebo také do chorvatského Dubrovníku. Jiný vás zaveze do Terstu, nebo na Korfu. Obvykle se plavby organizují tak, že se přes noc pluje a přes den jste v daném městě a je na vás, jak si den budete chtít užít - na pláží nebo raději prohlídkou města? Dá se využít i plaveb s českým průvodcem.

Pokud byste ale raději využili možnost jednodenních výletů, projděte si následující tipy:

Alberobello

1.) Alberobello a skřítkovské domky

Při pobytu v Bari je trochu povinnost navštívit město Alberobello, ve kterém se nachází skřítkovské domy zvané Trulli. Domy jsou kruhové a mají kuželovitou střechu a jsou zapsány v UNESCO. Zdi jsou silné 2-5 metrů, chrání tak vnitřek od horka i zimy. Architektonicky jsou zajímavé tím, že jsou stavěné bez malty jen z opracovaných kamenů. V okolí můžete navštívit i krásné jeskyně Castellana.

matera

2.) Skalní město Matera

Při hledání výhledů vyražte do Matery, nejdéle trvale osídleného města na světě. Podle některých vypadá přístaviště jako ze Hry o trůny. Toto město získalo označení města kultury pro rok 2019.

lecce itálie

3.) Barokní Lecce

Milovníci pompézních architektonických stylů nemohou propásnout návštěvu Lecce - hlavního města regionu Apulie. Pokud se projedete vysokorychlostním vlakem z Bari, jeho krásy můžete obdivovat už za 1,5 hodiny.

INTERAKTIVNÍ MAPA!!! Všechna zmíněná místa najdete na naší interaktivní mapě Bari a to včetně adres, kontaktních informací, webových stránek, fotek, atd.

orecchiette

Co ochutnat v Bari?

Bari je místo, kde to žije. Budete se procházet rušnými bulváry s obchody. V Bari navštivte zmrzlinárnu Martinucci. Na zmrzlinu se stojí fronta, a to ne jen tak ledajaká. Zmrzlina je tak dobrá, že je zde zaveden vyvolávací systém. Odeberete si lístek a čekáte, až pípne vaše číslo na infopanelu. Jenže to za to prostě stojí.

Na jídlo je vynikající restaurace La Uascezze. Důkazem jsou opět všudypřítomné fronty. Víno, olivy, šunky, salámy, sýry - vše naservírováno na vašem stole, stačí si vybrat. Při procházkách rušnými bulváry, nebo v jedné z typických jihoitalských kamenných uliček vyzkoušejte typické místní těstoviny orecchiette.

Orientační ceny na Bari:

  • Mléko - 27 Kč
  • Žlutý sýr - 280 Kč/Kg
  • Víno - 136 Kč
  • Rychlé občerstvení - 194 Kč
  • Cappuccino - 33 Kč

Bari Itálie má šanci oslovit většinu turistů - ty, kteří hledají akci a městský život, ty, kteří milují historii i osoby hledající pláže a koupání. Přitom Bari je i pro nás dostupné autem. Z Prahy je cesta dlouhá 1 600 kilometrů a vychází na 16 hodin. Z Brna vychází cesta na 15 hodin a 1 500 kilometrů.

BARI, ITÁLIE A COVID-19

Pohlídejte si veškeré náležitosti, které aktuálně potřebujete v souvislosti s pandemií COVID-19 pro cestu do Itálie a pro návrat do České republiky. Rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění. Může se hodit ještě předtím, než bude v kalendáři váš den odjezdu na dovolenou.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…