Menu

Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
11 minut čtení
Životní styl

A myslíme opravdu sáně a boby na sníh. Žádné kovové vozítko na kolejnicích. Pěkně se usaďte, užívejte si vítr ve vlasech a nechte se ošlehat sněhem, nebo vyklopit v zatáčce. A nemusíte si jako doprovod brát děti, abyste na bobech nevypadali nepatřičně.

Bobování a sáňkování je regulérní kratochvíle i pro ty odrostlejší. Takže pokud vyrážíte na hory, naložte do auta také boby, u nás je máte kde využít.

Krkonoše rájem pro bobování

Krkonoše jsou tradiční dovolenkové místo pro obyvatele Čech. Není se čemu divit. Možností pro trávení volného času v přírodě je zde opravdu hodně. Platí to i pro bobování.

Janské Lázně: Bobování ve velkém stylu

Pokud jste v Janských Lázních, vyrazte na Černohorskou sáňkařskou cestu. Jde o generacemi ověřený sjezd. Má za sebou už přes 100 let provozu. Vstup na samotnou dráhu přes den je zdarma. Nejspíš si ale rádi zaplatíte za lanovku, která vás dopraví na kopec prakticky až k jejímu startu.

Využít můžete celodenní skipas i koupit jednorázový výjezd. Za dospělého zaplatíte 290 Kč, za dítě 180 Kč.

Na Černé hoře vás čeká téměř čtyřkilometrový sjezd s převýšením 560 metrů. Od letošní sezóny se už nekřižuje se sjezdovkou. Provozní doba je od 8.00-16.00. Ještě větší zážitek nabízí večerní sáňkování. Vyrazte s čelovkou na hlavě v doprovodu zkušeného instruktora vzhůru dolů do Janských Lázní. Cena je 450 Kč za osobu a rezervace je nutná online.

Tip! Drahé ubytování na horách si můžete rezervovat dopředu přes Trip.com. Získáte navíc i příjemný cashback 5 %.

Kde bobovat ve Špindlerově Mlýně?

Podobně legendární je sáňkařská dráha také ve Špindlerově Mlýně. Ta je navíc doplněna nočním osvětlením a s délkou téměř 3 kilometry patří k nejdelším osvětleným v České republice. Překonáte na ní převýšení 400 metrů.

Jízda je zpoplatněná. Zahrnuje půjčení saní, výjezd na start autobusem, jízdu na dráze a odvoz autobusem zpět do centra. Cena je 300 Kč za osobu nad 8 let. Děti do 7 let jsou bez nároku na sáně a jezdí v doprovodu rodičů zdarma.

Každopádně počítejte s tím, že musíte jet na saních. Lopata na bobování, talíře ani boby tady nejsou povolené z důvodu bezpečnosti. Jinak se z nich oproti saním vystupuje a jezdci jsou také pod úrovní sáňkařské jízdy. Pokud hledáte výhradně bobování, vyrazte jinam. Poradí vám naše další tipy.

Tip! Při bobování je také vysoké riziko úrazů. Proto je důležité mít aktuální úrazové pojištění. Ačkoli bobování může být zábavné a zdánlivě méně nebezpečné než lyžování, rizika stále existují, zejména když se vydáte na sjezdovku sami. Pokud nemáte úrazové pojištění pro sebe nebo pro své děti, můžete si ho snadno sjednat zde:

Úrazové pojištění od 160 Kč/den

bobování

Jizerské hory a Ještědský hřbet

Další místo dobře dostupné nejen z Prahy představují Jizerské hory a Ještěd.

Na Ještěd si s sebou vezměte sáně!

Symbolem města Liberce není jen televizní vysílač. Z vrcholu Ještědu můžete sjet sáňkařskou dráhou zpět do města. Vraťte se zpátky do minulosti a zkuste si před sebou představit dřevěnou dráhu, na které se tady jezdily závody. Zbytky původní tříkilometrové dráhy si můžete prohlédnout ještě dnes, ale už se na ní nesvezete. 

Aktuálně se jezdí po přírodní stezce, která je také přes 3 kilometry dlouhá. Vede od horní stanice lanovky Skalka na Černém kopci. Dále se pokračuje přes Pláně a končí u zastávky tramvaje Horní Hanychov. Trasa kopíruje letní červenou a modrou značku. První část sjezdu na Pláně je pěkně svižná.

Smržovka: Bobování a sáňkování u rozhledny

V Jizerkách najdete také čtyřkilometrovou sáňkařskou dráhu, která byla zprovozněna v roce 2016. Zajezdíte si na ní zdarma, povolené je i bobování. Start je u rozhledny Černá Studnice a končí se ve Smržovce. Tady zažijete bobování a sáňkování jako za starých časů. Do kopce pěkně po svých. Sjezd pak máte vysloveně za odměnu. Samozřejmě můžete využít některou z placených služeb odvozu až na start, ale i samotný výstup může být zážitek.

Adrenalinové bobování v Jeseníkách

I na Moravě si dopřejete adrenalinové bobování a dlouhé sjezdy. Oblíbená jsou střediska v Jeseníkách. Možností je samozřejmě ještě více.

Dolní Morava

Sjezdovka na Dolní Moravě se po setmění mění na sáňkařskou dráhu. Od stanice lanovky U Slona se jede širokou osvětlenou dráhou 2,2, kilometrů. Jezdí se v sezóně každé úterý, pátek a sobotu. Tady však pozor: jezdí se jen na speciálních saních, které musí řídit osoba starší 12 let.

červené boby

Jeseník

Na sáňky můžete nasednout i přímo ve městě, které si pro horskou polohu nemůže na nedostatek sněhu v zimních měsících stěžovat. V Jeseníku stačí vystoupat na Křížový vrch. Odtud sjedete do Smetanových sadů v Jeseníku podél křížové cesty. Převýšení je necelých 100 metrů. Dříve se tato trať udržovala i pro mezinárodní soutěže a vytvořilo se v ní ledové koryto. V tuto chvíli je to zajímavé místo pro děti i dospělé. Nejde o organizovanou zábavu, ani o součást lyžařského areálu. Přesto stojí za návštěvu.

Skalka

Nutně nemusíte hledat hory, abyste si zajezdili. Kopec na bobování najdete i ve family parku Skalka. Jen pár minut od Ostravy vznikl tento park, který v létě nabízí minigolf, minizoo, kolotoče i trampolíny. V zimě se můžete učit lyžovat, vyrazit na kryté kluziště nebo právě bobovat. Ceník na zimu není zatím k dispozici, ale počítejte se vstupným okolo 500 Kč na osobu.

Vyrazte na sáňky do zahraničí

Zajímavé možnosti vyžití vás čekají také několik kilometrů za českými hranicemi.

Wiener Alpen

Protáhněte návštěvu Vídně ještě o jeden den. Dopřejte si městskou turistiku a pak vyrazte za jinou zábavou. Hodinu cesty autem z Vídně najdete Semmering. Nachází se zde nejdelší sáňkařská dráha východního Rakouska. Lanovkou se vyvezete na vrchol Hirschenkogel a odtud už vás čeká 3 kilometry dlouhý sjezd. Příjemný zážitek slibuje také večerní osvětlení sjezdovky.

Přírodní park Zittauer Gebirge

V Německu je hned několik drah v regionu Oberlausitz. Od krátkých dětských až po sjezd Lauscheweg/Hohlsteinweg v délce téměř kilometr a půl. Nejdelší dráha má dva a půl kilometru. Svou návštěvu můžete spojit s jízdou Žitavskou úzkokolejkou.

Wildkogel: Nejdelší osvětlená dráha na světě

Kdo se nespokojí ani s tříkilometrovým sjezdem, tomu doporučujeme zajet v Rakousku přece jen trochu dál. Wildkogel je totiž místem s nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhou na světě. Přírodní sáňkařská dráha má délku 14 kilometrů a svezete se na ní do Brambergu. Samozřejmostí je nejen denní jízda, alei i noční sáňkování. Jízda vychází na 17,00 EUR pro dospělého a 8,50 EUR pro děti.

Tip! Na cesty do zahraničí se nezapomeňte pojistit. Stačí zadat jen několik údajů a cestovní pojištění si vybrat ve srovnávači zde:

Sjednejte si cestovní pojištění online

Ačkoliv jsou pády a kotrmelce při bobování a sáňkování obvykle vtipné, nepodceňujte svou bezpečnost. Na kilometrových sjezdech s výrazným převýšením dokáží sáně dosáhnout pěkné rychlosti. Nerovnost nebo nedokonalost trati pak rozhodí řízení. Helma by na vaší hlavě neměla chybět a rozhodně nejde o zbytečný doplněk.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…