Menu

České vánoční filmy: 10 klasik, které si nesmíte nechat ujít

Aktualizováno dne 27.11.2020

Kvalitní české filmy se staly součástí Vánoc, víte o které jde?

České vánoční filmy: 10 klasik, které si nesmíte nechat ujít
7 minut čtení
Životní styl

Už se těšíte na období Vánoc a nerušené chvilky u televize? Připravili jsme pro vás přehled českých klasik, které k Vánocům neodmyslitelně patří.

Poklidné prožití vánočních svátků se často nesou v duchu pečení cukroví, setkávání rodinných příslušníků a relaxace před televizní obrazovkou. Ne vždy totiž venkovní počasí vybízí k procházce, zato vánoční filmy vám jistě zvednou náladu. Pokud máte rádi českou tvorbu a žebříčky těch nejlepších věcí, pak vás jistě potěší přehled těch nejlepších českých vánočních klasik.

S čerty nejsou žerty (1985)

Zlá a hamižná macecha, snadno manipulovatelný čert, okrádaný kníže a zamilovaná dvojice. Jestli vánoční filmy něco potřebují, tak je to směs humoru, nadsázky, napětí a hlavně dobrého konce. A právě tato krásná pohádka v sobě všechny tyto prvky skvěle kombinuje.

Tip! České vánoční filmy si zase o něco více užijete na nové velkoplošné televizi. Tu můžete rodině pořídit chytře přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashback na televize teď najdete na:

* OKAY.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Tipa.eu - až 10 % z nákupu zpět

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Popelka patří mezi typické pohádkové vánoční filmy. Utiskovaná nevlastní dcera, princ a kouzla. Co by se mohlo pokazit? Tato jedinečná pohádka s Libuší Šafránkovou v hlavní roli promlouvá i ke generaci dnešních dětí.

Byl jednou jeden král (1954)

Je to sice již téměř 70 let, kdy vyšel tento film, ale humor je prostě neměnný. Klasická pohádka, ve které musí princezny vyjádřit, jak moc milují svého otce. A odpověď jedné z nich pyšného krále rozhodně nepotěší. Můžete se těšit na skvělé herecké výkony Jana Wericha, Vlasty Buriana a dalších nadaných herců.

Tip! Zatímco se řechtáte u nesmrtelné klasiky, můžete na spotřebě elektřiny ušetřit i přes 9000 Kč. Stačí zadat pár údajů. My za vás do minuty porovnáme dodavatele ve vašem kraji - vy si pak sami můžete vybrat toho nejlevnějšího:
Najděte levnějšího dodavatele

Šíleně smutná princezna (1968)

Jak dlouho člověk dokáže zůstat být smutný? A co mu pomůže k radosti? Někomu láska, jinému práce a dalšímu zase zpěv. Vánoční filmy se bez této pohádky plné písní a vtipů rozhodně nemohou obejít.

Tři veteráni (1983)

Rodina to není jen krev, to jsou hlavně vztahy s lidmi, na které se můžete spolehnout. A kamarádství je rodina, která se může rozbít stejně jako to pokrevní. Pohádka Tři veteráni vypráví o silném přátelství, které dokáže překonat jakékoliv neshody.

Lotrando a Zubejda (1997)

„To není práce, to je jen takové šolíchání.” Pamatujete si tuto ikonickou větu z pohádky, která v sobě spojuje české a orientální prostředí? Vydejte se s hlavním hrdinou na cestu na které ho čeká řada překážek.

S tebou mě baví svět (1982)

Tento film vypráví o klidné zimní dovolené s dětmi, když se jich ujmou jen tatínci. Krása filmu S tebou mě baví svět spočívá především v komických situacích, které se mohou přihodit prostě každému. Připomeňte si, jaké trable na hlavní protagonisty filmu čekali.

Anděl páně (2005, 2016)

Možná filmy Anděl páně ještě nemůžeme označit za klasické české vánoční filmy, ale za pár let už určitě. Nejen, že se odehrávají se o Vánocích, jsou české, navíc v nich vystupují čerti i andělé a nechybí ani spousta poučení. Milá pohádka, která ukáže, že poctivé lidství může být lepší než byrokratické andělství.

Nesmrtelná teta (1993)

Rozum, štěstí a závist. Co má v lidském životě největší šanci na úspěch? To pochopíte z filmu Nesmrtelná teta. Jedinečný příběh v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou si získává srdce diváků i téměř po 30 letech. Dokáží se hlavní hrdinové postavit překážkám, které si na ně Závist nachystala?

Tip! K pravé vánoční pohodě vám pomohou i naši další sváteční průvodci:

* Vánoční dárky pro děti: Inspirace pro všechny věkové kategorie
* Vánoční stromeček: Kdy ho začít zdobit?
* Netradiční vánoční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska

Z pekla štěstí (1999)

V našem seznamu rozhodně nemůže chybět ani pohádka o lásce, štěstí a peklu. Skvělé herecké obsazení, krásná výprava a povedená zápletka vám jistě vykouzlí úsměv na tváři.

Vánoční filmy již čekají! Ať už si na Vánoce vyberete film z naší nabídky, nebo máte oblíbený nějaký jiný, přejeme, ať se na něj v klidu podíváte a udělá vám stejnou radost, jako pokaždé, když se na něj díváte.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.