Menu

Cestovní pojištění k platební kartě: Jaké výhody a nevýhody přináší?

Aktualizováno dne 7.8.2020

Představte si život, kdy můžete kdykoliv spontánně vycestovat, aniž byste se museli starat o pojistku na cesty. Cestovní pojištění k platební kartě tuto svobodu umožňuje, tudíž vašemu rozletu nemusí stát nic v cestě. Vyplatí se tento způsob ochrany na cesty?

Cestovní pojištění k platební kartě: Jaké výhody a nevýhody přináší?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Ne vždy je pobyt v cizině pod patronátem vhodného cestovního pojištění. Představte si, že vás partner ve čtvrtek odpoledne překvapí eurovíkendem v Paříži. Tadá, odlétá se už v pátek! Kvůli spontánnosti nápadu a rychlé přípravě zavazadla si nemusíte na cestovní pojištění ani vzpomenout.

Zvrtnout se může i procházka po Jeseníkách, kdy omylem překročíte polskou hranici, při chůzi se zraníte a budou vás odvážet do zahraniční nemocnice.

Cestovní pojištění k platební kartě je zkrátka užitečným pomocníkem, jak vyzrát na zapomnětlivost před odjezdem do ciziny. Jako benefit k platební či kreditní kartě ji nabízí mnohé banky na trhu. Je buď zpoplatněné celoročním poplatkem, či je zcela zdarma.

Je však tento typ pojištění bezpečný? Posvítili jsme si na to, v čem vám může cestovní pojištění ke kartě na dovolené pomoct, a jaká rizika jsou s ním naopak spojena.

pojištění k platební kartě

Výhody cestovního pojištění k platební kartě

1.) Dovolená bez příprav

Tento typ pojištění se vyplatí lidem, kteří se chtějí zbavit starostí při přípravě na dovolenou. Nemusí před odjezdem myslet na to, že je nutné se pojistit.

2.) Snížení rizika nepojištěnosti

Díky pojištění ke kartě se rovněž snižuje riziko komplikací při pojišťování. Klient se nemusí strachovat, že se například vlivem pozdní či chybné platby cestovní pojištění neuzavře ještě před jeho odjezdem.

3.) Nízká cena pojištění k platební kartě

Mnohé banky toto pojištění nabízí za velmi nízkou cenu, či dokonce zcela zdarma. Klient za ně obvykle zaplatí mnohem méně, než za klasické celoroční pojištění.

pojištění k platební kartě

Nevýhody cestovního pojištění k platební kartě

Zatímco bankéři pějí ódy na výhodnost tohoto produktu, pojistní specialisté jsou s jeho vychvalováním opatrnější. Smyslem cestovního pojištění totiž není nejvýhodnější cena, ale především kvalitní pojistná ochrana a dostatečné limity krytí. Ty můžou u tohoto typu pojištění poněkud pokulhávat. Na jaké nevýhody si u tohoto typu pojištění dát pozor?

1.) Nedostatečné krytí léčebných výloh

Zvláště velmi levné či zcela bezplatné cestovní pojištění k platební kartě bývá vykompenzováno nižšími pojistnými limity. Mnohé z nich nabízí krytí léčebných výloh pouze v rámci 1 až 2 milionů korun, což je částka, která může být v případě závažných zdravotních komplikací snadno překročena.

Toto se velmi často stává např. u dovolených v USA, kde typicky potřebujete pojištění léčebných výloh v minimální výši 3 milionů korun, ideálně pak 5 milionů korun. Pojištění odpovědnosti za škodu za nejméně 1 milion korun.

2.) Cestovní pojištění k platební kartě není flexibilní

Cestovatel by měl cestovní pojištění sjednávat s ohledem na typ své cesty. Jestliže pojede v zimě lyžovat do hor, zřejmě zvolí pojištění, zahrnující zásah horské služby, a pokud má drahé lyže, pravděpodobně sáhne i po pojištění zavazadel. Jiný typ pojistky zvolí tehdy, když pojede s batůžkem na jeden den na adventní trhy do Vídně.

Cestovní pojištění k platební kartě má nevýhodu v tom, že má klient po celý rok ten stejný typ pojistky, která nemusí být vyhovující na všechny typy pobytů v cizině.

3.) Ne vždy pojištění k platební kartě plně využijete

Jen malé procento lidí pobývá v cizině velkou část roku, či vyráží do zahraničí každý měsíc. Dle našich interních statistik se průměrná délka letní dovolené pohybuje v rozsahu 7-8 dní, přičemž v průběhu roku lidé vyrážejí spíše na eurovíkendy a kratší pobyty.

Všeobecně se dá říct, že pokud klient odjíždí do zahraničí jednou či dvakrát za rok na kratší dobu, vyšlo by jej levněji klasické krátkodobé pojištění.

Tip! Pokud se tedy rozhodnete sáhnout po klasickém cestovním pojištění, porovnejte si u nás aktuální nabídky pojišťoven. Porovnání je zcela zdarma a ušetří vám až 59% z ceny!

Porovnej cestovní pojištění

pojištění k platební kartě

Porovnání cestovního pojištění k platebním kartám od různých bank

Jaké nabídky ke kartám banky nabízí a kolik za ně zaplatíte? Pro představu o ceně a limitech krytí uvádíme příklady bank, které umožňují sjednat cestovní pojištění k platební kartě.

Banka Produkt Pojištění léčebných výloh Poplatek za vedení
Česká spořitelna Pojištění pro jednotlivce 3 000 000 Kč 540 Kč/rok
ČSOB Pojištění Classic 1 500 000 Kč 500 Kč/rok
Equa bank Pojištění pro jednotlivce 1 700 000 Kč 49 Kč/měsíc
Fio bank Pojištění Standard 2 000 000 Kč 25 Kč/měsíc
Komerční banka Embosovaná karta 1 000 000 Kč V ceně účtu
mBank Osobní cestovní pojištění 1 000 000 Kč 35 Kč/měsíc
Moneta Money Bank Komfort, rodinný program 10 000 000 Kč, pro každou položku 1 700 000 Kč zdarma ke kartám MasterCard Gold, MasterCard stříbrná, MasterCard Business Premium
Raiffeisenbank Cestovní pojištění 2 000 000 Kč 89 Kč/měsíc
UniCredit Bank Travel Basic 2 000 000 Kč – 5 000 000 Kč 25 Kč/měsíc

Jak vidíme, ceny za pojištění jsou velmi příznivé, ovšem limity krytí léčebných výloh nejsou nikterak ohromující, nemusí tedy stačit pro všechny typy cest. Ideálním limitem krytí je částka alespoň 5 milionů Kč.

Tip! Podívejte se jaké další výhody jednotlivé banky přináší.

Porovnej běžné účty

celoroční cestovní pojištění

Je výhodnější pořídit si cestovní pojištění ke kartě nebo celoroční cestovní pojištění?

Cenově vychází pojištění ke kartě výrazně levněji. Cena klasického celoročního pojištění se běžně pohybuje mezi 1000 až 3000 Kč za rok, v případě vyšších limitů krytí i v dražších cenových relacích. Pojištění ke kartě může klientovi ušetřit klidně i 80 % běžné ceny.

Ovšem stojí tato úspora za to? Kvůli nižším pojistným limitům se můžou výdaje za léčení snadno přehoupnout nad tyto částky, a cestovatel musí ze své kapsy doplácet statisíce, v horším případě i miliony korun.

Z hlediska kvality se tedy více vyplatí klasické cestovní pojištění s limitem léčebných výloh alespoň ve výši 5 milionů korun.

dvojí pojištění

Dvojí pojištění – dvojí plnění?

Po světě běhají i lidé, kteří nemají přehled o benefitech ke své platební kartě a když dojde na zahraniční dovolenou, automaticky si sjednají cestovní pojištění zvlášť. Co se stane v případě, když mají dvojí cestovní pojištění a přihodí se jim zdravotní komplikace?

V takovém případě se jim škoda proplácí jenom jednou. Pojištění léčebných výloh, zavazadel, odpovědnosti za škodu a další pojistná rizika totiž spadají do kategorie škodových pojištění a nárok na jejich proplacení vzniká jen jednou.

Jiné je to v případě, že má klient k cestovnímu pojištění sjednané úrazové pojištění. V případě, že je dvakrát pojištěný pro riziko léčení úrazu, může pojistné plnění čerpat z každé uzavřené smlouvy.

Tip! Úrazové pojištění si můžete sjednat i online a to už od 160 Kč měsíčně.

Porovnej úrazová pojištění

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…