Menu

Chcete získat stavební povolení? S našimi tipy to zvládnete bez zbytečného stresu

Aktualizováno dne 29.9.2020

Nacházíte se právě v situaci, kdy máte nejen pozemek, ale také jasnou představu o tom, jak by mělo vaše bydlení snů vypadat? V tom případě vás ještě čeká jedna věc, kterou je třeba zajistit. A tou je stavební povolení.

Chcete získat stavební povolení? S našimi tipy to zvládnete bez zbytečného stresu
5 minut čtení
Bydlení

Víte, co všechno schvalovací proces k získání stavebního povolení ovlivňuje? Chcete vše zařídit v klidu a bez zbytečných zádrhelů? V tom případě sledujte naše tipy na to, jak získat stavební povolení bez zbytečného stresu.

stavební povolení

Na jakém pozemku budete stavět?

Velmi často spousta plánů o dokonalém bydlení krachuje už při výběru pozemku. Ještě před tím, než si nějaký koupíte, se musíte ujistit, zda je stavební parcela opravdu určena ke stavbě domu.

Časté problémy při získávání stavebního povolení:

  • Na schvalovací proces má velký vliv nejen charakter pozemku, ale také jeho umístění. Při stavbě je nutno dodržovat spoustu limitů – ať už se jedná o množství plochy, kterou smíte zastavět, nebo o vzdálenost stavby od sousedního domu.
  • Problém může nastat také ve chvíli, kdy se stavební parcela nachází v chráněné oblasti, kterou svojí stavbou nesmíte nijak zvlášť narušit.
  • Také se musíte zamyslet nad tím, zda se na vás pozemek nevztahuje nějaké nařízení, které předurčuje vzhled vašeho domu.
  • Z praktického hlediska – je pozemek snadno dostupný?
  • Nehrozí vám riziko záplav?
  • Velkým problémem může být také pozemek nacházející se v ochranném pásmu. V těchto oblastech často nesmí být postaveno vůbec nic. V případě památkově chráněné oblasti jsou kladeny nejrůznější požadavky na to, jak by měly stavby v dané lokalitě vypadat.
  • Co se stavebního povolení a inženýrských sítí týče – nebude problém napojit se na inženýrské sítě? Máte v blízkosti kanalizaci? V případě septiku s filtrem je proces schvalování ještě delší.

Tip! Pouštíte se do stavby domu sami? Pak jistě oceníte cashback na stavební materiály - tedy službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nevěříte? Sami se přesvědčte u velkých firem jako jsou:

* Dek.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Baumax.cz - 3,5 % z nákupu zpět
* VidaXL.cz - až 8 % z nákupu zpět

stavební povolení

Na úřady vyrazte s předstihem

I přesto, že je stavební zákon jasně daný, každý úřad pracuje jinak. I proto byste se na úřad měli kvůli svému stavebnímu povolení vydat co nejdříve. Na úřadě se totiž můžete setkat jak s milými úředníky, kteří vám rádi pomohou vše rychle vyřešit, tak i s těmi, kteří už tak milí nebudou.

Ačkoliv se vám to může zdát absurdní, právě lidé na úřadech jsou těmi, kteří schvalují vystavení stavebního povolení. I proto buďte při jednání slušní, trpěliví a vstřícní. Na úřad byste měli vyrazit už před tím, než si necháte vypracovat studii domu – nestane se tak, že by se celý projekt dělal zbytečně.

stavební povolení

Stavební povolení? Potřebujete být trpěliví

Velmi často se může stát, že vám zařizování na úřadech zabere mnohem více času než stavba samotná. Na tento fakt se musíte připravit. Počítejte nejen s dobou, během které budete řešit různé formality a povolení na úřadech. Počítejte také s možnými prodlevami.

Všechny kroky si systematicky naplánujte, abyste v nich neměli chaos. Spolupracujte se všemi, kteří se na vašem projektu podílejí. Jednou z věcí, které vám zaberou nejvíce času, je vypracování studie – kde se čas často natahuje jen kvůli vaší nerozhodnosti. Proto si už předem ujasněte, co vlastně chcete.

Tip! Chcete si vzít na stavbu domu hypotéku? Najděte si v našem nezávislém porovnávači tu nejlepší nabídku právě pro vás:

Najděte nejvýhodnější hypotéku

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.