porovnej24 logo
test

Chcete získat stavební povolení? S našimi tipy to zvládnete bez zbytečného stresu

27. 9. 2020 | Aktualizováno: 29. 9. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Nacházíte se právě v situaci, kdy máte nejen pozemek, ale také jasnou představu o tom, jak by mělo vaše bydlení snů vypadat? V tom případě vás ještě čeká jedna věc, kterou je třeba zajistit. A tou je stavební povolení.

Víte, co všechno schvalovací proces k získání stavebního povolení ovlivňuje? Chcete vše zařídit v klidu a bez zbytečných zádrhelů? V tom případě sledujte naše tipy na to, jak získat stavební povolení bez zbytečného stresu.

Na jakém pozemku budete stavět?

Velmi často spousta plánů o dokonalém bydlení krachuje už při výběru pozemku. Ještě před tím, než si nějaký koupíte, se musíte ujistit, zda je stavební parcela opravdu určena ke stavbě domu.

Časté problémy při získávání stavebního povolení:

  • Na schvalovací proces má velký vliv nejen charakter pozemku, ale také jeho umístění. Při stavbě je nutno dodržovat spoustu limitů – ať už se jedná o množství plochy, kterou smíte zastavět, nebo o vzdálenost stavby od sousedního domu.

  • Problém může nastat také ve chvíli, kdy se stavební parcela nachází v chráněné oblasti, kterou svojí stavbou nesmíte nijak zvlášť narušit.

  • Také se musíte zamyslet nad tím, zda se na vás pozemek nevztahuje nějaké nařízení, které předurčuje vzhled vašeho domu.

  • Z praktického hlediska – je pozemek snadno dostupný?

  • Nehrozí vám riziko záplav?

  • Velkým problémem může být také pozemek nacházející se v ochranném pásmu. V těchto oblastech často nesmí být postaveno vůbec nic. V případě památkově chráněné oblasti jsou kladeny nejrůznější požadavky na to, jak by měly stavby v dané lokalitě vypadat.

  • Co se stavebního povolení a inženýrských sítí týče – nebude problém napojit se na inženýrské sítě? Máte v blízkosti kanalizaci? V případě septiku s filtrem je proces schvalování ještě delší.

Tip!

Tip! Pouštíte se do stavby domu sami? Pak jistě oceníte cashback na stavební materiály - tedy službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nevěříte? Sami se přesvědčte u velkých firem jako jsou:

* Dek.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Baumax.cz - 3,5 % z nákupu zpět
* VidaXL.cz - až 8 % z nákupu zpět

Na úřady vyrazte s předstihem

I přesto, že je stavební zákon jasně daný, každý úřad pracuje jinak. I proto byste se na úřad měli kvůli svému stavebnímu povolení vydat co nejdříve. Na úřadě se totiž můžete setkat jak s milými úředníky, kteří vám rádi pomohou vše rychle vyřešit, tak i s těmi, kteří už tak milí nebudou.

Ačkoliv se vám to může zdát absurdní, právě lidé na úřadech jsou těmi, kteří schvalují vystavení stavebního povolení. I proto buďte při jednání slušní, trpěliví a vstřícní. Na úřad byste měli vyrazit už před tím, než si necháte vypracovat studii domu – nestane se tak, že by se celý projekt dělal zbytečně.

Stavební povolení? Potřebujete být trpěliví

Velmi často se může stát, že vám zařizování na úřadech zabere mnohem více času než stavba samotná. Na tento fakt se musíte připravit. Počítejte nejen s dobou, během které budete řešit různé formality a povolení na úřadech. Počítejte také s možnými prodlevami.

Všechny kroky si systematicky naplánujte, abyste v nich neměli chaos. Spolupracujte se všemi, kteří se na vašem projektu podílejí. Jednou z věcí, které vám zaberou nejvíce času, je vypracování studie – kde se čas často natahuje jen kvůli vaší nerozhodnosti. Proto si už předem ujasněte, co vlastně chcete.

Hypotéka

Nejlepší hypotéka pro vás na míru

Tip! Chcete si vzít na stavbu domu hypotéku? Najděte si v našem nezávislém porovnávači tu nejlepší nabídku právě pro vás:

Sdílet článek

Související články

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ

    Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    22. května 2023|Porovnej24
    Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?

    O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.

  • test
    31. ledna 2023|Porovnej24
    Hypotéka pro OSVČ s paušálem – vše, co potřebujete vědět!

    Jakmile vstoupila v platnost paušální daň, byla pro mnohé podnikatele velkým lákadlem. Přinesla totiž výrazné zjednodušení administrace. Zádrhel ale nastal při jednáních o úvěrech a půjčkách. Je tedy hypotéka pro OSVČ s paušálem reálná? A na co se máte připravit?

  • test
    19. ledna 2023|Porovnej24
    Hypotéka pro mladé: Je výhodnější půjčit si od státu nebo banky?

    Věděli jste, že má v České republice hypotéku zhruba jeden milion Čechů? Podle nejnovějších průzkumů zájem o hypotéky ani přes vysoké úrokové sazby a rekordní ceny nemovitostí neklesá. O sjednání hypotéky uvažuje 13 % lidí, často se jedná o lidi pod 36, případně pod 40 let, kterých se týká hypotéka pro mladé.

  • test
    27. prosince 2022|Porovnej24
    Jaké topení do starého domu?

    Zajímá vás, jak vyřešit topení ve starší stavbě? Podívejte se na naše tipy a zjistěte, jaké topení do starého domu bude nejideálnějším.

  • test
    20. prosince 2022|Porovnej24
    Levné bydlení: Jak ho v dnešní době sehnat?

    Kroutíte hlavou nad astronomickými cenami domů a bytů a nedokážete pochopit, jak někdo může prodávat či pronajímat obyčejný byt za cenu luxusního paláce? Najít levné bydlení není v dnešní době snadné, ale rozhodně ne nemožné. Poradíme, jak sehnat levnou nemovitost, nebo cenově přijatelný nájem.

  • test
    11. listopadu 2022|Porovnej24
    Hypotéka na 40 let: Jaké výhody přináší? Které banky ji nabízí?

    Existují dva typy lidí. Ti, kteří chtějí mít hypotéku co nejdřív z krku a zvolí krátkou dobu splácení a vysoké měsíční splátky. Hypotéku tudíž splatí dříve, ale za cenu pořádně sešněrovaného rozpočtu, ve kterém mnohdy není ani na nákup nového automobilu nebo dovolenou v cizině. A pak jsou tu ti, kteří se nechtějí po finanční stránce stresovat a raději splácejí déle, zato v nižších měsíčních splátkách. Pro takové může být zajímavá hypotéka na 40 let.

  • test
    15. září 2022|Porovnej24
    Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?

    Málokdo vstupuje do manželství či vztahu s obavou, že partnerství jednou skončí. Když vztah ztroskotá, pár to zasáhne nejen po emocionální, ale i finanční stránce. Zvláště pokud mají společný úvěr na bydlení. Jak se dá po peněžní stránce zvládnout rozvod a hypotéka?

  • test
    09. září 2022|Porovnej24
    Úvěr na fotovoltaiku: Která banka poskytne ten nejlepší?

    Domácí fotovoltanická elektrárna může pomoci řešit svízelnou situaci s rostoucími cenami energií. Otázkou je, jak ji bezpečně financovat. Jaký zvolit úvěr na fotovoltaiku? Bude lepší hypotéka nebo klasický spotřební úvěr? A je rozdíl mezi bankami? Pojďme hledat odpovědi.