Menu

Kdy chodí nemocenská na účet?

7.9.2020

V průběhu našeho života se můžeme dostat do situace, kdy nás potká zásadní zdravotní komplikace. V jejím důsledku musíme jít do dočasné pracovní neschopnosti, na tzv. neschopenku, a získáváme nárok na finanční podporu od státu. V takovém případě vás jistě zajímá, kdy chodí nemocenská na účet.

Kdy chodí nemocenská na účet?
5 minut čtení
Běžné účty

Účelem nemocenské je peněžně zabezpečit pojištěné občany, kteří kvůli dočasné pracovní neschopnosti nejsou schopni vykonávat svou práci. A tím tak dočasně ztratí finanční příjem. V rámci nemocenské se proplácí maximálně 380 dní. Datum, kdy chodí nemocenská na účet, bývá ovšem individuální.

nemocenská na účet

Kdo proplácí nemocenskou?

V první řadě je dobré vědět, že prvních 14 kalendářních pracovních dní, vám hradí zaměstnavatel. Od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti vám začne vyplácet nemocenské pojištění (tzv. nemocenskou) Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) v okrese, kde je mzdová účtárna vašeho zaměstnavatele.

Kdy chodí nemocenská na účet, se tak odvíjí od spolehlivosti vašeho zaměstnavatele v oblasti posílání dokumentů a péči o své zaměstnance.

Tip! Myslete na zadní vrátka a pojistěte se na dobu nezbytného léčení, hospitalizaci nebo třeba trvalé následky. Úrazové pojištění si můžete sjednat už od 160 Kč za měsíc.

Vyzkoušejte kalkulačku pojištění

nemocenská

Kdy chodí nemocenská na účet?

Konkrétní postup získání financí je následující. Váš zaměstnavatel po 14 dnech odevzdá váš tzv. lístek na peníze na OSSZ. V případě, že jste OSVČ, zmíněný lístek zasílá váš obvodní lékař. V závislosti od data, kdy je doručen, má následně OSSZ 30 dní na vyplacení nemocenské.

Datum, kdy chodí nemocenská na účet, se tedy může měnit. Zákon totiž nestanovuje konkrétní den v měsíci, kdy mají být finance vyplaceny. Pouze stanovuje, že se vyplácí zpětně ve lhůtě nejpozději do jednoho měsíce následujícího po dni, kdy byly OSSZ doručeny všechny potřebné a správně vyplněné doklady pro nárok na výplatu dávky.

Nejčastěji však chodí nemocenská od 8. do 17. dne v měsíci. Může však dorazit i později, v důsledku výše zmíněných důvodů.

Tip! Možná máte během nemocenské prostor na to, abyste se více věnovali svým financím. Podívejte se tedy i na srovnání běžných účtů a zjistěte, která banka má teď vedení účtu ZDARMA, kde neplatíte za výběry z bankomatů a další výhody.

Porovnej účty

nemocenská

Co dělat, když nepřijde nemocenská?

V případě, že se dostanete do situace, že vám nedorazí očekávané finance, pak se nejprve obraťte na svého zaměstnavatele. Ujistěte se, že skutečně odevzdal váš list na OSSZ. V případě, že jste OSVČ, pak se obraťte na svého doktora.

Ve chvíli, kdy máte jistotu, že byl váš lístek v pořádku odevzdán, pak je na místě kontaktování příslušného OSSZ v místě bydliště. Více informací najdete na oficiálních stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Datum, kdy chodí nemocenská na účet se tedy různí. Podstatné ovšem je, že se můžete spolehnout, že vám dorazí, protože na ni máte ze zákona nárok.

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.