Menu

Co vidět na Mallorce? Kdy je nejlepší ji navštívit? A další tipy...

Aktualizováno dne 6.6.2022

Mallorca je největší ostrov španělského souostroví Baleáry. Mallorca skrývá mnoho zajímavostí a důvodů, proč ji navštívit. Letní dovolenou si na ní užijí milovníci pláží, hor, cyklistiky i historických památek. Pro každého nabízí něco. Co vidět na Mallorce?

Co vidět na Mallorce? Kdy je nejlepší ji navštívit? A další tipy...
17 minut čtení
Cestovní pojištění

Z jedné strany ostrova na druhou se dostanete do hodiny. Všechna lákadla tak máte přímo po ruce. Stačí si vybrat. Pokud vyrážíte na ostrov na vlastní pěst, je ideálním výchozím bodem pro vaše cesty hlavní město Palma de Mallorca. Z něj máte pohodlnou dostupnost do všech stran ostrova. Jde v něm největší kapacita ubytovacích kapacit včetně Airbnb, u pláže pak jsou hotelové komplexy - to je samozřejmostí na ostrově Mallorca. Ubytování bývá levnější mimo hlavní sezónu. Co vidět na Mallorce, když vám nestačí jen hotelový komplex?

Mallorca

Mallorca - počasí

Počasí Mallorky je příznivé pro turistiku od dubna až do října. Nejnavštěvovanější je ostrov v letních měsících, kdy teploty vzduchu dosahují přes 30 °C. Slunečných dnů je na ostrově přes 300 ročně a sněží jen v horských oblastech ostrova.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu (°C) Průměrná teplota moře (°C)
Leden 14 14
Únor 15 13
Březen 17 14
Duben 19 15
Květen 23 17
Červen 27 21
Červenec 29 24
Srpen 30 25
Září 27 24
Říjen 23 21
Listopad 19 18
Prosinec 16 15

Tip! Při cestách nezapomínejte na vhodné cestovní pojištění. Nikdy nevíte, kdy se něco nepodaří. Mít na dovolené aspoň tuto jistotu, je důležité.

Cestovní pojištění již od 7 Kč na den

Mallorca - historie

Co vidět na Mallorce při procházkách za historií?

Ostrov byl po staletí cílem dobyvatelů. Mezi nimi byli Římané, Maurové a Byzantinci. Každý z národnů se nějak podepsal na kultuře a rozmanitosti ostrova. A to v dobrém slova smyslu.

Palma de Mallorca

1.) Palma de Mallorca

Milovníky městských procházek a historie by měly nohy zanést do hlavního města ostrova - Palma de Mallorca. Na procházky a objevování si nechejte klidně celý den. Krásnými, i když místy úzkými, uličkami centra se projdete kolem nejrůznějších kaváren, obchůdků a restaurací. Za návštěvu stojí restaurace Celler Sa Premsa či jedinečný Bar Abaco. Dříve nebo později vás uličky dovedou ke katedrále La Seu.

Katedrála Panny Marie

2.) Katedrála Panny Marie - katedrála La Seu

Základní kámen této katedrály byl položen už v roce 1230 na ruinách arabské mešity. Jde o jednu z největších gotických katedrál na světě. Říká se jí katedrála světla. Proč? Největší růžicové okno se dvakrát ročně promítne na protější stěnu. Na ní vytváří spolu s vitrážovým oknem symbol nekonečna. Termíny této mallorské zajímavosti však vychází mimo turistickou sezónu, na 2. února nebo 11. listopadu v 8:00 hodin ráno. Sjíždí se sem ostrované a v těchto dnech bývá opravdu plno.

V katedrále najdete také tvorbu slavného architekta Gaudího, baldachýn u hlavního oltáře. V letních měsících můžete vystoupat na horní terasy a vychutnat si výhled na město a ostrov.

Pevnost Bellver

3.) Pevnost Bellver

V hlavním městě byste neměli vynechat ani kruhový hrad Castell de Bellver. Pevnost byla postavena ve 14. století. Od 18. o poloviny 20. století sloužila jako vojenské vězení. Stavba je opravdu impozantní a kruhový půdorys netradiční.

Vesnice Valldemossa

4.) Vesnice Valldemossa

Jen několik kilometrů od hlavního města Palma de Mallorca se nachází horské městečko Valldemossa. Jde o centrum umělců a spisovatelů. Kdysi zde v místním klášteře žil polský hudební skladatel Fryderyk Chopin, na jehož počest je zde nyní muzeum. Žil zde a je zde pochován Robert Graves, autor románu Já, Claudius. Městečko navštivte i v případě, že hledáte kvalitní restauraci. Zde se vyplatí rozhodně zastavit a najíst.

Lluc

5.) Lluc

V turistických průvodcích a cestovatelských tipech narazíte na zmínku o černé Madoně. Je to jedna ze zajímavostí Mallorky. Najdete ji v klášteře Lluc, který byl postaven ve 13. století. Věřící z celého světa se sem sjíždí poklonit Morenetě (černé Madoně) a prosí o uzdravení pro sebe a své blízké.

Soller

6.) Soller

Další vesničkou, která stojí za návštěvu, je Soller. Nachází se na západním pobřeží. Nejde o celodenní výlet, ale pokud ho spojíte s koupáním na pláži, budete mít skvělý program.

Z centra městečka Soller se do přístavu a pláže dá dojet ikonickou historickou červenou tramvají. Atmosféru centra vychutnejte v některé z restaurací, nebo ještě lépe se zdejší vyhlášenou pomerančovou zmrzlinou. Soller je známý jako město pomerančů. Údolí poskytuje stabilní podnebí a dostatek čerstvého větru. Pomerančům se zde velmi daří.

Tip! Super ubytování na Mallorce? Není problém. S Booking.com vše snadno zařídíte a navíc získáte až 4 % z nákupu zpět.

Mallorca Příroda

Mallorca - Zajímavosti a přírodní krásy

Na Mallorcu se určitě nejezdí jen za historií a za městy. Nabízí nejrůznější zážitky. Ať už se svěříte do péče turistických průvodců, nebo budete ostrov objevovat po vlastní ose, příroda vás okouzlí. Co vidět na Mallorce z přírody?

Jeskyně Coves del Drac

1.) Jeskyně Coves del Drac

Coves del Drac je v překladu Dračí jeskyně. Jeskyně se nacházejí na východním pobřeží u města Porto Cristo. Ačkoliv jsou rozsáhlé, procházíte si je sami bez průvodce, který by vás a celou vaši skupinu někam neustále posouval. Nezapomenutelné se stávají tyto jesnykě pro koncert živé hudby ve chvíli, kdy se proplouvá na lodičce podzemním komplexem, jedním z největších podzemních jezer na světě.

Capdepera a jeskyně

2.) Coves d’Arta

Další jeskyně jsou poměrně zastrčené. Nacházejí se u městečka Capdepera. Výhodou je, že se zde nestřídá tolik lidí. Jsou s průvodcem. Ti však umí velmi dobře mnoha světovými jazyky. I zde je pro návštěvníky připravený hudební a světelný doprovod. Útvary, které v jeskyni uvidíte jsou úžasné i bez těchto doplňků.

Cap de Formentor

3.) Cap de Formentor

Navštivte nejsevernější cíp ostrova. Stanete na místě s nejkrásnějším přirozeným výhledem na celý ostrov. Na místo se dá vyjet autem.

Serra de Tramuntana

4.) Serra de Tramuntana

Pohoří, které se táhne po západní straně ostrova z jihu až na sever se jmenuje Serra de Tramuntana. Co vidět na Mallorce při průjezdu tohoto pohoří? Dechberoucí panorama - příroda se bude střídat s pohledem na městečka, pláže, moře. Jednoduše řečeno - budete často zastavovat a kochat se.

Mallorca pláže a koupání

Mallorca - Pláže, aquaparky a vodní hrátky

Zcela určitě budou jedním z důvodů návštěvy tohoto ostrova pláže Mallorcy. Jako v každém turistickém centru zde najdete také aquapark pro celodenní dovádění na tobogánech. Co vidět na Mallorce a zažít na vodě?

Cala Llombards

1.) Mallorca - pláže

Pláže Mallorky můžete vybírat podle vaší aktuální nálady. Neuděláte nikdy chybu. Vyzkoušejte např. Cala del Moro kousek od městečka Santanyí. Přístup k této pláži je příkřejší, o to je méně obsazená. Krásné jsou ovšem scenérie, které na vás čekají.

Poblíž je ještě pláž Cala Llombards. Zde již najdete zázemí jako jsou bary, toalety. Pláž je to krásná, ale bývá hojně navštěvovaná. Lesy a skalnaté útesy, do toho písečné duny najdete také na kouzelné pláži Cala Mondrago.

Milujete ostrovy? Zkuste probádat také některý z těchto španělských ostrovů, nebo řeckých ostrovů.

Aqualand El Arenal

2.) Mallorca - aquapark Aqualand El Arenal

Sen všech dětí a zážitek i pro rodiče. Aquapark má část označenou Adrenaline Fun, která nadchne odvážnější děti a jejich dovádivé dospělé. Tobogány jsou správně prudké a atrakce adrenalinové. V areálu samozřejmě nechybí ani zóna pro menší a klidnější povahy Kidzworld a Family fun. I v České republice si můžete pořádně zařádit ve vodě. Kam s dětmi v Čechách k vodě zjistíte v našem dřívějším článku.

Palma Aquarium

3.) Palma Aquarium

Jde o jedno z největších akvárií světa. Poznáte život v hlubinách Středozemního moře i tropických oblastí. Kdo chce, může se potápět s rejnoky.

Marineland

4.) Marineland

Tady se koupat nebudete moci, ale show ve vodě vám zde ukáže někdo jiný. Užijete si show delfínů, lachtanů, ale i papoušků. Děti budou nadšené a dospělí se nestačí divit.

Ideální je dopravit se na Mallorcu letecky a na místě si půjčit automobil. Dále pak už bude ostrov jen váš a všechny výlety budete řídit podle vlastní chuti a času. Nejlevnější bývají letenky z letišť od našich sousedů. Přímé lety jsou však dostupné i od nás z letiště v Praze. Mallorca a letenky tedy nejsou problém. Za dvě a půl hodiny můžete být v tomto ráji.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…