Menu

Co vidět na Srí Lance? Kdy jet? Kde se koupat? Co ochutnat?

Aktualizováno dne 8.6.2022

Tajemná a exotická Srí Lanka láká turisty s dobrodružnou povahou. Ostrov v Indickém oceánu nabízí obrovské množství zážitků. Ptáte se, co vidět na Srí Lance? Co zde zažít? Vybrali jsme pro vás top 15 zážitků - panenské pláže, čajovníkové plantáže, úžasné prehistorické komplexy i divokou džungli.

Co vidět na Srí Lance? Kdy jet? Kde se koupat? Co ochutnat?
16 minut čtení
Cestovní pojištění

Proč se vypravit na dovolenou na dalekou Srí Lanku? Protože zde zažijete opravdovou exotiku. Na Srí Lance můžete relaxovat, ponořit se do historie, ale také se vyřádit při sportech v moři. Ochutnáte ty nejlepší čaje na světě přímo u ikonických čajovníkových plantáží.

Voňavá kuchyně místních kuchařů je plná ryb, darů moře, koření, ovoce a zeleniny. To vše za ceny přístupné i pro české cestovatele s nižšími rozpočty. Podívejte se na naše tipy, co vidět na Srí Lance, ale také na tipy, jak se na cestu dobře připravit.

rybářská vesnice sri lanka

Srí Lanka – počasí

Průměrné teploty ve stínu se na Srí Lance pohybují kolem 27 až 29 °C. Na slunci to pak je o poznání více. Nicméně tyto teploty jsou na pobřežích. V horách je často o 10 až 15 °C méně a také zde více prší.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
Leden 27 °C 28 °C
Únor 27 °C 28 °C
Březen 28 °C 29 °C
Duben 29 °C 30 °C
Květen 29 °C 29 °C
Červen 28 °C 28 °C
Červenec 28 °C 28 °C
Srpen 28 °C 28 °C
Září 28 °C 28 °C
Říjen 27 °C 28 °C
Listopad 27 °C 28 °C
Prosinec 27 °C 28 °C

sri lanka sloni

Kdy jet na Srí Lanku?

Teploty jsou po celý rok příznivé. Nicméně turistickou sezónu neurčuje teplota vzduchu ani moře. Tu řídí monzun, který přináší vydatné deště a zvedá vlny na pobřežích. Ideální dobou, kdy jet na Srí Lanku je tedy prosinec až duben. V tuto dobu je západní a jižní pobřeží, kde jsou hlavní turistická střediska, klidné.

Pokud netoužíte po turistech, zkuste zamířit na východ či sever Srí Lanky. Tam je počasí nejpříznivější během května až září.

Pozor! Nejhorší monzunové období je na jihu a západě ostrova od května do října. Na východě a severu pak od října do února.

sri lanka

Co obnáší cesta na Srí Lanku?

Výprava do exotiky si žádá pořádnou přípravu. Pokud chcete pohodovou dovolenou, nemůžete skončit u levných letenek a ubytování.

1.) Srí Lanka – letenky a vízum

Pokud chcete letět z Prahy, dostanete se na Srí Lanku pouze s přestupem. Nejlevnější letenky se dají sehnat za cenu okolo 16 000 Kč. Běžně ale přesahují 25 000 Kč. Nezapomeňte si vyřídit také třicetidenní vízum za 35 USD.

Tip! Letenky kupujte s předstihem a přes cashback. Na Kiwi.com můžete mít 3% slevu, u Eurowings 1%.

2.) Srí Lanka – ceny a smlouvání

Čekají vás příjemně nízké ceny, ale také věčné smlouvání. Za výborný oběd v lepší restauraci dáte do 180 Kč. U stánku můžete koupit šťavnaté ovoce za 15 až 30 Kč/kg, zeleninu za 7 až 15 Kč/kg. Doprava po ostrově také není nákladná. Stokilometrovou vzdálenost urazíte vlakem za 45 Kč, komfortnějším tuk-tukem za 550 Kč. Ceny vstupů bývají většinou spíše symbolické.

3.) Srí Lanka – co ochutnat?

Základními potravinami jsou zde rýže, kokosové ořechy, zelenina, ryby a spousta koření. Doporučujeme ochutnat tradiční chlebové placky rótí. Jí se jako příloha, ale i samostatný pokrm. Úžasným zážitkem je lamprais, což je směs rýže, masového karbanátku, zeleniny a vajec, zabalená do banánového listu a následně upečená v troubě. Milovníci kari musí vyzkoušet místní dhal kari z červené čočky.

4.) Voda

Pozor, voda z kohoutku na Srí Lance není vhodná k pití. Doporučujeme kupovat si balenou nebo filtrovanou vodu.

5.) Očkování pro cestovatele

Exotická Srí Lanka má i své stinné stránky. Pro cestovatele je doporučeno očkování proti tetanu, břišnímu tyfu a žloutence (A i B). Nic dalšího ale potřebovat nebudete.

6.) Cestovní pojištění

Srí Lanka je opravdová exotika, je proto potřeba před cestou uzavřít opravdu dobré cestovní pojištění, které pokryje všechny případné problémy.

Tip! Ani si zde nemusíme říkat rizika cestování bez pojištění. Dnes už je to součástí každé cesty do zahraničí, tedy mělo by být. Podívejte se jaké nabídky jsou aktuálně na trhu:

Cestovní pojištění již od 7 Kč na den

7.) Covid opatření

Bohužel stále ještě nemám pandemii zcela za sebou. Doporučujeme proto sledovat aktuální informace o opatřeních.

8.) Telefonování a internet

Doporučujeme pořídit si místní SIM kartu, se kterou získáte levné data.

9.) Opalovací krémy a repelenty

Sluníčko je zrádné a na opalovacím krému se zde opravdu nevyplácí šetřit. Kvůli vlhkosti je ostrov plný otravných komárů. Proto je ideální nosit lehké oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a používat repelenty s vysokým podílem látky DEET.

Tip! Vybavte se na dobrodružnou výpravu na Srí Lancu kvalitními (nejen) opalovacími produkty. V těchto eshopech je můžete pořídit se slevou.

* Vybavení pro cestovatele - CestovateslkyObchod.cz s cashbackem 7 %
* Opalovací krémy a repelenty – Dr.Max se slevou až 10 % nebo Notino.cz se slevou až 10 %
* Kvalitní obuv pro dlouhé tripy – Eobuv.cz s cashbackem až 8 %

Srí Lanka příroda

15 tipů, co vidět na Srí Lance

Srí Lanka je úžasná. Na prohlídku všech zajímavostí vám dva týdny dovolené opravdu nepostačí. Nechte se nalákat našimi top patnácti tipy, co vidět na Srí Lance.

Tip! Ubytování na Srí Lance poskytují turistické komplexy. Můžete ale vyrazit po vlastní ose a zarezervovat si ubytování se slevou přes mezinárodní portály:

* Booking.com – 4 % zpět
* Agoda.com – až 2 % zpět
* Hotels.com – až 4 % zpět

1.) Kolombo

Hlavní město Srí Lanky je zároveň největším městem ostrova. Je to kulturní, ale i průmyslové a komerční centrum. Doporučujeme navštívit čtvrť Fort plnou moderních a koloniálních budov a typickou místní tržnici Pettahu.

2.) Anurádhapura

Jedno z nejdůležitějších kulturních a náboženských center ostrova bývalo kdysi královským hlavním městem. Historie města sahá do 4. století před naším letopočtem. Najdete v něm i jeden z nejstarších stromů světa, jehož stáří se odhaduje na dva tisíce let.

3.) Jápané (Jaffna anglicky)

Město na severu ostrova je připomínkou koloniální minulosti ostrova. Specifičnost místo podtrhují místní lidé, Tamilové. Od zbytku ostrova se liší nejen jazykem, ale i vlastní vyhlášenou kuchyní.

4.) Dambulla jeskynní komplex

V 80 jeskyních v Dambulle najdete ukryty nádherné zlaté sochy Buddhy. Je to největší jeskynní komplex na Srí Lance.

5.) Čajové plantáže

Znáte cejlonský čaj? Jistě. A víte, že Srí Lance se dříve říkalo Cejlon. Tradici pěstování zde založili Britové při své kolonizaci ostrova. Doporučujeme navštívit vesnici Ella v centru ostrova. Je obklopena kopci, které jsou pokryty čajovými plantážemi.

6.) Vystoupejte na vrchol Lipton´s Seat

Užijete si panoramatický výhled na celé čajovníkové údolí a už jednou pro vždy budete vědět, odkud je čaj Lipton.

7.) Pohádkově nádherné národní parky

Dech beroucí divoká příroda plná exotických zvířat je nejkrásnější v národních parcích Srí Lanky. K těm nejhezčím patří Yala, Minneriya, Bundala a Uda Walawe. Ve volné přírodě můžete spatřit slony, leopardy, levharty i medvědy.

8.) Lví skála

Skalní chrám Sigiriya (lví skála) je místo, kde býval budhistický klášter, ale také zde probíhaly bratrovražedné boje. Místní ji považují za osmý div světa a právem patří mezi top místa, co vidět na Srí Lance.

9.) Polonnaruwa

Druhé nejstarší historické město Srí Lanky leží asi 30 km od Dambully. Město je na seznamu UNESCO. Uvidíte zde nádherné sochy Buddhy, ale také velice drzé opice.

10.) Sídlo buddhistických chrámů Kandy

Město, které je také na seznamu UNESCO, najdete v centrální části Srí Lanky. V chrámech by měla být jedna z nejcennějších buddhistických relikvií Buddhův zub.

11.) Pláže

Jednou z lákadel Srí Lanky jsou pláže. Ty nejkrásnější najdete u města Tangalle. Mnohé jsou oblíbené surfaři z celého světa.

12.) Obrovské modré velryby

Nevšedním zážitkem je pozorování těchto monumentálních mořských tvorů v jejich přirozeném prostředí. Místní průvodce najdete u pláže Mirissi.

13.) Srí Lanku z vlakového vozu

I když jsou místní vlaky doslova přecpané, stojí jízda vlakem za to. Po cestě se můžete kochat zeleným mořem čajovníkových plantáží, na kterých jako loďky plují v barevných sárí tamilské sběračky čaje. Nebo vás více zaujme džungle za vlakovým oknem?

14.) Adamova hora

Na jihu Srí Lanky najdete horu Srí Páda. Na ní měl podle pověsti stanout Adam po vyhnání z ráje. Na horu měl vstoupit také Buddha a Šiva. Je to významné poutní místo se svatyní na vrcholku.

15.) Konec světa

Chcete vidět, jak to vypadá na konci světa? Pak musíte na Srí Lanku na místo s názvem World´s End. Najdete ho v národním parku Hortonské pláně. Pod sebou spatříte sráz, který padá do hloubky 1 200 m.

Lákají vás zajímavé destinace a Srí Lanka je pro vás jenom přece trochu daleko? Vyzkoušejte exotiku, která je doslova na dosah ruky. Možná vás překvapí, co všechno můžete zažít na Tenerife. Překvapivou exotiku nabídnou turisty zatím neobjevené Kapverdy. Skvělým tipem doslova za rohem je také Madeira.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…