Menu

Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat

12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
15 minut čtení
Úrazové pojištění

Okolí hlavního města není zrovna v obklopení horských masivů. Zkrátka žádné vysoké hory kolem Prahy nenajdeme. Ale to neznamená, že nemůžeme vyrazit po práci na lyže. Dokonce v dosahu MHD se nějaký ten ski areál najde. A pokud vlastníte auto, můžete po práci vyrazit i na trošku vzdálenější kopečky. Vybrali jsme pro vás 9 lyžařských středisek, kde můžete být autem maximálně do hodinky a půl. Stále je to čas, který se po práci dá stihnout.

lyžování v čechách

Přátelské hory kolem Prahy autem do čtvrt hoďky

I když je výraz hory trochu nadnesený, pár kopců, na kterých se dá lyžovat, jsme v nejbližším okolí Prahy našli. Pokud tedy nejste příliš nároční, za pár minut po práci můžete být na svahu.

1.) Lyžařský areál Chotouň

20 km od Prahy najdete příjemný areál s dvěma vleky pro dospělé a jedním vlekem v dětském areálu. Skvělou zprávou je, že pod svah se dostanete pražskou hromadnou dopravou.

Jízdenka na vlek Cena pro dospělého Cena pro děti, seniory a ZTP
1 hodina 200 Kč 180 Kč
2 hodiny 280 Kč 240 Kč
3 hodiny 330 Kč 290 Kč

2.) Sjezdovka v Mnichovicích na Šibeničním vrchu

Když se vydáte po D1 asi 20 km směrem na Brno a vyjedete exitem na Mirošovice, dostanete se pod svah Bobeš. Skvělé místo pro začátečníky a děti.

Jízdenka na vlek Cena středa - pátek Cena o víkendu
2 hodiny 250 Kč -
3 hodiny 300 Kč -
4 hodiny 350 Kč 350 Kč

Tip! Na ty nejbližší hory kolem Prahy se ještě dostanete celkem slušně hromadnou dopravou. Nicméně pokud budete chtít zajet po práci dál, bez auta to nepůjde. Mrkněte do naší autoinzerce, jestli tam není nějaké přibližovadlo, které by vám sedlo.

lyžování v čr

Rodinné lyžování s dojezdem do hodinky

V hodinovém dojezdu jsou hory kolem Prahy už trošku vyšší a lyžařské areály začínají být zajímavější. Obzvláště Monínec je vyhlášený. Ale možná vás překvapí, že lyžovat můžete i na Konopišti nebo v Příbrami.

3.) Monínec

Kousek dál, asi 60 km od Prahy u Benešova, leží vyhlášený ski areál Monínec. Tady už najdete dvě červené sjezdovky, snowpark i hotelovou sjezdovku. A lyžuje se až do devíti večer.

Skipas Cena pro dospělého Cena pro juniora/seniora Cena pro dítě do 12 let
2 hodiny 290 Kč 220 Kč 190 Kč
4 hodiny 490 Kč 370 Kč 320 Kč
večerní (3 hodiny) 510 Kč 380 Kč 330 Kč

4.) Lyžařský areál Konopiště

Na Konopiště se můžete v létě vydat na golf a v zimě na běžky či na sjezdovku. Počítejte spíše s menším ski areálem, který je ale výborný pro rodiny s malými dětmi.

Jízdenka na vlek Cena pondělí - pátek Cena o víkendu
Celodenní vlek Ferda (300 m) 190 Kč 250 Kč
Celodenní vlek Žofka (50 m) 120 Kč 120 Kč

Tip! Zimní cesty bývají plné nástrah. Zvlášť pokud se budete vracet unavení po celém dni v práci a podvečerní lyžovačce zpátky do Prahy. Určitě se vyplatí mít, kromě povinného ručení sjednané, i havarijní pojištění vozu.

Podívejte se na havarijní pojištění

malé dítě na lyžích

Dojezd do hodinky a půl stále jde

Jestli už pojedeme hodinu, hodinu a čtvrt nebo hodinku a půl, je vlastně docela jedno. A za 90 minut už z Prahy dojedete třeba na Ještěd. Vyplatí se pak vyrazit do práce ráno trochu dřív, abyste to odpoledne mohli zabalit dříve.

5.) Telnice

Do Telnice je to 100 km a nejdete ji hned vedle Ústí nad Labem. Ski areál nabízí nejrůznější obtížnosti sjezdovek včetně černé sjezdovky nebo dětského parku.

Skipas Cena pro dospělého Cena pro juniora/seniora Cena pro dítě
2 hodiny 300 Kč 200 Kč 150 Kč
3 hodiny 400 Kč 350 Kč 250 Kč
4 hodiny 450 Kč 400 Kč 300 Kč

6.) Bouřňák

Asi za hodinku a čtvrt urazíte z Prahy 109 km a ocitnete se na Teplicku v nejznámějším místním lyžařském areálu. Šest sjezdovek uspokojí začátečníky i pokročilé lyžaře.

Jízdenka na vlek Cena (jednotná pro všechny)
1 hodina 200 Kč
2 hodiny 400 Kč
večerní (3 hodiny v úterý a čtvrtek) 500 Kč

7.) Ski aréna Písek

107 km od Prahy u Písku najdete novou ski arénu, která bývá v provozu v zimě i v létě. V létě se zde totiž lyžuje na kartáčích.

Jízdenka na vlek Cena pro dospělého Cena pro mládež do 14 let a seniory nad 65 let
1 hodina 140 Kč 120 Kč
2 hodiny 200 Kč 170 Kč
večerní (3 hodiny) 240 Kč 200 Kč

8.) Ski areál Obří sud Javorník

Oblíbenou lyžařskou destinací Pražanů je Liberecko. Po 103 kilometrech můžete být v lyžařském areálu Obří sud Javorník. Alternativní zábavou k lyžování je zde jedna z nejdelších trubkových bobových drah v České republice.

Jízdenka na lanovku Cena pro dospělého Cena pro dítě, seniora a ZTP
2 hodiny 360 Kč 230 Kč
3 hodiny nebo večerní 500 Kč 320 Kč
4 hodiny 540 Kč 350 Kč

9.) Ski areál Ještěd

Možná vás potěší, že pouhých 111 km od Prahy leží vyhlášený ski areál na Ještědu. Stále je to dojezd asi hodinka a čtvrt. Užít si můžete místní sjezdovky i běžeckou stopu.

Skipas Cena pro dospělého Cena pro juniora/seniora Cena pro dítě
1 den od 270 Kč od 220 Kč od 190 Kč
2 hodiny (od 14:00 hod.) od 350 Kč od 280 Kč od 250 Kč
večerní (3 hodiny) od 390 Kč od 320 Kč od 280 Kč

Tip! Chybí vám něco v lyžařské výbavě nebo ze zimního oblečení? Kupte si to chytře s cashbackem. Nakoupíte z pohodlí domova a ještě se vám část částky za nákup vrátí zpátky.

* AlpinePro.cz - 6 % z nákupu zpět
* Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Bagosport.cz - až 10 % z nákupu zpět

lyžování v čechách

Co budete na lyžařský rychlovýlet potřebovat?

Určitě si nesmíte zapomenout lyžařskou výbavu, dobré oblečení a kreditku. Na svahu vždy vyhládne a na chystání večeře asi čas nezbyde. Kupte si ji po cestě nebo pod svahem. Když jedete lyžovat jen po práci, chce to lyžařské oblečení včetně pořádných rukavic a kompletní vlastní lyžařskou výbavu. A od věci není ani kontrola úrazového pojištění. Jenom přece, chcete vyrazit na svah a po práci už budete unavení. Tady se pravděpodobnost úrazů bohužel zvyšuje.

Takto se dá na lyže vyrazit několikrát za zimu. A pokud se vám podaří vyšetřit pár dní dovolené, můžete vyzkoušet některé z míst ve skutečných českých horách, ne jen hory kolem Prahy. V Krkonoších, na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech najdete skvělé lyžařské areály i perfektní relaxační zázemí.

Tip! Nemáte pro své děti úrazové pojištění? Zřídit jim ho můžete pár kliky online zde:

spočítejte úrazové pojištění

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…